Iskrivljena nosna pregrada

Iskrivljena nosna pregrada se može ispraviti jedino operacijom. Ona je jednostavna i u svakom pogledu bezopasna, a eventualne komplikacije se vrlo retko javljaju…
Iskrivljena nosna pregrada
Čovek treba — to znači još kao dete — uvek da diše samo kroz nos. Ovim načinom disanja se omogućava, prvo, da se vazduh dovoljno zagreje, drugo, da se očisti od nečistoća lomoću dlačica i sluzi i, treće, da kroz takozvane sinuse, vilične i čeone, stalno pritiče svež vazduh. Ako tako posmatramo, disanje kroz nos je jedini ispravan način disanja, a disanje otvorenim ustima ne samo hnto je ružno, već je i krajnje štetno za zdravlje.

Sve bi to bilo dobro i u redu kada bismo uvek mogli lako i neemetano da dišemo kroz nos. Ali, ovde se priroda, na čudan način, zaigrala sa ljudima. Bezbroj ljudi ima iskrivljenu nosnu pregradu. To znači, oba nosna kanala su jako iskrivljena, pa vazduh s izvesnom mukom prolazi a svaka prehlada odmah uslovljava odgovarajuće zapušenje. Zbog toga sva suviše jaka iskrivljenja nosne pregrade — prouzrokuju, u prvom redu, preosetljivost prema kijavici. A kad kijavica počne, tada joj se ne vidi kraj.

Kada bi kijavica bila jedino zlo koje izaziva iskrivljenost nosne pregrade, to bi se još i moglo podneti. Jer, kijavica se od vajkada smatrala bezazlenom. Mećutim, ova iskrivljenost nosne pregrade ima još teže posledice koje su sem toga i veoma neprijatne.

To je, najpre, glavobolja koja dugo traje. Čovek neprestano ima „tešku glavu” i jednako postoji bolni osećaj težine. Glava boli u svim mogućim prilikama. Čovek odmah pribegava tabletama za ublažavanje bolova. Međutim, uzimanjem tableta se stanje uopšte ne poboljšava, naprotiv, glavobolje postaju sve jače i žešće, te čovek postepeno gubi svaku volju za život. Kao uzrok najčešće se navodi nedovoljno provetravanje sinusa što dalje uzrokuje poremećaj celokupne prokrvljenosti krvnih sudova u glavi.

Ali i to nije kraj svim nevoljama! Usled loše cirkulacije vazduha vrlo brzo dolazi do trajnog zapaljenja sluzokože nosa pa i do zapaljenja sinusa.

Upravo je tragično što se ova devijacija (iskrivljenost) nosne pregrade vrlo retko dijagnosticira. Uvek se leči posledica koju je ta iskrivljenost izazvala. A osnovni uzrok se obično previdi. Međutim, rendgenski snimak ili eventualno neki drugi brižljivi specijalistički pregled odmah otkriva osnovno zlo.

Iskrivljena nosna pregrada se može ispraviti jedino operacijom. Ona je jednostavna i u svakom pogledu bezopasna, a eventualne komplikacije se vrlo retko javljaju…
U roku od pola časa operator može da otkloni iskrivljenost, isecajući koltad hrskavice i kosti a na taj način disanje kroz nos zauvek postaje slobodno. Prema tome, ako je nos hronično zapušen, ako svake godine kijavica nikako ne prestaje, ako stalno postoje glavobolje, a nastaju i druga zapaljenja u predelu nosa, treba odmah pomisliti na devijaciju (iskrivljenost) nosne pregrade. Ona se mnogo čegcće nalazi u muškaraca i predstavlja veoma rasprostranjenu boljku a javlja se skoro u svakoj porodici. Ako se iskrivljenost jednom otkrije, onda uopšte nije teško preduzeti potrebne protivmere. Operacija nosne pregrade vrši se u svakoj bolnici. Bolesnik ne oseća bolove ni pre ni posle operacije.

Na kraju napominjemo: onaj ko dobro diše kroz nos, bolje oseća miris, ukus mu je prefinjeniji i ima bolji apetit. A u svakom slučaju ima više životne radosti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *