ispucali kapilari na licu uzrok

Dobro pogledajte svoje lice i možda ćete ih primetiti- tanke, crvenkaste kapilare koji su obično vidljivi na području oko brade, nosa i obraza.

Kapilari na licu koji postanu uvećani ili prošireni se obično zovu „ispucali“ mada ima i drugih naziva- mrežasti (podsećaju na paukovu mrežu) ili telangiektazični (medicinski termin). Oni ne predstavljaju nikakvu opasnost po zdravlje, ali ne izgledaju lepo, te se silno trudimo da ih nekako sakrijemo.

Ispucali kapilari ili krvni sudovi mogu se pojaviti iz mnogo razloga, od kojih se neki mogu i sprečiti. Najčešći uzročnik je neko oštećenje kože, od recimo predugog izlaganja sunčevim zracima, i proširenje uzrokovano nekom upalom ili iritacijom, poput rozacea akni.

Prejako trljanje kože može pogoršati stanje na osetljivim područjima kože, i povećati vidljivost ispucalih kapilara.

Pored toga, i drugi faktori mogu biti odgovorni za pojavu kapilara- godine, genetika, hormoni, upotreba pilula za kontracepciju, i neki poremećaji koji uzrokuju širenje krvnih sudova, kao što je to sluičaj sa alkoholizmom.

popucali kapilari

Popucali kapilari nisu opasni za zdravlje, ali narušavaju lep izgled lica. U nekim slučajevima, nemoguće je prekriti ih i šminkom. Međutim, umesto da svaki put koristite puder i podlogu za lice, možete pokušati i da ih uklonite. Ovde navodimo najbolje i najefikasnije prirodne lekove za ispucale kapilare na licu, koje možete sprovesti i sami, kod kuće.

Kao prvo, svi znamo da je uvek bolje sprečiti nego lečiti. Zato treba na početku objasniti šta je uzrok ispucalih kapilara na licu i šta možete učiniti kako biste sprečili njihovu pojavu.

Kuperoza i rozacea

Stanje zbog koga se javljaju ispucali kapilari na licu naziva se kuperoza.Mnogi ovo stanje mešaju sa rozaceom satanjem koje izaziva crvenilo na licu.Da bi tačno utvrdili koji se problem javlja kod vas detaljno ćemo opisati i šta je rozacea.

Kuperoza

Kuperoza je stanje kože koje je povezano sa mikrocirkulacijom.Ono najčešće pogađa kapilare u koži lica.Rezultat su ispucali kapilari na raznim delovima lica.

Popucali kapilari se mogu pojaviti na svim tipovima kože.Faktori rizika uključuju emocionalni stres, alkohol, kafu, začinjenu hranu, duvan, digestivne probleme, prekomerno izlaganje sunčevom zračenju.Ovo se dešava zbog činjenice da postoje višestruke veze između kože, kapilara i nervnog sistema.Sa druge strane, važno je istaći da se kuperoza ne smatra bolešću kože.

Kod mnogih osoba postoje genetske predispozicije! Utvrđeno je da se izraženi kapilari na licu javljaju najčešće kod osoba u čijoj je familiji bilo osoba sa kuperozom.Razmislite da li neki od vaših rođaka ima ispucale kapilare na licu ?

Glavne karakteristike kuperoze

Ovo stanje kože je češće kod žena, posebno onih sa osetljivim, svetlom kožom, koja ima tendenciju da lako pocrveni.Glavni simptom kuperoze su mali prošireni kapilari na licu, koji se uglavnom pojavljuju oko jagodica i sa strane nosa, u obliku ljubičastih ili crvenkastih linija.

ispucali kapilari na licu uzrok

Rozacea

Šta je rozacea?

Rozacea, ili crvenilo lica, je čest oblik osipa koji se javlja na središnjem delu lica, obično kod sredovečnih osoba. Sklonost ka naletima rumenila je praćena stalnim crvenilom na obrazima, bradi, čelu i nosu, kao i mnoštvom upaljenih, crvenih čvorića sa gnojnim vrhom.

Šta izaziva rozaceu?

Uzrok rozacee nije u potpunosti razjašnjen, međutim, među najprihvaćenija mišljenja spada i ono da je u pitanju defekt kapilara kože lica koji dovodi do toga da se oni previše lako šire. Rozacea se češće javlja kod žena nego kod muškaraca, kao i kod osoba svetlog tena koje lako porumene.

rozacea crvenilo na licu

Brojne stvari utiču na pogoršavanje simptoma rozacee ali je ne izazivaju. Tu možemo da ubrojimo alkohol, previše treniranja, visoke i niske spoljnje temperature, vruća i ljuta hrana, stres i izlaganje suncu. Faktori koji pojačavaju pojavu simptoma rozacee kod jednih, kod drugih mogu da budu bez uticaja. Teorija da se rozacea javlja usled mikroba na koži ili u crevima nije dokazana. Rozacea nije zarazna.

Da li je rozacea nasledna?

Rozacea se, po svemu sudeći, javlja u porodici ali još nije jasno da li nasledni faktor ima ulogu.

Koji su simptomi rozacee?

Koža lica je osetljiva i javlja se osećaj žarenja ili žiganja. Rumenilo (kada lice poprimi crvenu boju) samo doprinosi osećaju neprijatnosti koji izaziva osip. Ako imate problema sa očima, obavezno se javite lekaru.

Kako izgleda rozacea?

Rozacea počinje sklonošću ka rumenilu. Nakon nekog vremena, središnje zone lica dobijaju tamniju nijansu crvene i na kraju je ta boja kože stalno prisutna. Zahvaćena površina počinje da se ispunjava crvenim čvorićima (papulama) sa gnojnim vrhom koji se pojavljuju i nestaju u mnoštvu. Pojavljuju se mali prošireni kapilari (teleangiektazija/končasta proširenja krvnih sudova) koji izgledaju kao tanke crvene niti. Veoma čest problem su i ožiljci.

U druge probleme povezane sa rozaceom spadaju:

 • Rozacea može da izazove neprijatnost, anksioznost ili depresiju i da poremeti društveni život.
 • Lice može da otekne (limfedem/oticanje međućelijskog tkiva određenog dela tela), a naročito oko očiju.
 • Nos može da se uveća, pocrveni i nabubri (rinofima/baburast nos) usled uvećanja lojnih žlezda. Ovo se češće javlja kod muškaraca nego kod žena.
 • Neke osobe koje pate od rozacee imaju simptome povezane sa očima (crvenilo, svrab, bolne oči i očni kapci, osećaj truna u oku). Veoma je malo pacijenata sa rozaceom koji imaju i ozbiljnih problema sa očima, kao što je rozacea keratitis (vaskularizacija rožnjače) koja može da utiče na vid.

Kako se dijagnostikuje rozacea?

Lekar će rozaceu prepoznati jednostavnim pogledom na kožu lica. Ne postoje laboratorijski testovi za dijagnostikovanje rozacee. Rozacea se razlikuje od akni po tome što koža nije previše masna, miteseri i ožiljci nisu karakteristični, naleti rumenila su česti i crvenilo kože lica je stalno prisutno.

Da li je rozacea izlečiva?

Nijedan tretman ne može da garantuje da će ukloniti rozaceu zauvek. Međutim, dugotrajno lečenje drži simptome pod kontrolom i može da ukloni čvoriće. Lečenje najbolje deluje kad se počne u ranim stadijumima.

Drugi uzroci

Izlaganje suncu tokom dužeg vremena je glavni uzrok pucanja kapilara na licu. Opekotine od sunca su uzrok sam po sebi. Opekotine od sunca i podrazumevaju pucanje hiljada malih krvnih sudova u koži, jer su duže vreme izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti. Osećate da vam je koža topla i postaje crvena jer ovi krvni sudovi dovode krv na površinu kože kako bi se proces zalečenja kože ubrzao. Ovo obično traje 3-5 dana, ali je oštećenje krvnih sudova trajno. Na specifičnim mestima na licu će se ovo ponovo javljati i na kraju će ispucali kapilari postati vidljivi.

Akne su drugi najčešći uzrok zbog koga se javljaju ispucali krvni sudovi na licu. Iritacija ili upala izazvana aknama izaziva veliko širenje krvnih sudova u koži i ovi krvni sudovi nikada više ne mogu da se vrate na normalnu veličinu.

„Agresivna“ higijena je još jedan uzrok. Proizvodi za lice sa jakim hemikalijama koje koristite na osetljivoj koži ili jako trljanje lica prilikom pilinga izazivanju naprsnuće kapilara.

Alkoholizam je još jedan čest uzrok zbog koga se javljaju ispucali kapilari na licu jer izaziva širenje krvnih sudova. Alkoholičari često imaju ispucale kapilare na licu.

Ostali uzroci koji mogu izazvati širenje kapilara na licu, iako u nešto manjoj meri, su hormonske promene, starenje i genetski faktori.

Sad kada smo videli šta uzrokuje pucanje kapilara na licu, možemo započeti borbu protiv njih – smanjivanjem unosa alkohola, korišćenjem krema i losiona za sunce sa visokom zaštitnim faktorom i korišćenjem kozmetičkih proizvoda za lice koji nisu agresivni za kožu.

Nažalost, za ispucale kapilare na licu nema leka u klasičnom smislu te reči – ne postoji ništa što bi farmaceut mogao da napravi i da se time uklone ispucali kapilari na licu. Međutim, možete uraditi dosta toga da prikrijete vidljivost ovih kapilara ili da ih ublažite.

Lečenje

 • Tretinoini (kreme sa vitaminom A): na tržištu ćete naći puno krema koje tvrde da mogu poboljšati ispucale kapilare, ali zapravo, ne postoji ni jedan preparat od kog će oni postati nevidljivi.Tretinoin smanjuje vidljivost kapilara tako što gradi kolagen u dermisu, i na taj način minimalizuje vidljivost krvnih sudova. Neke žene su primetile da je upotreba tretinoina samo pogoršala ispucale kapilare, i da su se pojavili novi, ali je to moguće samo kada se previše izlažete suncu i naravno, kada starite.
 • Elektrokauterizacija: pristupačan kozmetički tretman uz pomoć kog će kapilari ispariti je elektrokauterizacija. Dermatolog će vam reći da li će ova vrsta tretmana „upaliti“ u vašem slučaju. Vrh aparata koji liči na iglu, podešen na nisku voltažu, se pažljivo spušta na predeo ispucalih kapilara, isparavajući proširene krvne sudove dok ne nestanu. Zahvat je malo neprijatan, ali je brzo gotov.
 • Laser ili IPS (intenzivno pulsirajuće svetlo): ovi tretmani se koriste za ispucale kapilare na licu, ali su malo skuplji. Postoji više tipova laserskih tretmana i cene se kreću od 16 do 55 hiljada dinara po tretmanu, koji traje od 15 do 20 minuta. Za skidanje kapilara na licu, potrebna su 1-3 tretmana. Bol koja se oseća pri laserskom tretmanu opisuje se kao puckanje gumicom za tegle. U nekim slučajevima, moguća je pojava manjih podliva ili modrica po završetku tretmana.

Nakon bilo kog od ovih tretmana za ispucale kapilare, treba naneti kremu za sunčanje svakog dana na kožu, kako bi se sprečila njihova ponovna pojava.

Vitamin C i lizin

Ovo je prirodni lek koji koristi većina ljudi sa ispucalim kapilarima na licu i tvrde da je odličan. Vitamin C je poznat kao jedan od najčešćih sastojaka različitih kozmetičkih proizvoda za kožu. Vitamin C je odličan za sprečavanje znakova starenja i daje koži svetliji i zdraviji izgled. Vitamin C je poznat po tome što smanjuje vidljivost crvenih i smeđih fleka, kao i drugih oštećenja na koži uzrokovanih suncem; smanjuje upale i iritacije i podstiče prirodan oporavak kože. Na taj način pomaže u bržem nestajanju ožiljaka od akni, a već smo pomenuli da su akne jedan od čestih uzroka pojave ispucalih kapilara na licu.

Sa druge strane, lizin je esencijalna aminokiselina koja zaista čini čuda kad su u pitanju oštećenja kože. Akne, bubuljice, crvenilo, pa čak i promrzline se lako mogu lečiti uz pomoć Llizina. Lizin možete kupiti u apotekama u vidu pilula koje ćete svakodnevno piti. Kombinacija vitamina C i L-lizina je prava kombinacija za zdravu kožu i lečenje ispucalih kapilara na licu.

Hladni oblog

Za smanjenje crvenila i otoka na licu, možete staviti hladni oblog. Hladna temperatura pomaže u kontrahovanju krvnih sudova ispod kože, što sprečava preterani dotok krvi u krvne sudove, zbog čega oni deluju normalnije. Ovaj proces smanjuje crvenilo koje izazivaju  ispucali kapilari.

 • Umotajte kockice leda u peškir
 • Nežno protrljajte oblog po licu u trajanju od jednog minuta
 • Napravite pauzu od 10 minuta
 • Ponovite po potrebi

Možete napraviti hladan zavoj i uz pomoć ohlađenog čaja od kamilice. Ohladite čaj na 20 minuta, pa stavite čistu gazu i ostavite na licu nekoliko minuta.

Oprez: nemojte stavljati led direktno na kožu jer može oštetiti ćelije kože.

Ulje semenki grožđa

Ulje semenki grožđa je odlično za dubinsku hidrataciju kože. Lako čisti kožu od akni, jer ima jaka antioksidantna i antiupalna svojstva i zateže kožu jer pomaže u smanjivanju pora. Takođe, smanjuje i vidljivost tamnih kolutova ispod očiju, sprečava pojavu znakova starenja i hidrira kožu bez zatvaranja pora i pojave bubuljica. Ovo ulje je odlično kao melem za kožu. Ulje grožđanih semenki je zaista magično sredstvo za negu kože.

Ispucali kapilari na licu se mogu ublažiti redovnom primenom ovog ulja.Ovo ulje lako možete koristiti – samo ga prstima utrljajte u kožu lica. Uzmite veoma malo ulja i dodajte kasnije po potrebi, kako ne biste naneli previše ulja. Možete ga utapkati u kožu ispod očiju uz pomoć vate. Ako želite da ga koristite kao tretman za celo telo, izmešajte ga sa čistim puterom i namažite po celoj koži – ovo je odlična zaštita od oštećenja kože koje uzrokuju vetar i hladnoća.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće može smanjiti izgled ispucalih kapilara na licu. Ono sadrži antiupalna svojstva koja ublažuju crvenilo koje se javlja sa ispucalim kapilarima. Samo, ne zabpravite da uvek morate razblažiti jabukovo sirće, pre nego što ga nanesete na kožu.

 • Razblažite jednu kašiku sirovog, nefiltriranog jabukovog sirćeta sa 3 kašike vode. Natopite pamučnu vatu u ovom rastvoru i razmažite po ispucalim kapilarima na licu. Ostavite da deluje 15 minuta pre nego što ga isperete. Ponavljajte dva puta dnevno.
 • U jednoj šolji filtrirane vode, pomešajte dve kašike sirovog, nefiltriranog jabukovog sirćeta sa jednom kašikom sirovog meda. Pijte ovaj rastvor dva puta dnevno da pomognete kapilarima i iznutra.

Aloja

Aloja vera se hiljadama godina koristi kao sredstvo za negu lepote i lek protiv mnoštva problema sa kožom. Ovo čudo prirode sprečava starenje, hidrira kožu bolje nego bilo koja krema, smanjuje pojavu akni i uklanja crvenilo i fleke na koži, uklanja taman ten i pomaže kod opekotina od sunca, ubrzava zarastanje rana i smiruje kožu nakon ujeda insekta. Sveže isceđen gel iz jednog lista aloje čini čuda za oštećenu kožu. Aloja je jedan od najčešćih sastojaka u kozmetičkim proizvodima za negu i čišćenje kože. Ako želite, napravite sami masku od aloje.

Za masku protiv starenja izmešajte jednu kašičicu gela od aloje, kašičicu ovsene kaše i pola kašičice maslinovog ulja. Nanesite ovu masku na lice, držite je oko pola sata i umijte se hladnom vodom.

Za hidrataciju kože samo nanesite gel od aloje na lice.

Maska protiv akni: izmešajte kašičicu gela sa 2-3 kapi limunovog soka. Umasirajte ovu mešavinu u čisto lice i ostavite preko noći da se osuši.

Za opekotine od sunca samo iscedite gel iz listova biljke direktno na kožu i razmažite.

Ekstrakt semenki divljeg kestena

Kad je u pitanju ova neverovatna biljka, sprovedeno je dosta istraživanja kako bi se ispitala njena efikasnost za lečenje ispucalih kapilara na licu. Komponenta aescin koju sadrži ovaj ekstrakt je odlična protiv ispucalih vena i kapilara i pomaže u ojačavanju i obnavljanju kapilara. To znači i da sprečava njihovo pucanje i ružno crvenilo na koži koju izaziva pucanje krvnih sudova.

Postoji nekoliko načina na koje možete koristiti ekstrakt semena divljeg kestena:

 • Izmešajte jednake količine ovog ekstrakta i ulja od semenki grožđa, umasirajte na celo lice ili samo na delove kože gde su ispucali kapilari primetni i ostavite preko noći. Ujutru samo obrišite lice ubrusom ili se umijte mlakom vodom i očistite lice kao i obično.
 • Umesto ulja od grožđanih koštica, možete koristiti ulje od šipka, ekstra devičansko maslinovo ulje, neven…

Šminka

Najbolji način da sakrijete ispucale i vidljive kapilare na licu jeste šminka. Ako ispucali kapilari nisu toliko vidljivi i zahvataju manju površinu, koristite puder kako biste ih prikrili. Uzmite veoma malo zelene senke (jer je zelena boja kontrastna crvenoj i lako je sakriva), umešajte je u puder koji redovno mažete na lice i samo normalno nanesite puder. Ne zaboravite rumenilo kako biste istakli boju, a ovakav način šminkanja će „odvući pažnju“ sa problematičnih kapilara.

Veoma je važno da znate razliku između zelene, žute i pink podloge. Zelena se koristi da se sakriju crvenilo, akne i ispucali kapilari. Žuta lako izjednačava boju kože na različitim delovima lica, a ružičasta služi da se sakriju tamnoplavi podočnjaci i ljubičaste fleke koje se mogu pojaviti na licu. Na internetu možete naći mnogo slika i tutorijala uz pomoć kojih ćete pravilno naneti ovu vrstu šminke na lice.

Postoji mnogo načina na koje kod kuće možete smanjiti vidljivost ispucalih kapilara na licu i oporaviti kožu. Srećom, uglavnom se radi o jeftinim sastojcima. U svakom slučaju, trebalo bi da se potrudite da sprečite pojavu ispucalih kapilara, umesto da kasnije potrošite više novca kako biste rešili ovaj problem. Prevencija je vrlo jednostavna:

 • Koistite losion za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom.
 • Nosite šešir i šal.
 • Ne zaboravite da i zimi sunčani zraci imaju loš uticaj na kožu.
 • Nosite šal ili ešarpu oko vrata, jer i vetar oštećuje kožu.
 • Zaboravite na mnogo alkohola, a posebno na crveno vino, jer se smatra da ono izaziva upalu i pucanje kapilara.
 • Izbegavajte ekstremne temperature, kako toplotu tako i hladnoću.
 • Kupajte se i umivajte mlakom vodom – nikada vrućom ili hladnom.
 • Pokušajte da u kući održavate ujednačenu temperaturu, bez velikih oscilacija.
 • Koristite kvalitetnu šminku i kozmetiku za lice.