grip influenca

Da biste se što iakse izborili s bolom u grlu, kašljem, promuklošću i povišenom temperaturom, posegnite za oprobanim prirodnim preparatima…
lek za kašalj zapušen nos
Ukoliko primetite uobičajene simptome prehlade, koji počinju curenjem iz nosa ili grebuckanjem u grlu, nema potrebe da odmah idete lekaru. Naravno, ni u kom slučaju nemojte otići u apoteku i kupiti antibiotik “na svoju ruku”, jer ovi lekovi ne deluju u slučaju virusnih oboljenja, u koja spada i prehlada. Najviše ćete pomoći sebi ako dva dana mirujete, izolujete se od stresa, jedete lako svarljivu hranu i posegnete za proverenim prirodnim lekovima za olakšavanje tegoba.

Lek za zapušen nos
Ukoliko vam je nos zapušen i otežano dišete, nemojte odmah posezati za medicinskim kapima, jer neracionalna upotreba tih preparata može dovesti do hroničnog oštećenja nosne sluznice.
Rešenje: Umesto kapima za nos, možete se u neograničenim količinama koristiti fiziološkim rastvorom: napravite sami mešavinu soli i vode (1/2 kašičice soli na šolju vode) i ukapavajte je u nos što češće tokom dana. Inhalirajte se eteričnim uljem eukaliptusa, bora, limuna i majčine dušice (dovoljno je sipati po kap u posudu s vrelom vodom). Topao čaj od zove idealan je za otčepljenje nosa.

Lek za kašalj
Iako može biti vrlo naporan, kašalj nam zapravo pomaže da se oslobodimo klica iz bronhija. Zato nemojte uzimati lekove za suzbijanje ove tegobe, jer ćete tako otežati i produžiti lečenje. Ukoliko kašalj traje suviše
dugo, ako iskašljavate žut ili zelen sekret, ili pak primetite krv u ispljuvku – obratite se lekaru. Suv kašalj koji dugo traje takođe zahteva lekarski pregled.
Lek: Proveren narodni recept za iskašljavanje: crni luk isečen na kolutove stavite u posudu, prelijte ga medom i ostavite da odstoji poklopljen tokom noći. Smesu procedite, a kolutove luka bacite. Tečnost blago zagrejte i uzimajte više puta dnevno po kašiku.

Lek za bol u grlu
Ovo je obično prvi simptom prehlade i ujedno jedan od najneprijatnijih, mada može biti izazvan i suvim vazduhom ili udisanjem dima. U svakom slučaju, prirodni lekovi pomažu u ublažavanju ove tegobe i otklanjanju infekcije.
Rešenje: Veliki plitki tanjir namažite tankim slojem meda i ližite ga što većom površinom jezika. Na taj način pospešuje se cirkulacija ka grlu, med ispoljava lekovito dejstvo i tegobe se ublažavaju. Ispiranje grla
razblaženim jabukovim sirćetom ili limunovim sokom takođe je proveren lek.

Lek za promuklost
Ako se promuklost javi u kombinaciji s drugim simptomima prehlade, reč je o potpuno bezazlenom stanju, koje ne zahteva poseban tretman. Ukoliko traje dugo a ne postoji očigledan okidač, treba da posetite lekara kako bi se utvrdio uzrok promuklosti.
Lek: Svakih sat vremena uzmite kašiku sveže isceđenog limunovog soka, a uveče popijte šolju toplog mleka s umućenim žumancetom i medom.

Povišena temperatura
Telesna temperatura do 38,5 stepeni C korisna je, pa je ne treba spuštati jer ubija viruse i pomaže nam da što pre ozdravimo. Ipak, ukoliko pređe tu granicu, možete se poslužiti nekim proverenim metodama za snižavanje temperature. Izbegavajte upotrebu obloga nakvašenih alkoholom.
Rešenje: Tuširanje mlakom (prohladnom) vodom jedan je od najboljih načina za spuštanje telesne temperature. Odlično sredstvo za preznojavanje jeste i čaj od zove: dve kašičice zovinog cveta prelijte šoljom ključale vode i nakon 15 minuta procedite. Pijte mlak čaj dva-tri puta dnevno.
SLIČNO – Kako zaustaviti kašalj lekovitim biljem

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *