kako leciti pobediti reumu

kako leciti pobediti reumuKako lečiti i pobediti reumu? Izbegavanje faktora rizika, redovna upotreba protivupalne kreme, specijalne terapijske vežbe i nošenje termo-zavoja omogućiće vam da držite reumu pod kontrolom…

Ako ste pri prvoj promeni vremena počeli da osećate bolove u kostima i zglobovima i da se otežano krećete -ne očajavajte, to ne znači da ćete do idućeg leta živeti s ovim tegobama. Reuma jeste hronična bolest, koja se pogoršava u vlažnim i hladnim mesecima, ali minimalna izmena životnih navika, utopljavanje i odgovarajuća terapija pomoći će vam da je stavite pod kontrolu.
Pogledajte šta treba da uradite kako biste je savladali.

NOSITE TERMO-ZAVOJ
Kad je napolju hladno, pre nego što izađete iz kuće, na bolesne zglobove navucite termoza-voje, elastične vunene trake koje deluju kao toplotni regulator (održavaju optimalnu telesnu temperaturu i štite kosti i zglobove od hladnoće). Zahvaljujući tome, sprečićete ili ublažiti napade reume. Inače, termo-zavoji veoma su udobni za nošenje – ne grebu i ne stežu, dozvoljavaju koži da diše i ne izazivaju pojačano znojenje i iritacije.

ČUVAJTE SE KLIMA-UREĐAJA I PROMAJE
Ne zadržavajte se dugo pod klimom, niti na mestima gde pojačano struji vazduh. Direktno izlaganje rashladnom uređaju i boravak na promaji lako mogu uzrokovati ukočenost i bolove u mišićima, kostima i zglobovima.

NE OPTEREĆUJTE RUKE I TELO

Ne pretrpavajte tašnu, držite u njoj samo stvarčice koje su vam zaista neophodne, i ne vraćajte se iz kupovine s gomilom kesa. Nabavite torbu s točkićima kako biste smanjili opterećenje ruku i leđa. Imajte na umu da podizanje i nošenje tereta umnogome pogoršava simptome reume, naročito onima kojima su stradali zglobovi gornjeg dela tela.

SVAKODNEVNO SE KORISTITE ANTIREUMATSKOM KREMOM
I kad ne osećate reumatske tegobe, mažite kritična mesta (leđa, laktove, kolena, listove i skočne zglobove) antireumatskom kremom. Osim što ublažava simptome, ovaj preparat stimuliše cirkulaciju, sprečava spazam mišića i poboljšava rad zglobova, pa samim tim znatno smanjuje rizik od novog napada.

RECITE STOP ŠTETNIM NAVIKAMA
Nikotin i kofein stimulišu proizvodnju slobodnih radikala, koji se talože u kostima i zglobovima i otežavaju njihovu pokretljivost.
Zato, ukoliko želite da pobedite reumu, ostavite cigarete i ne pijte više od dve šoljice kafe dnevno.

IZBEGAVAJTE TEŠKU HRANU
Ako želite pobediti reumu precrtajte, s jelovnika crveno meso, salame, kobasice, viršle, paštete, prezrele sireve, prelive poput majoneza i kečapa, pekarske đakonije i grickalice. Te namirnice izazivaju efekat sličan pušenju i prekomernom ispijanju kafe. Pošto ne mogu potpuno da se svare, uzrokuju stvaranje i nagomilavanje štetnih materija u telu, te dovode do oticanja zglobova i otežane pokretljivosti.

UZIMAJTE KALCIJUM
Da bi pobedili reumu pijte suplement koji sadrži kalcijum, magenezijum, mangan i cink. Svaki od tih minerala ima važnu ulogu u pravilnom funkcionisanju lokomotornog sistema. Kalcijum jača kosti, magnezijum suzbija upalu zglobova i grčeve, mangan obnavlja oštećenu zglobnu hrskavicu, a cink poboljšava pokretljivost.

VEŽBAJTE
Dok sedite pred televizorom i gledate omiljenu seriju, radite vežbe za reumu koje sprečavaju oticanje i deformaciju zglobova.
Evo nekoliko najkorisnijih:
1) Oslonite se podlakticama na sto i pomerajte šake na unutrašnju pa na spoljnu stranu.
2) Savijte ruke u laktovima i spojte šake tako da vam prsti budu isprepleteni. Ispružite ruke, dlanove okrenite od sebe pa ka sebi.
3) Oslonite se na laktove, podignite ruke uvis i polako savijajte šake u pesnice.
4) Ispravite ramena, ukrstite dlanove iza leđa i podignite ruke što više možete.
5) Zauzmite poluležeći položaj na podu i naginjite noge na jednu pa na drugu stranu.

Uzrok mnogih oblika reume zapravo je zadržavanje tečnosti i toksina u pojedinim delovima tela, a pakovanje sa glinom pomaže da se oni izbace napolje. Zato jednom do dva puta nedeljno praktikujte lekovito pakovanje. Tri kašike crvene gline prelijte s četiri i po decilitra tople vode pa mešajte dok ne dobijete kompaktnu masu. Namažite time telo, a zatim se umotajte u najlonsku foliju, obucite staru toplu trenerku i mirujte. Posle sat vremena masažnim pokretima isperite preparat toplom vodom.

DA BI POBEDILI REUMU REGULIŠITE TELESNU TEŽINU
Dajte sve od sebe da dovedete kilažu u normalu. Ustalite obroke, pijte biljne čajeve, koji ubrzavaju metabolizam, i fizički se aktivirajte. Ustanovljeno je da gojazne osobe imaju mnogo izraženije simptome reume od onih kojima je BMI normalan, te da mršavljenje znatno ublažava bolove u kukovima, kolenima i skočnim zglobovima.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *