prevencija raka

Hrana koja se preporučuje bolesnicima od raka
ishrana obolelih od raka
Ishrana obolelih od Raka debelog creva
Ova vrsta raka naročito je rasprostranjena u zemljama visokog sta-darda (SAD, i Evropa) i on je drugi po veličini uzročnik smrti od raka, posle raka pluća kod muškaraca i rak dojke kod žena.
Oni koji jedu puno mesa i masne hrane uopšte a malo hrane koja sadrži biljna vlakna više su skloni oboljenjima debelog creva.Korišćenjem više voća, povrća i proizvoda od celog zrna žitarica i zrnaste hrane, opasnost od oboljenja se smanjuje zbog više vitamina C, B grupe, karotina, biljnih vlakana i drugih antikancerogenih sastojaka ishrane.
Zaštitnom hranom smatraju se voće, povrće, pasulj, sočivo, proizvodi od celog zrna žitarica, a nepovoljno utiču masno meso, jaja, masnoće i začini.

Ishrana obolelih od raka pluća
Pored smanjenja ili prestanka pušenja kao zaštita od raka pluća služi i sledeća hrana: šargarepa, kelj, spanać, kupus, prokelj, bundeva, tikva, kajsija i breskva. Ovo sve zahvaljujući karotinu koji se u organizmu pretvara u aktivni vitamin A. Prema nalazima stručnjaka iz SAD, Japana i Norveške opasnost od raka pluća kod muškaraca koji konzumiraju dovoljno karotinske hrane, dvostruko je manja. Takođe se preporučuju sve vrste tamnozelenog povrća, i povrća i voća sa narandžastožutom bojom ”mesa” zbog antikancerogenog svojstva protiv raka pluća, čak i kod bivših pušača. Institut za rak preporučuje pet porcija voća i povrća dnevno.
Hrana koja nepovoljno utiče na rak pluća: masnoće, masna mesa, jaja i masni sirevi.

Ishrana obolelih od raka želuca
Zaštitnom hranom smatraju se proizvodi od celog zrna žitarica, pasulj, soja, zeleno lisnato povrće, a naročito sirova šargarepa, kupus, paradajz, ribana salata od kupusa sa majonezom, plavi patlidžan, crni luk, kukuruz šećerac, bundeva, mleko i mlečni proizvodi. Preporučljivo je dnevno konzumirati litar mešavine soka od šargarepe, cvekle i celera.
Na rak želuca nepovoljno utiču rafinisane namirnice (beli hleb, beli pirinač, šećer), suviše masnoća, jaki začini i alkoholna pića, kao i pušenje.

Ishrana obolelih od raka jednjaka
Smatra se da na pojavu ove bolesti izvestan uticaj ima i hrana. Tako je, na primer, ova bolest rasprostranjena u Kini zbog prisustva nitrozamina iz plesnive hrane i nedostatka molibdena u hrani. U Iranu je ova bolest u porastu zbog nedostatka vitamina u hrani i korišćenja opijuma, a u delovima Južne Afrike zbog korišćenja plesnive hrane , uz deficit niacina i drugih vitamina i mineralnih materija u hrani. Na pojavu ovebolesti u Evropi utiču alkoholna pića, naročito jabukovo vino ili kalvados i pušenje.
Korisno je protiv raka jednjaka naročito konzumirati tamnozeleno lisnato povrće i povrće i voće sa žutom bojom ”mesa”, a naročito bundeva, crni luk, grašak, pasulj, jabuka, šljive, grožđe i dinje.

Ishrana obolelih od raka pankreasa

Na pojavu bolesti utiču starost, pušenje, masna hrana i šećer, a zaštitnicima se smatraju proizvodi od celog zrna i žitarica, pasulj, povrće i voće, a naročito citrus plodovi (pomorandže, grejpfrut, mandarine, limun), kajsija, šargarepa i bundeva.

Ista hrana ima sličan uticaj i na rak jetre.

Rak dojke
Suviše masna hrana utiče na povećano’lučenje hormona-prolaktina, koji povećava rizik od raka dojke. Prema nekim ispitivanjima kod žena koje su 40 dana bile podvrgnute hrani biljnog porekla (vegetarijanstvo) lučenje prolaktina se smanjilo za 40%, a samim tim i opasnost od ove rasprostranjene bolesti.
Starost, neplodnost i kasna menopauza imaju nekog uticaja na pojavu bolesti.
Zaštitnom hranom od raka dojke smatraju se namirnice od celog zrna žitarica, pasulj, sočivo, voće i povrće sa dosta karotina.

Ishrana obolelih od raka materice
Na pojavu bolesti utiče snošaj u rano doba, kasna menopauza, gojaznost i pušenje, a od hrane masno meso, masnoće, mlečni proizvodi sa puno masti. Kao zaštitna hrana smatra se prirodna hrana od celog zrna, pasulj, voće i povrće zelene ili žute boje i morska hrana.

Rak bešike
Nepovoljno utiču masno meso, jaja, masnoće, mlečni proizvodi, šećer, beli hleb, bezalkoholna zaslađena pića, hlorisana voda, a zaštitnom hranom smatraju se proizvodi od celog zrna, pasulj, zeleno lisnato povrćei povrće i voće sa žutim ”mesom” i morska hrana. Naročito se preporučuju šargarepa, prokelj, salata od ribanog kupusa sa majonezom, kupus, karfiol, kelj, paštrnak i repa.

Rak prostate i testisa
Na pojavu bolesti utiču starost, naslednost i masna hrana (masno meso, jaja, sirevi), šećer i rafinisana hrana — beli hleb.
Zaštitnom hranom smatraju se namirnice od celog zrna žita, pasulj, povrće i voće, a naročito šargarepa, kupus, paradajz, grašak, prokelj, karfiol, briselski kupus, bundeva i pečurke.

Prirodne recepture
-Sveže isceđeni sok od pomorandže ili limunade treba svakodnevno piti ili jesti pomorandže, grejpfrut ili mandarine.
-Sok od sveže koprive piti dnevno, jer sadrži moćnu kombinaciju vitamina i mineralnih soli. Piti pola čaše svaka 3 sata.
-Mlečna dijeta. Francuski eksperti su otkrili da kod pacijenata, kada se nekoliko dana podvrgnu samo mlečnoj dijeti, nastupaju izvesna poboljšanja i oporavljaju se od nekih vrsta raka.
-Peršun treba konzumirati svakodnevno i to u količinama koje pacijent može podneti, s obzirom na ljutinu.
-Smokve kuvane u mleku su korisne kao i jezgra oraha.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *