kako ostaviti pusenjeOdvikavanje od pušenja po mnogo čemu slično je držanju dijete. Većina pušača ubeđena je da može ostaviti cigarete kad god to poželi. Međutim, kao i u slučaju gojaznih ljudi, s odvikavanjem se obično počinje od sutra, od ponedeljka, od prvog…”. Ankete pokazuju da se devedeset odsto pušača vrača cigare-tama još onog dana kad odluče o prestanku pušenja. Malo je onih koji zaista mogu funkcionisati neometano i bez cigareta. Ukoliko niste među tim srećnicima, možda će vam pomoći saveti.

Kako najlaše ostaviti pušenje-Simptomi krize
Upravo ste ostavili cigarete i osećate se gore nego ikad? To je sasvim normalno. Dve do
četiri nedelje po prestanku pušenja javljaju se simptomi apstinencijalne krize
: nervoza, malaksalost, nesanica, kašalj i nedostatak koncentracije uobičajene su prateće tegobe, jer organizmu treba vremena da se adaptira na nov način života. Stručnjaci preporučuju šetnje, tople kupke i vežbe za relaksaciju. Izbegavajte kafu krajem dana, jer kofein podstiče potrebu za nikotinom. Ukoliko osetite nesvesticu ili jaku glavobolju – ne paničite. Vaš organizam naprosto nije navikao na količinu kiseonika koju sad dobija.

Kriza kod odvikavanja od pušenja najveća je prvih nekoliko dana. Izdržite – vežbajte, gledajte filmove, čitajte knjigu, usmerite pažnju na nešto drugo… Šteta bi bilo posegnuti za cigaretama, kad ste već čvrsto rešili da ih ostavite.

Kako da ublažite apstinencijalnu krizu kad prekidate pušenje
Nikotin blokira centar u mozgu zadužen za žeđ, usled čega pušači piju vrlo malo vode.
Da biste ublažili simptome krize – pijte što više tečnosti. Samim tim, smanjićete potrebu organizma za nikotinom. Izbegavajte namirnice koje podstiču želju za cigaretom (začini, kafa, slatkiši, senf, alkohol i žvake), potencirajte one za kojima pušači obično ne osećaju potrebu zbog oštećenih centara za ukus i miris (voće i povrće, crni hleb). Pribegnite trikovima kao bi uspešno ostavili pušenje: odlazite ranije na spavanje, odvojte vremena za sebe, bavite se sportom…

Povećanje telesne težine i prestanak pušenja
Da li zbog nikotinske krize ili proste činjenice što dojučerašnji pušači često ne znaju šta bi s rukama, tek većina njih kompenzuje potrebu za cigaretom jedući više. Samim tim, neretko se desi da osobe koje ostave cigarete gotovo preko noći dobiju na težini. Da bi se potisnula potreba za slatkišima, preporučuju se tablete glukoze ili sokovi od ceđenog voća bez šećera. Istraživanja su pokazala da se nakon konzumiranja poslastica efekat povećane energije brzo gubi, dok se po unošenju voća u organizam nivo dobre energije mnogo duže održava. U slučaju pojačanog osećaja gladi, preporučljivo je piti što više tečnosti, koja stvara privid sitosti.

Pomoć i samopomoć
Ukoliko ste rešili da ostavite duvan, na raspolaganju vam je čitav niz pomagala. Tržište je preplavljeno nikotinskim žvakama, flasterima, čajevima i specijalnim muštiklama, a svi do jednog garantuju da ćete ‘’ostaviti pušenje za sedam dana bez neugodnih simptoma odvikavanja i dobijanja kilograma”. Pre nego što potrošite gomilu novca isprobavajući jedan po jedan preparat, treba da znate da svi oni sadrže nikotin, te da im je svrha da
spreče apstinencijalnu krizu koja nastaje s prestankom pušenja. Imajte na umu da vas nijedno od ovih pomagala neće naterati da ostavite cigarete. Odluka je na vama, a preparati su tu da vam olakšaju odvikavanje.

Kako najlaše ostaviti pušenje-Korisni saveti
Napravite listu razloga iz kojih želite da osta-vite pušenje. Odredite prioritete. Nije neophodno da pravite dugoročne planove – krenite polako, malim koracima. Prvo recite sebi da nećete zapaliti cigaretu ceo sat, zatim dva sata, pa dan, potom još jedan dan… Razmi-šljajte pozitivno. Onog momenta kad ste poželeli da ostavite duvan – zapravo ste postali nepušač. Podsećajte se redovno na razloge za ostavljanje cigareta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *