Znojenje je savršeno prirodna pojava. Znojite se posle dva teniska seta ili džogiranja po toplom vremenu, što je dobro, pošto se telo na taj nacin oslobada toplote proizvedene pojačanom aktivnošću. Pošto znoj isparava, on hladi površinu kože.

Emocionalni stres takode izaziva znojenje, jer ima za posledicu preterano stvaranje adrenalina koji stimuliše znojne žlezde.
Jako znojenje se javlja tamo gde je najviše znojnih žlezda: na dlanovima, tabanima, pod pazuhom i u genitalnom predelu. Normalan znoj ima karakterističan miris, zbog dejstva bakterija prisutnih na koži.

Dok nama smeta, u nekim drugim civilizacijskim kulturama ima erotsko značenje. Znoj zapravo i nema miris, već koža izložena razarajućem dejstvu bakterija. Kod jedne vrste retkog psihološkog poremećaja, pacijent je ubedjen da mu telo zaudara i izbegava društvo, povlači se. Ako vam, zaista, znoj prejako miriše, proverite ishranu.
Crni i beli luk kroz pore izlaze iz tela i njihov miris mogu da osete ljudi iz vaše okoline. Znojenje je povezano s emocijama kad ste ljuti uznemireni, zabrinuti, anksiozni, jače se znojite.
Obilno po dlanovima, licu, stopalima i ponekad, pod pazuhom.
Ako se čitavo telo znoji, možda je u pitanju neki od dole navedenih fizičkih uzroka. Temperatura izaziva znojenje jer se na taj način telo rashladuje, bez obzira na uzrok (rak, zapaljenje pluća, reumatska groznica). Neke infekcije izazivaju karakteristično znojenje.

Kada je telesni metabolizam ubrzan hiperaktivnom tiroidnom žlezdom, koža je vlažna i topla, ali ruke se tresu, kosa se proređuje a puls ubrzava.
Hormonska neravnoteža izaziva povremeno znojenje: koža je čas suva, čas vlažna (nasuprot znojenju zbog hiperaktivne tiroide kod kojeg je koža stalno vlažna).
Klasičan slučaj je menopauza kod žena, ali i kod muškaraca sa rakom prostate koji su lečeni estrogenom. Izmedu dva napada znojenja. koža je suva i
Neka hrana i lekovi izazivaju znojenje. Kafa na primer.
Jaka doza morfijuma protiv bolova izazvače znojenje. I razne bolesti mogu izazvati znojenje i bez temperture:

• Hladan znoj obično prethodi simptomima srčanog udara.
• Povremeno znojenje (ako nije reč o hormonskim promenama) može biti izazvano apscesom -sakupljenim gnojem negde u telu – i praćcno je temperaturom.
• Dijabetičari koji uzimaju insulin ili oralne lekove mogu da se orose hladnim znojem ako im šećer naglo opadne. U isto vreme osećaju malaksalost, mučninu i ubrzani puls, koji deluje slabije nego inače.
Pouka:jako znojenje nije zabrinjavajuča pojava. Ali, ako je neobjašnjivo, proverite kod lekara šta je uzrok.

Simptom: jako znojenje šta sve može da znači (Šta treba da preduzmete)
1. Normalna reakeija na vrućinu i naporne vežbe (Ostanite na hladnom).
2. Emocionalni stres, anksioznost (Čuvajte se uzbudenja).
3. Temperatura (Ne leči se, sem ako je jako visoka.
4. Temperatura uništava uzročnike infekeija, a znojenje rashladuje telo.
5. Hipertiroidizam (Operacija, zračenje ili lekovi).
6. Menopauza (Dodatak estrogena).
7. Prilikom lečenja raka prostate (Prolazno. Nema terapije.
8.Reakcija na hranu i lekove (Prolazno i očekivano).
9. Infekeija, čir (Leči se infekcija).
10.Prvi simptom srčanog napada (Smesta pozovite hitnu pomoć ako je praćeno bolom u grudima i pritiskom).
11. Nizak nivo šećera u krvi kod dijabetičara (Stabilizujte šećer).
KAKO SMANJITI PREKOMERNO ZNOJENJE
POJAČANO ZNOJENJE

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *