inhalacija lekovitim biljemInhalacija lekovitim biljem je veoma efikasna metoda jer se blagotvorno dejstvo lekovitog bilja povećava u kombinaciji sa vodenom parom. Za inhaliranje kod kuće su potrebni sud širokog oboda i malo vode sa biljnim supstancama koje veoma brzo, usled zagrevanja i stvaranja vodene pare, “ispuštaju” svoje lekovite sastojke. Osoba koja se inhalira treba da bude nagnuta nad posudom, na udaljenosti od oko 30 cm, te da sa peškirom preko glave udiše lekovitu paru.

Sastojci rastvora za innalaciju
Za inhaliranje se koriste aromatične biljke, ali i one bogate smolastim materijama i uljima, kao što su kamilica, žalfija, majčina dušica i bor. Veoma su efikasne i inhalacije eteričnim biljnim uljima, kao što je eukaliptusovo ili jelino. Inhalacija lekovitim biljem se najčešće primenjuje u slučaju bolesti respiratornih organa: gotovo da ne postoji stanje gde ona ne pomaže, počevši od svih vrsta upale usta i grla, problema sa kašljem, gubitkom glasa, promuklošću, začepljenim disajnim kanalima. Isto tako, ublažava i tegobe izazvane hroničnim respiratornim bolestima kao što su astma i bronhitis.

Inhalacija lekovitim biljem protiv bronhitisa

U doba sezonskih prehlada i upala, problemi sa začepljenjem disajnih puteva veoma su izraženi, a to stanje značajno otežava disanje. Najbrže i najefikasnije rešenje koje svako može probati kod kuće za “otčepljivanje”su inhalacije, naročito one koje sadrže listove nane i eterično ulje eukaliptusa i bora.

Lekovita nana za inhalaciju
Šaku svežih listova nane preliti šoljom proključale vode, ostaviti da se ohladi i potom zagrejati do ključanja. Pet minuta udisati paru, serijom dubokih udisaja. Ponavljati svaki dan, ujutru i uveče do poboljšanja.

Ulje eukaliptusa
U sud širokog oboda dodati malo vode i dosuti 20 kapljica eteričnog ulja od eukaliptusa. Polako zagrevati, kada smesa poćne da isparava, primaći glavu i duboko udisati nekoliko minuta. Ovo treba raditi jednom dnevno.

Mešavina eteričnih ulja
Izmešati gram eteričnog ulja lavande, po 2 g borovog, kantarionovog i ulja majčine dušice, 15 grama 96% alkohola. Pre spavanja staviti da proključa i inhalirati se 3 minuta. Postupak ponavljati svako drugo veče, a terapija traje 15 dana.

Kantarion i žalfija
Pomešati kašiku kantariona i žalfije, sipati u sud sa malo vode i zagrejati, a kad proključa, ostaviti na blagoj vatri kako bi tečnost isparavala. Približiti lice i udisati paru 5 minuta. Nakon inhaliranja, uviti grlo šalom.

Inhalacija kamilicom
Za inhalaciju pripremiti kašiku cveta kamilice, malo vode i kašiku alkohola. Kada tečnost počne da isparava, prekrii lice peškirom i sa udaljenosti od 30 cm duboko udisati p< oko 3 minuta. Ponavljati postupak 3 puta u toku dana. Majčina dušica i origano
Napraviti mešavinu od 2 kašike majčine dušice i kašike origana, dodati nekoliko kapi eteričnog ulja bora. Inhalirati se ujutru i uveče po 5 minuta.

Smeša nevena i kamilice
Napraviti smešu cvetova nevena i kamilice (po 1 kašiku) i staviti ih u sud sa ključalom vodom. Udisati paru 10 minuta. Postupak ponavljati više puta dnevno.

Inhalacije protiv promuklosti
Gubitak glasa ili promuklost simptomi su koji prate veliki broj “zimskih”bolesti. Inhalacija parom koja sadrži lekovite čestice bilja, učiniće čudo za oporavak glasnih žica, a posredno će ublažiti upale i infekcije u ustima i grlu.

List čička, oraha i divizme
Napraviti čajnu mešavinu od jednakih količina kantariona, čičkovog lista, lista oraha, žalfije, divizme i svežih listova nane. Ovu smesu sipati u litar vode i kuvati na blagoj vatri, dok ne proključa. Kada se pojavi gusta para, udisati je 15 minuta, sa kratkim pauzama.

Kamilica, beli slez i eterično ulje nane
Napraviti mešavinu od 20 grama cvetova kamilice, belog sleza i 10 kapi eteričnog ulja nane.Tri kašike ove mešavine sipati u sud sa ključalom vodom, promešati i posle minut početi sa inhaliranjem.Tretman treba da traje 10 minuta, a izvodi se 2 puta dnevno.