Hemoroidi ili šuljevi nastaju usled zastoja krvi u venama oko debelvg creva. Kao što je poznato, vene su krvni sudovi koji odnose iskorišćenu krv u srce, delom zaobilaznim putem preko jetre…

Jetra je, najveća žlezda našeg tela. Ona ima bezbroj funkcija, između ostalog ona je sposobna da otrovne materije u krvi učini neškodljivim. Vene debelog creva ulivaju se u one velike krvne sudove koji, delom, odlaze direktno u srce, a delom najpre do jetre. Ako odvod krvi iz bilo kojeg razloga nije u redu, aka postoje prepreke, tada se ovi krvnі sudovi napune upotrebljenom krvi, nateknu i stvaraju vrće ili manje čvorove poznate pod imenom šuljevi ili hemoroidi. Ovi hemoroidi mogu nastati u trudnoći, pri stalnoj preobilnoj ishrani, od neuredne stolice, prilikom raznih srčanih oboljenja, a pre svega prilikom oboljenja jetre.

Stvrdnjavanje jetre zove se i ciroza jetre, nastaje, kao što je poznato, skoro bez izuzetaka, kod hraničnih alkoholičara. Nastanak šuleva vrlo je često prvi znak te tako apasne bolesti. Pošto je hronično uživanje alkoholnih pića uobičajeno u mnogim porodicama, to ne treba nikog da čudi što baš svi članovi takve porodice pate od šuljeva. Isto tako se u mnogim porodicama kuva pogrešno, te cela porodica iz godine u godinu pati od zatvora, pa čak i deca stalno moraju da uzimaju tablete za čišćenje. Zbog toga se i u takvim slučajevima može dokazati visok procenat šuljeva. Menutim, pored unutrašnjih uzroka koji mogu da dovedu do obioljenja vena debelog creva, postoje i sasvim tipični spoljni razlozi za nastajanje hemoroida.

Ovim razlozima se ne poklanja skoro nikakva pažnja, a naročito se, u današnje vreme, upravo sve čini da se pottpomaže nastajanje hemoroida. Naravno, to se radi nesvesno. Čovek mora da paznaje čitav ovaj mehanizam, pa tada, verovatno, neće više da pravi takve greške na štetu sopstvenog tela.

Šuljevi-hemoroidi prevencija
Kao što je poznato za vreme hodanja zatežu se mišići cele stražnjice pri svakom koraku. Mišići su, tako reći, stalno aktivni te svojim pokretima temeljito masiraju creva koja se nalaze u donjim delovima trbuha. Dakle, ko vrlo mnogo hoda, ko je uvek na nogama, skoro nikada neće dobiti šuljeve, izuzev ako ne postoje neke teške unutrašnje bolesti. Svakodnevne šetnje su, prema tome, sigurne profilaktičke mere protiv hemoroida.U protivnom slučaju svaka aktivnost u sedećem etavu mora da dovede do stvaranja šuljeva. U današnje vreme sve manje je potrebno hodati, a zbog sve udobnijeg načina života svaki čovek bi hteo što više da sedi, što potpomaže stvaranje zastoja krvi u debelom crevu.

Pri sedenju na tvrdoj podlozi stražnjica je pritisnuta (stegnuta). Zbog toga se debelo crevo potiskuje naviše, vene se olabavljuju a cirkulacnja krvi se ne ometa. Čovek može da sedi satima na tvrdoj podlozi, a da nikada ne primeti ma kakve teškoće sa hemoroidima ili smetnje u vršenju nužde. Pri sedenju na mekoj podlozi telo, tako reći, propada, stražnjica se širi, ne potiskuje debelo crevo naniže. Vene se zatežu te se može prekinuti cirkulacija krvi. Za vrlo kratko vreme mogu nastati šuljevi, često već posle nekoliko godina. Koliko mnogo pacijenata stalno dolazi u lekarske ordinacije da se požale na svrbi pečenje u predelu čmara, koji su se, navodno, iznenadno pojavili.

Šuljevi-hemoroidi lećenje
Hemoroidi se mogu lečiti mastima i čepićima. Međutim, najpre moramo isknjučiti uzrok koji izaziva hemoroide. To znači:
-Treba se pobrinuti da stolica bude uredna.
-Treba se pobrinuti da funkcija jetre bude dobra.
-Treba, svakodnevno, dosta šetati. A, pre svega, ne treba dugo sedeti na mekim sedištima.
-I, na kraju, treba predeo čmara mazati mastima napravljenim od semena divljeg lana.
Povezani članci >>>> HEMOROIDI UZROK I LEČENJE            Hemoroidi prirodno lečenje biljem

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *