Šta kada se dogodi izostanak menstruacije,kada je vaginalno krvarenje krajnje oskudno ili ga uopšte nema? Recimo da ste u uzrastu kad večina devojaka dobija prvu menstruaciju -izmedu dvanaeste i četrnaeste.

Sve vaše prijateljice su je dobile, izuzev vas. Ne brinite. Mnoge savršeno zdrave i normaine žene kasnije dobiju menstruaciju. Ali ako ste navršili petnaestu, ima više razloga kašnjenju. S obzirom na preranu seksualnu aktivnost danas, može se desiti da devojka ostane trudna baš uoči prve menstruacije. To može da zaustavi menstruaciju u narednih devet meseci. Retko se dešava, ali je moguće.

Češći uzrok je neprobojan himen, bez ikakvog otvora, tako da krv ne može da izade iz materice. I druge urodjene deformacije mogu blokirati izlazak menstrualne tečnosti, na primer, izrazito suženje grlića. dvostruka materica ili problemi kod različitih unutrašnjih lučenja koja omogućavaju normalnu menstruaciju.

Drukčiji je problem kod žena koje su dugo imale normalnu menstruaciju, pa se ona smanjila ili izostala. Ako izostane uobičajena mesečna menstruacija, najčešči uzrok je trudnoća, čak i kad ste sve preduzeli da je sprečite. U svakom metodu postoji mala verovatnoća da ne deluje. Na to mogu uticati i bolesti ili poremečaji koji nisu direktno povezani sa menstruacijom. Drastičan gubitak težine zbog pothranjenosti, ili nameran (dijeta) ili psihijatrijski poremečaji (nervna anoreksija i neumereni apetit kod mladih žena) dovode do gubitka telesne masnoće i neuravnoteženog hormonskog nivoa što pogadja menstrualni ciklus. Preterano aktivna tiroida će takode smanjiti vaginalno krvarenje. Tumori žlezda -naročito nadbubrežne ili hipofize takodje će dovesti do hiperprodukcije testosterona, “muškog” hormona. i izazvati “maskulinizaciju” žene. Pored pojačane dlakavosti, mogu izostati menstruacije. Zene se danas uspešno bave raznim sportovima. Cena koju često plaćaju je izostanak menstrualnog ciklusa.

Smanjenje telesne masnoće kod atletičarki izaziva odgovarajući pad nivoa estrogena, što se da lečiti, a pokazalo se da je bavljenje tim sportom i zaštita od izvesnih oblika raka. Evo još nekih okolnosti pod kojima se ciklus gubi ili je oslabljen:

• Ako ste upravo doživeli tešku krizu zbog smrti nekog vrlo bliskog, raskida ljubavne veze, gubitka posla emotivna reakcija može poremetiti hormonski nivo, tako da ćete možda propustiti jedan iii dva ciklusa. Ako on izostane više od tri puta, podvrgnite se testovima, da biste isključili druge razloge.

• Ako se ciklus ne nastavi normalno posle porodaja, možda je oštećena hipofiza.

• Ako su vam radili kiretažu da bi smanjili pojačano krvarenje, a ciklusi se posle toga nisu pojavili, možda je kiretaža stvorila ožiljke koji ometaju redovnu menstruaciju.

• Tumor na mozgu može inzvati oštre glavobolje i promene u vidu kao i gubitak menstruacije.

• Da li vam se grudi suše otkad ste izgubili menstruaciju? Da li vam normalna dlakavost nestaje, dok se istovremeno dlake javljaju na licu, rukama, nogama i po telu? Sigurno je da imate opšti poremećaj žlezda sa unutrašnjim lučenjem koje utiču na stvaranje hormona. Potrebno je naučno ispitivanje da bi se otkrilo o kojem hormonu je reč. Ipak, lekar će i uobičajenim pregledom naslutiti u čemu je problem. Na primer, smanjenje pigmenta na koži, ako je praćeno curenjem mleka iz bradavica, ukazuje na smanjenu funkciju hipofize. S druge strane, pojačana pigmentacija ukazuje na smanjenu funkciju nadbubrežne žlezde.

• Ako ste postali nervozni, hiroviti, “hiperaktivni”, ne podnosite vrućinu i mnogo se znojite, problem pre biće aktivna štitna žlezda.

• Ako imate purpurne pruge po koži i lako dobijate modrice, pomislite na Kašingov sindrom (Cushing’s syndrome) zbog hiperprodukcije steroidnih hormona koje luči nadbubrežna žlezda, ili intenzivnog uzimanja ovog hormona oralno ili putem inekcija.

• Najzad, jedan običan razlog: ako se menstruacije polako smanjuju, imate napade crvenila, vrućine i prevalili ste pedesetu, pomislite na menopauzu. Uz trudnoću, to je razlog smanjenja i nestanka menstruacije.

Simptom: Smanjeni menstrualni odliv ili izostanak menstruacije Sta sve može da znači (šta treba da preduzinete)
1. Normalno odlaganje ciklusa -do četranaeste godine (Strpljenje).
2. Trudnoća (Lekarska dijagnoza i konsultacija).
3. Neprobojan himen (Hirurška korekcija).
4. Urodjene anomalije genitalnog sistema (Hirurška korekcija).
5. Drastičan gubitak težine (Normalna ishrana).
6. Tumori žlezda (Operacija iii lekovi).
7. Aktivno bavljenje atletikom (Normalan izostanak menstruacije koji će se ponovo javiti).
8. Emocionalni potres (Ako duže traje, poreban je lekarski tretman da bi se otkrio mogući fizički uzrok).
9. Oštećenje hipofize posle trudnoće (Hormonalna terapija).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *