iridologija ociOči otkrivaju stanje duše, ali i zdravstvene probleme. Naučite da tumačite znake u njima!

Iridologija dobro zdravlje i emocije kriju se u pogledu

Znate li da membrana oka, tj. dužica (krag u boji) koja okružuje zenicu, može otkriti vašu ličnost? To je u jednom istraživanju, u kom je učestvovalo 428 osoba, otkrio švedski psiholog Mat Larson. Ukoliko vam je taj deo oka malo “oronuo”, vi ste nežan i privržen tip, a ako je pak izbrazdan prstenovima, onda ste nervozni i impulsivni. Sve u svemu, izgleda a su oči zaista ogledalo duše, kako se uvek govorilo!
Danas se iridologija (antička disciplina koju je pre stotinak godina ponovo otkrio mađarski lekar Ignaz von Peczelv) koristi prvenstveno da bi se otkrile slabe tačke organizma, ali i predispozicije za određene bolesti. Oči su kao banka podataka: budući da su smeštene između organa koji sadrže najviše nerava i krvnih sudova, imaju privilegovanu komunikaciju s nervnim i cirkulatornim sistemom.Zbog toga, prema mišljenju iridologa, mogu unapred registrovati disbalanse koji se kasnije manifestuju kao simptomi. Međutim, obratite pažnju: iridologija nije radiografija, daje samo one indikacije koje vam, ukoliko ih ispoštujete, mogu pomoći da poboljšate zdravstveno stanje. Sve ostalo treba da uradi lekar.

Iridologija-Mapa tela zapisana je u membranama oka

-Mapa očne membrane može se čitati u dva osnovna pravca: prvi pravac su sektori – idu od centra ka periferiji, kao kod kvadranta sata, a svaki od njih odgovara jednom organu, dok drugi pravac čine koncentrični krugovi – tiču se endokrinog i nervnog sistema, sistema za varenje i tako dalje. U gornjem delu očne membrane
nalazi se gornja zona tela (mozak, grlo), u onoj središnjoj su organi grudnog koša, a u donjoj creva,
bešika i noge. Dupli organi reflektuju se u oba oka, a oni pojedinačni u oku s odgovarajuće strane: na primer, u desnom meridijanu je jetra.

-Pokušajte da analizirate svoje oči koristeći se uveličavajućim ogledalom, poput onog za šminkanje, i dobro posmatrajte karakteristike na koje vas upućujemo primerima. Naravno, svaka dužica je jedinstvena, kao što je to i otisak prsta: moraćete proveriti šta otkriva vaša.

Narandžasta kruna-pod rizikom ste od hiperglikemije i problema sa srcem
Narandžasta boja oko zenice ukazuje na to da konzumirate previše šećera, te da rizikujete da obolite od hiperglikemije. Osim toga, ugljeni hidrati formiraju koloidne ostatke, koji usporavaju metabolizam i čine krv manje tečnom. S vremenom biste mogli oboleti i od kardiovaskularnih bolesti.
Lek: Svedite konzumiranje hleba i testenine na trećinu, eliminišite kolače i ostale slatkiše i uravnotežite metabolizam ugljenih hidrata.

Periferni prstenovi-stres vam je neprijatelj broj jedan
Koncentrični lukovi u spoljnom delu dužice znaci su hroničnog stresa. Tkivo i membrane reaguje minikontrakcijama, koje ostaju utisnute u obliku brazda. Vi ste nervozan tip i gomilate sve napetosti i tenzije, što s vremenom prerasta u migrene, kolitis, nesanicu…
Lek: Uzimajte namirnice bogate magnezijumom, koji će vam pomoći da se suprotstavite stresu. Takođe, jedite one koje sadrže i vitamine grupe B i taurin.

Široka površina zenice-ligamenti i koža popuštaju

Rupe u zenici očne membrane znaci su opšteg opuštanja vezivnog tkiva što upućuje na moguću pojavu preponske kile i labavost ligamenata, bore i strije.
Lek: Ishrana bogata kalcijumom (tamno-zeleno povrće, morski plodovi, semenke suncokreta…) i kreme za negu s vitaminom E i hijaluronskom kiselinom.

Žućkasto sunce-vrlo ste emotivni i patite od alergija

Ukoliko vam se oko zenice formiralo maleno “sunce” žućkastih zraka, to znači mm da ste veoma emotivni. Na fizičkom nivou ova karakteristika govori da ste skloni alergijama, što je problem koji češće imaju osobe s plavim očima. Lek: Kako biste stabilizovali nervni sistem i sprečili napade alergije, treba da uzimate oligoelement mangan, koji doprinosi zdravlju kože (najbolji izvori: banane, narandže, integralne žitarice, orasi, pšenične klice, pasulj, grašak…).

Tamne fleke-previše toksina blokira jetru

Crne fleke uvek upućuju na naslage toksina, a što su one duguljastije, to je problem rasprostranjeniji.
To znači da imate neki problem s jetrom, žuči ili žučnim kamencom. Ukoliko vas muči i loše varenje ili bol – nastavite pretrage i uradite, na primer, ultrazvuk jetre.
Lek: Da biste detoksikovali organizam, spremajte laganije obroke i izbegavajte slatkiše, peciva od belog brašna, mleko, mlečne proizvode, jaja, meso i mesne prerađevine, kafu, alkohol, gazirana pića…

Mlečna zavesa-imate previše kiseline

Ova vrsta beličaste zavese, koja pokriva čitavu membranu oka, upućuje na preveliku količinu kiselina. Mogli biste patiti od bolova u zglobovima, ali i od dermatitisa.
Lek: Na trpezu uvek iznosite sveže namirnice i jedite više voća i povrća koji se bore s kiselinom, a manje mesa. Nekoliko meseci pijte sok od breze.