jetra gradja i uloga

Jetra gradja i uloga u organizmu.Jetra predstavlja, i po težini (oko 1.500 g) i po zapremini, najveću žlezdu u čovečjem organizmu…
jetra gradja i uloga
Nalazi se u trbušnoj šupljini s desne strane, neposredno ispod prečage (dijafragme) i pokriva sa desna
ulevo: poprečni deo debelog creva, veći deo želuca i dopire do slezine. Ona ima tri strane: gornju ispupčenu, okrenutu prema prečagi i trbušnom zidu,koju lekar pipa kad je jetra povećana; donju, koja
počiva na debelom crevu i želucu, i zadnju, kojomje jetra srasla za prečagu.Spajanjem gornje i donje strane jetre nastaje prednja ivica jetre, koju lekar takođe pipa kad je jetra uvećana.

Na gornjoj strani jetre nalazi se srpasta veza koja vezuje jetru za prečagu. Tom vezom jetra je podeljena na dva velika režnja: desni, veći, i levi; manji režanj. Levi režanj, pokriven samo delimično rebrima, može se i normalno opipati, dok se desni režanj, potpuno pokriven rebrima, normalno ne može pipati. Na donjoj strani jetre nalaze se 4 dosta duboke brazde u vidu latinskog slova H. U prednjem delu desne poprečne brazde smeštena je žučna kesa, dok poprečna brazda čini tzv. vrata jetre. Kroz njih ulaze u jetru grane arterije jetre i portne vene, koja donosi u jetru hranljive materije, upijene u crevima, i razne štetne materije, stvorene u crevima, koje jetra treba da neutrališe. Pomoću te portne vene dospeva u jetru i krv iz slezine i gušterače. Kroz vrata jetre izlaze žučni kanali jetre, koji se van jetre spajaju u jedan žučni kanal, potreban za dovođenje žuči u dvanaestopalačno crevo. U taj glavni kanal uliva se i kanal žučne kesice. O ulozi žučne kesice i pomenutih žučnih kanala biće govora docnije. Najzad, kroz ta vrata izlaze i limfni sudovi jetre, koji se ulivaju u okolne limfne žlezde. U poslednje vreme je dokazano da ti limfni sudovi igraju značajnu ulogu u nastanku slobodne tečnosti (ascitesa) u trbušnoj šupljini u cirozi jetre.Za razumevanje uloge jetre u našem organizmu i za bolje shvatanje pojedinih bolesti jetre neophodna su izvesna znanja o histološkom izgledu jetre, tj. o građi jetre koja se može otkriti posmatranjem pomoću mikroskopa. Jetra se sastoji iz miliona sitnih režnjića, koji se jedva naziru golim okom na preseku jetre. Svaki od tih režnjića, po svojoj građi i ulozi, predstavlja jednu malu jetru, jer se sastoji iz svih elemenata koji čine jetru: jetrinih ćelija, krvnih sudova i žučnih kanalića.

Jetra vrši mnogobrojne poslove u organizmu.Pored svakodnevnog lučenja 800 ml do 1 litar žuči koja pored značajne uloge u varenju masti ,služi i za uklanjanje iz organizma mnogih nepotrebnih jedinjenja.Potpuno je ispravno gledište da jetra predstavlja najveću laboratoriju u našem organizmu.Jetra je i najveći magacin u organizmu u kome se nagomilavaju razni korisni sastojci,vitamini ,gvoždje,glikogen…Oni se prema potrebi putem krvi prenose u druge organe.

Jetra igra glavnu ulogu u izmeni svih hranljivih materija belančevina,šećera,masti vode i minerala.Jetra igra vrlo važnu ulogu u stvaranju mnogih enzima a koji učestvuju u prometu belančevina,šećera i masti.ila je odavno poznata.Ona spada pored gušterače i nekih drugih žlezda sa unutrašnjim lučenjem u organe koji omogućavaju održavanje normalnih količina šećera u krvi.
Značaj jetre u prometu masti je takodje velik a u njenim ćelijama se vrši i pretvaranje šećera u masti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *