pukotine na jeziku uzrok

O ispucalom, ili fisuriranom jeziku (lat. lingua fissurata), govorimo kad su na njegovoj površini prisutne izražene brazde, naprsline ili fisure. Ispucan jezik može da bude bolan, osetljiv na neke namirnice, sa osećajem peckanja, a isto tako, osećaj može da bude potpuno normalan – jedina promena je očigledno drugačija tekstura jezika.

Premda je u pitanju veoma specifičan simptom, ispucan jezik može da bude posledica iznenađujuće različitih uzroka. Na primer, ispucali jezik može da ukazuje na kvasac infekciju (oralni drozd) ili može da bude znak mnogo ozbiljnijeg problema u organizmu.

Karakteristike ispucalog jezika

Ispucali jezik obično ima jednu središnju pukotinu koja počinje od polovine jezika i pruža se prema vrhu, kao i manje koje se granaju od središnje ka stranama jezika ili polaze od strana ka sredini. Pored toga, postoji još nekoliko dodatnih karakteristika:

 • Pukotine i brazde se javljaju samo na jeziku a ne i na drugim delovima usne šupljine.
 • Moguća je pojava ranica, bola, gorućeg osećaja ili žmaraca.
 • Pukotine mogu da budu plitke ili nekoliko milimetara duboke.
 • Kisela ili ljuta hrana izaziva osećaj žarenja ili bola.
 • Jezik može da poprimi crvenu boju.

ispucali jezik od rodjenja

Ko može da dobije ispucali jezik ?

Brojni uzroci pojave ispucalog jezika ne sprovode diskriminaciju na osnovu starosti, pola ili etničke pripadnosti, tako da ova pojava može da pogodi svakog. S tim u vezi, neka uzročna oboljenja imaju sopstvene faktore rizika koji mogu da utiču na to ko je najpodložniji. Na primer, oralni drozd se češće javlja kod bilo koga sa oslabljenim imunim sistemom, uključujući i osobe sa autoimunim bolestima ili nekontrolisanim dijabetesom. I starenje može da utiče da prirodni nabori na jeziku postanu izraženiji.

pukotine na jeziku uzrok

Šta ispucali jezik govori o nečijem zdravlju ?

Ako u potrazi za odgovorima o zdravstvenom stanju posmatrate samo jezik, teško ćete ih naći. Dijagnostikovanje ispucalog jezika zahteva više od pukog posmatranja brazdi i fisura i često podrazumeva preglede tela i/ili usta u potrazi za drugim simptomima. Kad smo kod toga, postoje dva specifična oboljenja koja mogu da se procene samo posmatranjem pukotina na jeziku.

Geografski jezik

Jezik je normalno prekriven brojnim sićušnim, ružičasto-belim kvržicama koje se zovu papile. Geografski jezik (lat. lingua geografica) je oboljenje kod koga na nekim delovima jezika nedostaju papile pa te površine izgledaju kao glatka „ostrva“, usled čega gornja površina jezika liči na mapu (geografsku). Pošto se papile na jednoj površini oporavljaju, a na drugoj nestaju, stvara se iluzija da se ove mrlje vremenom pomeraju. Nedostatak papila može da dovede do toga da prirodne brazde na jeziku budu izraženije, a površine bez papila mogu da bole ako jedete slanu, ljutu ili kiselu hranu.

Nedostatak vitamina i minerala

Ispucali jezik koji je posledica nedostatka vitamina i minerala, posledica je manjka dva nutrijenta: gvožđa ili vitamina B12 (biotina). Obe supstance se koriste za sazrevanje papila jezika i kada nedostaje jedna ili obe, posledica mogu da budu velike, glatke površine koje se formiraju na jeziku. Kao i kod geografskog jezika, glatke površine dovode do toga da prirodne fisure na jeziku deluju uočljivije.

Da li je ispucali jezik povezan sa drugim oboljenjima ?

Većina uzroka ispucalog jezika nije povezana sa nekim konkretnim oboljenjem, međutim, postoji nekoliko krivaca koji su vredni pomena.

Kandida u ustima

Kao što smo ranije pomenuli, ispucali jezik može da bude simptom kandida infekcije, odnosno oralnog drozda, do koje dolazi usled prekomernog razmnožavanja gljivice kandide koja se prirodno nalazi na jeziku. Kvrgave, bele lezije mogu da se prošire na desni i na druga mesta u usnoj duplji i mogu da uzrokuju bol ili smanje osećaj čula ukusa. Oralni drozd je prilično oportunistička infekcija, što znači da se češće javlja kod beba, starijih osoba ili onih koji već imaju oslabljen imuni sistem.

Crni dlakavi jezik

Da, ovo oboljenje se zaista tako zove i naziv mu je prilično podesan. Kao što smo rekli, jezik je prekriven slojem papila koje vremenom rastu slično dlakama. Premda se obično habaju usled žvakanja i pijenja, papile ponekad mogu previše da narastu i dobiju diskoloraciju jer se bakterije i čestice hrane zadržavaju na njima. Najčešće se javlja kod pušača i onih koji piju kafu ili čaj, a i kod onih koji ne održavaju higijenu usta. Crni dlakavi jezik se tehnički ubraja u bolesti jer može da se javi usled bakterija, međutim, bakterije su tu ni krive ni dužne jer ne rade ništa osim što se bave farbanjem.

Rak jezika

Tumori mogu da se pojave bilo gde u organizmu pa jezik nije izuzetak. Karcinom jezika može da izgleda kao uporni crveni čvorić ili lezija koji ne pokazuju nameru da se povuku. Deo jezika oko tumora može da bude bolan, ispucao i otečen, što je reakcija na izraslinu. Veoma je važno da obavite pregled kod lekara ukoliko sumnjate da lezija na vašem jeziku nije posledica afti ili nekog još bezazlenijeg stanja.

Drugi uzroci ispucalog jezika

Melkerson-Rozentalov sindrom

Ovo je redak neurološki poremećaj čiji uzrok nije poznat, a za posledicu, pored drugih simptoma, ima i ispucan jezik koji se javlja u 20 – 40% slučajeva. Kod Melkerson-Rozentalovog sindroma dolazi do oticanja usana (jedne ili obe), jednog ili oba obraza, očnih kapaka, a u retkim slučajevima i obe strane skalpa i to u potpunosti. Otečene usne mogu da budu ispucale i bolne. Pošto pljuvačne žlezde tokom napada slabije luče pljuvačku, biće smanjen i osećaj ukusa. U oko 30% slučajeva javlja se i Belova paraliza (delimična paraliza lica). Otok će nestati u roku od nekoliko sati ili dana ali stanje može da se pogorša i postane trajno.

Daunov sindrom

Ovo je hromozomopatija, odnosno poremećaj hromozoma, koji za posledicu ima umnu zaostalost i često izaziva karakteristične crte lica, kratak vrat i udove, kao i slab mišićni tonus. Iz nejasnih razloga, oko 80% osoba sa Daunovim sindromom imaju i ispucani jezik, za razliku od 2 – 5% kod stanovništva u celini.

Sjogrenov (Šegrenov) sindrom

Ovo je autoimuni poremećaj kod koga organizam napada sopstvene ćelije koje luče tečnosti. Kako su pljuvačne i suzne žlezde oštećene, javiće se simptomi poput bolnog i ispucalog jezika, suvih usta, umora, bolova u zglobovima i očiju koje peku ili svrbe. Uzrok Sjorgenovog sindroma nije u potpunosti razjašnjen, međutim, trenutno je u opticaju pretpostavka da je to mešavina genetskih predispozicija i izlaganja nekim infekcijama u životnoj sredini.

Trauma

Vaš jezik može biti izložen iznenađujuće velikom nasilju koje se kreće od suviše agresivnog čišćenja četkicom pa do redovnog probadanja okrnjenim zubom ili zubnom protezom. Ovi oblici stalnog trenja mogu da dovedu do pojava brazdi i fisura na površini jezika. Slično dejstvo proizvodi i stalno škrgutanje zubima. Pošto neki ljudi škrguću zubima u snu, možda bez pomoći neće biti u stanju da sagledaju uzrok.

Duvan ili alkohol

Povećano konzumiranje alkohola može da nadraži jezik i vremenom dovede do pojave pukotina. Žvakanje duvana, osim što je mogući uzrok crnog dlakavog jezika, nakon duže upotrebe može da izazove pojavu brazda na jeziku.

Dehidracija

Ispucali jezik je jedan od brojnih simptoma koji se javljaju u stanju dehidracije. Kako je jezik lišen vlage pa se suši, prirodne brazde i fisure će postati jako izražene.

Simptomi ispucalog jezika

 • Diskoloracija, uključujući crvene, bele ili žute mrlje.
 • Bol, najčešće pulsirajući ili gorući.
 • Pogoršanje stanja kada se jede ljuta, kisela ili slana hrana.
 • Čvorići ili lezije na jeziku ili u ustima pored njega.
 • Neprijatan zadah iz usta.
 • Otoci u drugim regijama lica ili usta.
 • Slabost mišića.
 • Oticanje u samim brazdama – mogući pokazatelj karcinoma jezika.

Kako se dijagnostikuje ispucali jezik ?

