kada operisati kataraktuKataraktu treva operisati odmah kada počne da smeta. Ovo je moguće postići samo ultrazvučnom operacijom – fakoemulzifikacijom. Ranom operacijom, bez čekanja sazrevanja, izbegavaju se brojne komplikacije i omogućuje brza postoperativna rehabilitacija vida, bez ostajanja u bolnici.

Rez je mali, oko 2mm, anestezija lokalna.Operacija traje vrlo kratko, 6-10 min, nema ušivanja rane koja zarasta sledećeg dana po operaciji, tako da se mogu operisati oba oka istog dana ili dan za danom. Stara agresivna hirurška metoda (ECCE), međutim, podrazumeva potrebu da katarakta sazri, čime se pacijent uvodi bespotrebno u stanje “privremenog slepila”, da bi se potom operisao velikim rezom, nakon čega obično sledi hospitalizacija.

Čekanje sazrevanja katarakte su zastarela shvatanja koja odgovaraju starom, klasičnom hirurškom pristupu, koji se više od tri decenije ne koristi u zvaničnoj savremenoj oftalmologiji. Na žalost u našoj zemlji još je uvek prisutan. Jedini zvanični hirurški pristup, humaniji i kvalitetniji, jeste fakoemulzifikacija – operacija katarakte ultrazvukom.

Fakoemulzifikacija, već četvrtu deceniju prisutna u oftalmologiji širom sveta, sem u pojedinim ruralnim sredinama, danas je postigla vrhunac u tehnici izvođenja i ponudi najkvalitetnijih savitljivih sočiva koja se pri tome implantiraju. Ona se izvodi u uslovima jednodnevne bolnice, bez potrebe ostajanja u bolnici nakon operacije.

Kad su deca i bebe u pitanju treba operisati što ranije, ako je centralno postavljena i remeti razvoj vidne funkcije – kao rana borba protiv slabovidosti. Implantacija intraokularnog sočiva se podrazumava, sem u jasno definisanim, ređim stanjima, kada se to ostavlja za sekundarni akt.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *