Žene koje često ispituju svoje grudi najčešće pronalaze izraslinu ispod pazuha.Ova vrsta samoispitivanja obično uključuje i pregled pazuha pošto se kancer može proširiti na limfne žlezde čak i kad same grudi izgledaju savršeno normalne. Setite se da su limfni čvorovi filteri koji hvataju ćelije malignog tumora ili infektivne organizme. U tom slučaju, oni narastu i lako se osete pod prstima. Zato, kada otklanja rak iz bilo kog dela tela, hirurg obično proverava žlezde u okolini. Imajući to na umu, ipak, nemojte da paničite ako otkrijete žlezde pod pazuhom. Moguće je da je to posledica infekcije negde u ruci koja se proširila na žlezde pod pazuhom. U tom slučaju, žlezda se iznenada pojavljuje, bolna je i osetljiva, meka, nasuprot tvrdoj, bezbolnoj kanceroznoj žlezdi.

Ako otkrijete uvećanu žlezdu pod jednim pazuhom, proverite i drugi, kao i žlezde na guši i vratu. Virusne infekcije poput rubeola, malih boginja, infektivne mononukleoze i mnoge druge često izazivaju uobičajene žlezdaste otekline. Na nesreću, neke vrste malignih obolenja poput Hočkinove bolesti i drugi ozbiljni limfomi se isto tako manifestuju.

Opšta alergijska reakcija, recimo na sulfatne lekove, jod, penicilin i druge, takode može izazvati naticanje žlezda i izrasline ispod pazuha. Ponekad, ono što liči na limfni čvor pod pazuhom uopšte nije to što mislimo. Ponekad je to normalno žlezdano tkivo dojke (akcesorna mlečna žlezda) koje je “zalutalo” i završilo pod pazuhom. Takva “masa” može biti i benigna cista neškodljiv masni tumor (lipoma). Nije preporučljivo da sami postavljate dijagnozu guka pod pazuhom, sem ako vam očigledan uzrok ne stoji pred očima, recimo, kad depilirate dlačice pod pazuhom pa se posečete i inficirate.

Tumačenje značaja bilo koje natečene žlezde može biti opasna zabluda. To neće lako odrediti ni vaš lekar, čak ni posle detaljnog fizičkog pregleda i krvnih testova.Često je jedini način da utvrdite šta je po sredi -biopsija. Ona će potvrditi dijagnozu.

Simptom: Izraslina pod pazuhom Šta sve može da znači (Šta treba da preduzmete)

1. Inficirana žlezda, bolna (Lečite osnovnu infekciju).
2. Maligna bolest. recimo dojke -tvrda, ne boli (Odgovarajući antikancerozni tretman).
3. -Opšta virusna infekeija (Proći će bez terapije).
4. Alergijska reakcija (Prestaće kad uklonite agens koji je izaziva). 5. Zalutalo normalno tkivo grudi (Nije potreban tretman).
6. Cista (Nije potreban tretman sem ako vam ne smeta i ako se ne inficira).
7. Lipoma (Neškodljiva, ako ne naraste tako da izaziva neprijatnost).
8. Niste sigurni? (Biopsija).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *