jabukovo sirceJabukovo sirće je tradicionalni narodni lek koji bi trebalo da se smatra jednim od najboljih kućnih lekova.Jabukovo sirće se koristi za mnoge različite namene a dokazano je efikasno i bezbedno u lečenju mnogih zdravstvenih tegoba…

Više od hiljadu godina, jabukovo sirće se koristi za mnoštvo stvari: kao lekoviti eliksir za brojne bolesti poput groznice, kašalja i prehlade, kao antibiotik, prirodno detoks sredstvo za čišćenje, kao konzervans, antiseptik sredstvo za dezinfekciju, za čišćenju rana i instrumenata, za poliranje, pa čak i kao dezodorans.

Postoje različite vrste sirćeta: balzamiko, alkoholno, jabukovo, vinsko sirće …da pomenemo samo neke.Sva imaju sirćetnu kiselinu , kao njihov glavni sastojak koji daje karakteristično kiseo ukus.Svako sirće se u osnovi koristi kao sastojak za kuvanje i pravljenje salata i svaka vrsta ima svojjedinstveni sastav i osobine

Šta izdvaja jabukovo sirće od ostalih ?

Jabukovo sirće je napravljeno od jabuka koje su prošle proces fermentacije, gde su bakterije i kvasac pretvorili šećer u alkohol i na kraju u sirćetnu kiselinu.

Jabukovo sirće je bogato mineralima, kao što je kalijum, natrijum, fosfor, kalcijum i magnezijum, bakar,fluor , kao i vitaminima A, B1, B2, B6 , C i E, bioflavonoidima i pektinom.

Zdravstvene prednosti jabukovog sirćeta

Izreka “jabuka na dan lekar iz kuće van” je istinski primer upotrebe jabukovog sirćeta .Viševekovna primena i naučne studije dokazuju brojne i različite lekovitosti.

Jabukovo sirće se koristi za :

-protiv bolova u grlu , prehlade i infekcije sinusa
-za snižavanje nivoa lošeg holesterola
-kao pomoć protiv akni i staračkih pega
-za eliminaciju toksina
-za sprečavanje alergija
-za povećanje snage i izdržljivosti organizma
-za jačanje imunog sistema
-ubrzanje metabolizma što pomaže mršavljenje
-poboljšava probavu i pomaže pražnjenje creva
-ublažava bolove u zglobovima i ukočenost
-protiv infekcija bešike

Upotreba jabukovog sirćeta

Jabukovo sirće se koristi u ishrani najčešće za salatu.U mnogim domaćinstvima je popularno kao proizvod za dezinfekciju i čišćenje prozora, kuhinje, površina sa pločicama, naočara i kod kućnih ljubimaca za kontrolu buva. Ali, što je još važnije tu su njegove bezbrojne koristi po zdravlje.Jabukovo sirće se koristi za:

Mršavljenje: Jabukovo sirće se tradicionalno koristi kao sredstvo za mršavljenje a studije su dokazale da zaista ima efekata ! Studija sprovedena još 2006. sa gojaznim Japancima pokazala je da jabukovo sirće ima uticaja na mršavljenje i smanjenja apetita.To se postiže sa unosom od 30 ml jabukovog sirćeta svakog dana.

Protiv zadaha : Jabukovo sirće može da se koristi da ublaži loš zadah.Pomešajte 15 ml jabukovog sirćeta u jednoj šolji vode potom ispirajte grlo za deset sekundi i ispljunite.

Neprijatan miris tela: Da biste koristili kao dezodorans , obrišite pazuhu sa pamučnim krpom natopljenom u jabukovom sirćetu svakog jutra.Za miris stopala, koristite pola šolje jabukovog sirćeta u posudi sa toplom vodom u koju treba potopiti noge oko 15 minuta.

Jabukovo sirće za kožu – akne, staračke pege, celulit

Jabukovo sirće za akne: Jabukovo sirće ubija bakterije, pomaže pH balans kože , a apsorbuje preteranu masnoću iz kože.Koristite jednu četvrtinu sirćeta u 3-4 delova vode. Nanesite na kožu pomoću vate i ostavite deset minuta a zatim isperite.Jabukovo sirće za akne se koristi tri puta dnevno Za teše slučajeve akni, ostaviti preko noći na koži.

Staračke pege : Naseckajte i izgnječite luk u činiji, i pomešajte sa jednakom količinom jabukovog sirćeta.Primeniti sa komadićem vate natopljenim u smeši na mestima sa staračkim pegama.Ili, popijete mešavinu nekoliko kapi jabukovog sirćeta u čaši vode i dodajte med kao zaslađivač .

Jabukovo sirće za celulit : Lokalna primena : Miks 3 dela jabukovog sirćeta sa jednim delom vašeg omiljenog ulja za masažu i nežno masiranje kože zahvaćene celulitom dva puta dnevno.Oralna priprema : Pomešajte 2 kašike jabukovog sirćeta u čaši vode . Dodajte med kao zaslađivač .Pijte svakog jutra.

Gljivične infekcije

Jabukovo sirće za gljivične infekcije : Jabukovo sirće ima antiseptička svojstva koja pomažu u lečenju gljivičnih infekcija, kao što je kandidijaza. Režimi su:

Dodati 1 pola šolje jabukovog sirćeta u kadu ispunjenu mlakom vodom, a zatim se potopiti u nju za oko 20 minuta.Ovo se radi jednom dnevno tokom 3 dana.

Posle 3 dana potapanja, napravite mešavinu koja se sastoji od 1 ½ čaše vode i 2 kašike jabukovog sirćeta.Ovaj put koriste kao vaginalni tuš dva puta dnevno za 5 dana.

Posle nekoliko dana ispiranja, treba da popijete čašu vode pomešane sa 1 kašičicom jabukovog sirćeta jednom dnevno.Jabukovo sirće može da spreči ponovnu pojavu gljivičnih infekcija.

Jabukovo sirće za zatvor, proliv i dijabetes

Zatvor : Jabukovo sirće pomaže telu da pojača kontrakcije creva. Ova akcija je zbog pektina , hidrosolubilnog vlakana koje čini najveći deo stolice i stoga promoviše kretanje creva. a efikasno lečenje zatvora, dodati 2 kašike jabukovog sirćeta u čašu vode i piti ovu smešu tri puta dnevno.Jabukovo sirće možete pomešati sa sokom od jabuke ili sokom od grožđa da ga učinite nešto ukusnijim.

Jabukovo sirće za proliv : Sadržaj pektina u jabukovom sirćetu je veliki što ga lekom za proliv. Može se koristiti jednostavnim dodavanjem 2 kašike sirćeta u litar vode koju treba uzimati više puta dnevno, dok proliv ne prestane.

Jabukovo sirće za dijabetes : najizučavanija od mnogih upotreba jabukovog sirćeta. Studije su pokazale da jabukovo sirće može da smanji nivo glukoze u krvi kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2.
Morate saznati i sledeće informacije > > > Jabukovo sirce za kožu | Jabukovo sirce za lice | Jabukovo sirce za mrsavljenje | Jabukovo sirce za glavobolju | Jabukovo sirce za pritisak