Dijagnostikovanje ispucalog jezika obično počinje pregledom jezika da bi se utvrdilo da li pored pukotina postoji još nešto. Većina uzroka ispucalog jezika ima karakteristične i izdajničke simptome, tako da vizuelni pregled i istorija bolesti mogu tačno da utvrde većinu krivaca. Ako uzrok nije odmah očigledan i postoji sumnja na uzročno oboljenje, moguće je da budete upućeni na neke testove. Na primer, biopsija lezije se uzima da bi se utvrdilo da li je ona kancerogena, a biopsija otečene usne može da pomogne kod identifikovanja Melkerson-Rozentalovog sindroma. Uzorak krvi se uzima da bi se ustanovilo da li postoji nedostatak nekih nutrijenata.

Kako se rešiti ispucalog jezika ?

Pošto se utvrdi uzrok, mogu da se koriste i lekovi kojima se leči ispucali jezik. Važno je reći da većina uzroka ispucalog jezika prolazi sama, bez lečenja, međutim, oporavak će možda biti nešto sporiji od onoga što biste vi želeli. Kada nabavite podesan lek, obično je preporučljivo da praktikujete i sledeće.

 1. Dobra higijena usta

Čak iako nemate crni dlakavi jezik, izražene brazde i fisure ispucalog jezika imaju brojna mesta na kojima bakterije mogu da se sakriju.  Redovno perite zube i jezik i, ako je neophodno, koristite strugač (čistač) za jezik, pošto je to dobar način da isterate mikroorganizme, kao i čestice hrane, iz napuklina i da sprečite njihov razvoj. Preporučuje se meka četkica za zube i blagi pokreti. Za neke ukuse pasti za pranje zuba je poznato da da iritiraju osetljiv jezik, stoga, ako vam uobičajena pasta pravi probleme, koristite neku sa blažim ukusom, kao što je menta.

 1. Voda

Pravilna hidracija nije baš tako česta kao što mislite, a ako to ne uvidite na vreme, lišićete jezik neophodne vlage. Vodite računa da unosite dovoljno tečnosti i pijte nekoliko čaša vode svakog dana.

 1. Izbegavajte iritanse

Ako na jeziku imate lezije, velika je verovatnoća da će one biti osetljive na slanu, ljutu ili kiselu hranu. Izbegavajte ovakve namirnice dok pukotine na jeziku ne zacele jer što više pogoršavate stanje, to će ono duže trajati. Ako je uzrok iritacije prisustvo nekog fizičkog objekta u ustima, poput okrnjenog zuba ili proteze, spasavanje jezika od daljih povreda spada u kategoriju „lakše reći nego uraditi“. Razgovarajte sa svojim protetičarem ili stomatologom o mogućim rešenjima koja će pomoći da ove oštre površine ne zadiru u jezik. Ako škrgućete zubima u snu, stomatolog može da vam pomogne tako što će vam nabaviti štitnik za zube koji ćete nositi noću.

 1. Promenite ishranu

Ako su problemi koje imate sa jezikom posledica nedostatka biotina ili gvožđa, povećajte unos piletine, jaja, pečuraka, karfiola i drugih namirnica koje su bogate ovim neophodnim nutrijentima. Pokušajte da smanjite unos kafe, čaja, alkohola, kao i pušenje jer sve to može da iritira jezik i pospeši pojavu mrlja u nekim slučajevima.

 1. Lekovi

Oralni drozd se leči antifungalnim medikamentima, a neki slučajevi crnog dlakavog jezika se leče antibioticima. U slučaju nelagode, kakvu obično izaziva geografski jezik, lekar može da vam preporuči neke lekove protiv bolova ili tečnosti za ispiranje usta koje sadrže anestetik. Melkerson-Rozentalov sindrom se leči nesteroidnim antiinflamatornim lekovima, a Sjorgenov sindrom obično zahteva korišćenje nekih stimulansa i veštačkih suza.

Mere preventive protiv ispucalog jezika

 • Pravilno održavajte higijenu usta.
 • Izbegavajte da grizete jezik ili da ga upirete u oštre objekte u ustima.
 • Vodite računa da vam unos biotina i gvožđa budu adekvatni.
 • Smanjite ili ostavite cigarete i duvan za žvakanje.
 • Smanjite količinu alkohola, kafe ili čaja.
 • Vodite računa da uvek budete dobro hidrirani.

Ispucan jezik može da bude stanje koje vas može iznenaditi i sa kojim možete nenadano da se suočite, međutim, dobra vest je da je ova pojava u većini slučajeva više estetske prirode nego što je štetna. Ne ustručavajte se da obavestite lekara ako vam se pojave bilo kakve lezije na jeziku koje ne prolaze, a isto tako i ako su nelagoda ili bol takvih razmera da ne možete sami da se izborite.