mokrenjeMokraćna inkotinencija, odnosno nevoljno mokrenje, često je posledica povrede ili bolesti mokraćnih puteva. Gubitak kontrole nad bešikom može vas frustrirati i izazivati vam neprijatnosti, ali u mnogim slučajevima može se znatno ublažiti promenom navika, kao i vežbama karličnog dna, koje su smišljene da ojačaju mišiće dna karlice.

Vrste inkotinencije

Stresna inkotinencija. Najčešća posledica slabosti vrata bešike i mišića karličnog dna, stresna inkotinencija javlja se zbog povećanog pritiska u trbuhu, često izazvanog osmehom, kašljanjem, podizanjem tereta ili skakanjem. Češće se javlja kod žena, naročito tokom trudnoće, kad materica koja raste pritiska vrat bešike i karlično dno, a i posle porođaja kada su vrat bešike i karlično dno možda rastegnuti ili oštećeni.

Imperativna ili refleksna inkotinencija. Ova nagla, nesavladiva potreba za mokrenjem često je izazvana promenom položaja, npr sedećeg u stojeći. Takođe se može javljati i noću

Neurogena inkotinencija. Javlja se kao rezultat hroničnog zadržavanja mokraće. Bešika ne može potpuno da se isprazni i uvek je makar delimično puna, pa mokraća stalno curi.

Prevencija
Vežbe za karlično dno jačaju dno karlice, daju mu tonus i time sprečavaju stresnu inkotinenciju. Vežbe su korisne i za muškarce i za starije žene.

Lečenje
Ako patite od stresne inkotinencije

– svakodnevno izvodite vežbe za karlično dno
– žene mogu da isprobaju i «vaginalno dizanje tegova»
– skinite višak kilograma jer naslage masnoće šritiskaju bešiku i karlično dno.

Ako je inkotinencija posledica nadraženosti bešike

– neka genitalno područje bude uvek suvo i čisto
– uveče izbegavajte napitke koji sadrže kofein i alkohol
– izbacite veštački obojenu hranu
– ostavite pušenje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *