koliko cesto kada mamografiju

Ako se otkrije u ranoj fazi, rak dojke izlečiv je u 98% slučajeva! Zato budite odgovorni prema sebi i redovno se podvrgavajte kontroli pomoću mamografije…
koliko cesto kada mamografiju
Ako stalno slušate da mamografija omogućava rano otkrivanje raka dojke i samim tim znatno povećava šanse za izlečenje, ne odlazite redovno na pregled?!
Takav nemar možete platiti životom!
Prema rezultatima istraživanja iz 2009. godine, svaka dvanaesta žena u Srbiji oboli od raka dojke, više od trećine njih umre zbog kasnog dijagnostificiranja bolesti, a da sve bude još gore – broj obolelih konstantno raste. Apsurdno je što se to dešava u 21. veku, u eri ogromnog napretka medicine, zbog pukog nemara i neredovnog pregledanja grudi! Budite odgovorni prema zdravlju, smesta uzmite telefon i zakažite mamografski pregled! To će vam oduzeti malo vremena, a dobićete nešto neprocenjivo – spokoj ukoliko su vam grudi zdrave ili šansu za izlečenje ako postoje promene u dojkama. Treba da znate – rak dojke izlečiv je u 98% slučajeva, ali samo pod uslovom da se otkrije na vreme!

ŠTA SVAKA ZENA TREBA DA ZNA O MAMOGRAFIJI?
Mamografija, neinvazivni rendgenski pregled dojki, obavlja se od petog do petnaestog dana menstrualnog ciklusa, pri čemu je žena u stojećem položaju, dok joj se svaka dojka snima iz dve projekcije. Traje desetak minuta, ne izaziva bolove,osim ako dojke nisu izrazito osetljive, i nije opasna po zdravlje!
Nivo zračenja koji se pritom apsorbuje veoma je nizak, pa nema posledica po organizam. Rezultati mamografije dobijaju se najkasnije pola sata nakon pregleda, kad ih radiolog očita. Ako snimci potvrde da je tkivo dojki zdravo, ne treba nastavljati ispitivanje. Ali ukoliko i jedan nalaz pokaže postojanje promena u dojkama, potrebne su dodatne pretrage: ultrazvuk, magnetna rezonanca, biopsija dojki ili neka druga dijagnostička procedura, što određuje specijalista.
Pregled treba obavljati na svakih 12 meseci, a potom po preporuci lekara.

Kada i koliko često raditi mamografiju?
Svaka žena do četrdesete godine treba da obavi prvi mamografski pregled, takozvanu baznu mamografiju. Posle toga, do četrdeset devete, na mamografiju se ide jednom u dve godine. Od pedesete do sedamdesete, žena bi trebalo da se podvrgava ovakvom pregledu jednom godišnje, a potom ponovo svake dve godine. Uz to, poželjni su redovan samopregled i ultrazvučno ispitivanje dojki. Od tridesete do četrdesete godine, Uz pregled treba obavljati na svakih 12 meseci, a potom po poreporuci lekara.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *