Izraslina na vratu se javlja zbog, povećanja limfnih čvorova, kao i ispod pazuha. Vratne žlezde natiču zbog lokalnih poremećaja (i ujedno bole) kao što su razna oboljenja grla, nakon posete zubaru koji je pilio, bušio, punio, vadio ili samo čistio vaše zube ili vam malo ozledio desni.

Ako imate infektivnu monouukleozu, žlezde če se pojačati duž čitavog vrata -napred i nazad; takodje ako dobijete rubeole. Limfni čvorovi na vratu mogu nateći zbog opšte alergiiske reakcije na izvesne lekove.Kao i kod drugih žlezda, zabrinjavajuće izrasline na vratu su tvrde, bezbolne i ne prolaze. Pored obolelih limfnih čvorova i nenormalno uvećana tiroidna žlezda može da izazove izrasline i otekline na vratu. Tiroidna žlezda je duga pet santimetara. Proteže se preko dušnika, ispod Adamove jabučice, i ima oblik štita, sa dve produžene resice u sredini s obe strane. (Ime “tiroida” potiče od grčke reči za štitasti oblik). Obično se tiroidna žlezda ne može osetiti izuzev kod veoma mršavih ljudi.

Zatim, to je jedina žlezda na vratu koja se pomera dok gutate. Dakle, ako primetite izraslinu na vratu spreda, progutajte gutljaj vode. Ako se tkivo pokreće pod vašim prstima, onda je to tiroida. Uvećana tiroidna žlezda se još naziva gušavost. Kada je mekana, radi se o povećanoj aktivnosti žlezde. Ali, može biti tvrda, ravna gukasta. To stvara dijagnostičke probleme. Veličina gušavosti nije u vezi sa funkcijom tiroidne žlezde koja može biti normalna, snižena ili povišena. Bez obzira na njenu hormonsku aktivnost, guša može postati tako velika da pritiska okolne strukture prouzrokujići kašalj ili promuklost. Čak može potisnuti jednjak, otežavajući gutanje. Ako se to desi, otklanja se hirurškim putem. Ponekad veličina žlezde može biti normalna, ali, prevlačeći rukom preko nje, recimo prilikom brijanja, možda osetite malu izraslinu. To može biti parčence tiroidnog tkiva, koje funkcioniše poput ostalih delova žlezde. Ali, takva izraslina može stvoriti preteranu količinu hormona nezavisno od preostalog dela žlezde, zbog čega je nazivamo “vrudom”. Tiroidna izraslina može biti i “hladna” odnosno da uopšte ne stvara hormon. Vruće tiroidne izrasline gotovo nikad nisu maligne: hladne, pak mogu biti naročito kod muškaraca. Ova dva tipa mogu se razlikovati pomoću radioaktivnog skenera. Hladne izrasline se uvek uklanjaju, sigurnosti radi to, opet, češće kod muškaraca nego kod žena. Većina kancera tiroide koji se takodje mogu videti ili opisati veoma se sporo razvijaju pa se može izlečiti operacijom čak i kada su prisutni više godina.

Simptom: Izraslina na vratu Šta sve može da znače (šta treba da preduzmete)
Povećane limfne žlezde usled:
1. Lokalne infekcije (Antibiotici). Virusna oboljenja (mononukleoza, rubeole) (Lekarski nadzor). Opšta alergijska reakcija na lekove (Izbegavajte izazivače).
2. Tiroidna gušavost (Lekarski tretman ili ako natečena žlezda pritiska okolne strukture, hirurško otklanjanje).
3. Tiroidna izraslina (Rldioaktivni skener da se odredi da li se sastoji od funkcionalnog tkiva (vrućeg) ili ne (hladnog). Sonogram, CAT skener i biopsija pomažu u utvrdivanju dijagnoze i lečenja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *