ojacati imunitet

ostati zdravHranljive materije, lekovito bilje i sportske aktivnosti jačaju imunološki sistem. Neće biti teško da ostanete zdravi, dok se svi oko vas žale na kijavice i prehlade. Najvažniji preduslov: jačanje imunološkog sistema, naročito u hladnim, zimskim danima. Za ovo nisu potrebni skupi lekovi. Dovoljno je obratiti pažnju na ishranu: Mnogo voća, povrća i sveže salate. Dnevna potreba organizma za vitaminom C je najmanje 150 mg. Naći ćete ga u južnom voću, naročito limunu, kiviju, ali i u paprici i kiselom kupusu. Sledeći po važnosti je vitamin E – dovoljna je kašičica ulja kukuruznih klica dnevno ili povećana količina hleba od punog zrna, zatim beta karotin -šargarepa, ili veće količine kukuruza. U važne hranljive materije od vitalnog značaja spadaju i elementi u tragovima, posebno cink (10 mg dnevno) kojeg najviše ima u goveđem mesu, jajima i jezgrastim plodovima) i bakar (1,2 mg dnevno). Dnevne potrebe za vitaminima, mineralima i enzimima mogu da pokriju i pomoćna lekovita sredstva, vitaminski preparati iz apoteke.

Ostati zdrav uz lekovito bilje
Lekovito bilje takođe jača imunološki sistem. Uzima se u kombinaciji raznih čajeva. Dejstvo nastupa nešto sporije pa je čajeve potrebno piti redovno i u toku dužeg vremenskog perioda. Biljka ehinacea – u obliku čaja, tableta i kapi, je veoma blagotvorna.

Voda i so su isto tako korisni. Savetuje se odlazak u saunu (jednom nedeljno) i svakodnevno tuširanje naizmenično toplom i hladnom vodom (završiti hladnom) u cilju podsticanja cirkulacije i lakšeg privikavanja tela na hladnoću. Za osetljivu sluzokožu nosa, dobro je ispirati nosne šupljine rastvorom soli (na litar vode kašičica kuhinjske ili morske soli).

Sportske aktivnosti nejačaju samo muskulaturu, već i imunološki sistem a imunološki sistem je najvažniji za svakog ko želi ostati zdrav. Ovo su potvrdile mnoge studije stručnjaka. Sport ubrzava stvaranje odbrambenih čelija i poboljšava njihove funkcije. Naročito se savetuju džoging, šetnje ubrzanim koracima, plivanje i vožnja biciklom. Bar tri puta nedeljno potrebno je dobro se oznojiti uz neku od ovih sportskih aktivnosti.

Vakcina protiv gripa je vrlo važna zaštitna mera od mogućih, čak i po život opasnih, komplikacija. To posebno važi za ljude koji dolaze u svakodnevni kontakt sa mnoštvom, za decu i odrasle – pacijente sa hroničnim oboljenjima kao što su astma, kardiovaskularne bolesti, bolesti jetre i bubrega, dijabetes, oslabljen imunološki sistem, za ljude starije od 60 godina. Ovo vakcinisanje potrebno je ponavljati svake godine pred sezonu gripa, jer se vrste virusa stalno menjaju, pa je uvek potreban novi serum.S obzirom da imunitet nastupa tek dve do tri nedelje kasnije, potrebno je da se pacijenti što pre vakcinišu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *