kako leciti osteoporozuPromenite životne navike, nadoknadite hormone, redukujte telesnu težinu – i uspećete da povećate gustinu koštane mase i smanjite rizik od preloma kostiju u poznijem životnom dobu…
Prema procenama statističara, u Srbiji više od pola miliona žena pati od osteoporoze, a najviše zabrinjava činjenica što su upravo loše navike glavni krivac za ovo stanje. Iako se divite staricama koje se i u poznom životnom dobu kreću bez poteškoća, ne preduzimate baš ništa da bi i vaše telo zadržalo gipkost i elastičnost. Promenite navike dok ne bude prekasno – i sprečite dalje propadanje koštane mase. Evo kako da to uradite…

IZBEGAVAJTE KAFU I CIGARETE
Svedite konzumiranje kafe na najmanju moguću meru, dnevno pijte samo šoljicu-dve, jer kofein crpi kalcijum iz kostiju. Ostavite i cigarete – pušenje uništava ćelije koštanog tkiva i povećava rizik od preloma kuka za 150 procenata!

IZBEGAVAJTE SO I GAZIRANE SOKOVE!
Previše soli i gaziranih sokova u organizmu ubrzava izbacivanje kalcijuma iz njega i, posledično, znatno doprinosi razvoju osteoporoze.

TRENIRAJTE BILO ŠTA, SAMO BUDITE AKTIVNI!
Ne dozvolite sebi da s vremenom zaboravite na aktivnost, jer zbog toga većini žena strada koštani sistem. Ako nemate volje za intenzivne treninge u teretani ili pilates, skakutanje po lopti među gomilom zategnutih devojaka – vežbajte sami, kod kuće ili u prirodi! Radite vežbe istezanja, preskačite vijaču, igrajte uz muziku, brzo hodajte ili vozite bicikl. Vrsta aktivnosti u ovom slučaju ne igra ulogu, bitno je samo da svaki dan budete aktivni bar pola sata! Na taj način sačuvačete fleksibilnost kostiju i zglobova, ali i gustinu koštane mase.

HRANITE SE RAZNOVRSNO!
Ne zanosite se mišlju da je svakodnevno konzumiranje mleka, sira ili kajmaka dovoljna hrana za vaše kosti. To je čist mit. Njima ne treba samo kalcijum nego i drugi nutrijenti, pa stoga počnite da se hranite raznovrsnije. U jelovnik, pre svega, uvrstite cveklu, kelj, brokoli, karfiol, smeđi pririnač, ovas, pečurke, alge, tunjevinu, sardinu s kostima… Potrudite se da vam glavni obroci sadrže bar tri boje – zelenu, crvenu i belu, za užinu grickajte sezonsko ili koštunjavo voće i pijte dosta surutke, ceđenih sokova i biljnih čajeva. Jer,jedino tako moći ćete da zaustavite demineralizaciju kostiju.

UZIMAJTE SUPLEMENTE!
Da biste u potpunosti izbegli rizik od razvoja osteoporoze, osim ishranom, vitamini i minerali moraju se unositi u organizam i suplemenatima. Zato pronađite preparat s nutrijentima koji učestvuju u izgradnji kostiju (vitamini C i K, kalcijum, magnezijum, fosfor i folna kiselina) i počnite ga redovno upotrebljavati. Videćete, zahvaljujući toj navici, i u poznim godinama moći ćete da potrčite za autobusom.

NADOKNADITE HORMONE!
Proverite hormonski status, naročito ako ste u predmenopauzi ili menopauzi, pa ukoliko otkrijete da su vam snižene vrednosti hormona štitne žlezde, odmah počnite da pijete lekove kojima ćete ih nadoknaditi! Nedovoljna koncentracija ovih hormona u krvi lako može prouzrokovati gubitak koštane mase i učiniti koste krtim.

PAZITE KOJE LEKOVE PIJETE!
I pojedini antiinflamatorni lekovi, antibiotici, antidijabetici, diuretici, antidepresivi i antiepileptici mogu ubrzati osteoporozu. Prema tome, ukoliko ste pod dugotrajnom medikamentoznom terapijom, obratite pažnju na neželjena dejstva leka koji uzimate. Uočite li da se kao njegova kontraindikacija navodi ubrzano propadanje koštane mase, konsultujte se sa specijalistom o promeni terapije ili, dopunskim preventivnim merama.

ODRŽAVAJTE OPTIMALNU TELESNU TEŽINU!
Smanjena telesna težina ubrzava propadanje koštane mase i udvostručuje rizik od napredovanja osteoporoze, a gojaznost opterećuje kukove, kolena i kosti nogu, pa oni postaju podložniji prelomima. Zato vodite računa da vam BMI (indeks telesne mase) bude optimalan – od 20 do 23.

SUNČAJTE SE!
Trudite se da svaki dan, dok sunce ne zađe, boravite napolju bar petnaest minuta. Izlaganje prirodnom izvoru svetlosti podstiče stvaranje vitamina D (kalciferol), koji je takođe značajan za zdravlje kostiju.

POČASTITE SE ČAŠOM PIVA!
Naučnici s Kembridža otkrili su da silikon koji se nalazi u pivu stimuliše proizvodnju estrogena i s tim hormonom utiče na izgradnju kostiju. Osim toga, zaključili su da etanol usporava gubitak koštane mase, te da svakodnevno konzumiranje piva sprečava razvoj osteoporoze. Zato – navalite na napitak od hmelja, sada imate opravdan razlog za to. Ali budite umereni, jer alkohol u celini loše deluje na koštani sistem. Popijte čašu piva uz ručak ili večeru, tako ćete uneti dovoljno korisnih supstanci i zaštititi se od eventualnih štetnih uticaja ovog alkoholnog pića.
Možda će vas zanimati Osteoporoza bolest kostiju

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *