Od poznatih infekcija koje mogu da štete plodu, poput rubeole, varičele, respiratornih virusa, opasnije su “pritajene”, jer se često prepoznaju tek kada ostave posledice.

Na zdravlje majke, ali i bebe infekcije u trudnoći mogu da imaju negativan efekat, i čak, dovedu do smrti ploda. Zbog toga je važno da se na vreme prepoznaju i lece. To se naročito odnosi na “podmukle”, bez izraženih simptoma, kaže profesor dr Nebojša Radunović, direktor Instituta za ginekologiju i akušertsvo Kličnikog centra Srbije.

– Neke infekcije prolaze neprimetno i tek posledice koje na bebi mogu da se pojave izazovu pažnju. Na primer, infekcija citomegalo virusom, toksoplazmom, infekcije sa banalnim uzročnicima često se ne prepoznaju, ili su simptomi neprimetni. Za razliku od njih, rubeola, varičela, respiratorni i virusi gripa su takode dokazano štetni u trudnoći, ali se lako prepoznaju i žene se najčešće pravovremeno obrate lekaru. Danas se više ne javljaju nove infekcije, ali srećom, imamo nove mogućnosti u prepoznavanju postojećih, koje ranije nije bilo lako di-j agnostifikovati.

U svakoj trudnici trebalo uraditi analize na ove “podmukle” infekcije, koje se otkrivaju takozvanim TORCH testom (toksoplazma, citomegalovirus, rubeola, herpes). Ukoliko trudnica nije zaštićena od tih bolesti, mora da se redovno proverava, specifičnim analizama krvi ih ultrazvukom.

Preporučuje se da svaka trudnica, bez obzira na godine, i koja je trudnoća, uradi kvalitetan ultrazvuk u prvom tromesečju. Bitno je da taj pregled uradi lekar koji je dovoljno stručan za ekspertski ultrazvuk. U kombinaciji sa biohemijskim testom (analizom dva hormona na brojne nepravilnosti, između ostalog i hromozomske) u više od 90 odsto slučajeva može da se pravilno proceni rizik od defekta bebe. Od 12. do 14. nedelje trudnoće radi se “dabl” test za otkrivanje mana ploda, i uz njega detaljni ultrazvuk. I na taj način sa priličnom sigurnošću može da se utvrdi da li postoji neka infekcija. Kod onih sa povećanim rizikom, rade se dodat-ne analize – “tripl” test, amniocenteza ili biopsija horionskih čupica .
Ako se pokaže da je rizik povećan, od 16. do 18. nedelje se radi još jedan, “tripl” test, koji može da razreši nedoumice oko dobrog zdravlja bebe. Ako trudnica i dalje brine, predoči joj se rizik od invazivnih metoda (amniocenteze pre svega), i ona može da odluči da uradi i dodatne analize. Postoji fama da je amniocenteza rizična po plod. To uopšte nije tačno. Nalaz je takav da u rukama onih koji su obučeni da rade ovu metodu, zlatni standard u dijagnostici, nosi samo teorijski rizik.

NAJČEŠĆE INFEKCIJE U TRUDNOĆI

Virusne Grip

Herpes simpleks

Rubeola Enterokolitis

Kondilomi

Zauške Hepatitis

Citomegalovirus HIV

HPV virus( i kondilomi)

Bakterijske

Mokraćne infekcije

Hlamidija Mikoplazma

Streptokok grupe B

Parazitarne Toksoplazma

Lečenje beba u stomaku

U slučaju infekcije, ili problema s plodom koji ne utiče na održivost života, beba može da se leci intrauterino! Tako se povećaju njene šanse da se rodi živa i zdrava. Ima mnogo takvih slučajeva, a naša klinika je još Osamdesetih bila perjanica u takvim zahvatima. Ranije smo imali mnogo slučajeva Rh pozitivnih beba čije su majke Rh negativne, tada moramo bebama u stomaku da četiri do osam puta kompletno menjamo krv. Uspešno se rešavaju razne srčane mane, poremećaji ritma, tahikardije, blok u funkcionisanju srca, davanjem lekova, preko majke ili direktno u pupčanik bebe. Bolesti vezane za endokrinološke i metaboličke poremećaji bebe, zahvaljujući kordocintezi, mogu da se reše. Poremećaji urinarnog sistema, mana koje su vezane za respiratorni sitem, imunološki problemi. Sreća je što takvih bolesti nema mnogo, ali je nesreća što ljudi često i ne znaju da imaju tu mogućnost.