Uzroci:
Imunološka slabost, osim u izuzetnim slučajevima, s godinama postaje sve veća usled nezdravog načina života, i to podjednako slabe i spoljašnja odbrambena funkcija tela (koža, sluznica) kao i unutrašnja (limfa).
Imunološka slabost koja je povezana sa organskim ili infektivnim oboljenjem mora dodatno da se leči.

imunoloska slabost
Mere sprečavanja i samopomoći:
Nezdravi, stresni način života mora da se promeni (pogledajte prvi deo knjige o osnovnim načelima zdravog načina života) : hranite se zdravom, svežom i pretežno biljnom hranom, spavajte dovoljno, odreknite se nekih sredstava koje vam čine zadovoljstvo, ali su štetna (alkohol, kafa, cigarete), krećite se dovoljno na svežem vazduhu, priuštite sebi vreme za opuštanje, psihički budite spremni (više životne radosti, optimizma, itd.).
-Pazite na svoje varenje i redovnu stolicu.
-Poznato je delovanje artičoke i zove (u svakom obliku) na jačanje organizma.
-Nova generacija jogurta proizvedena od mlečnog fermenta laktobazilena, pozitivno utiče na crevnu floru i podstiče proizvodnju antitela.
-Ojačajte telo trljanjem, masiranjem, pranjem hladnom vodom, kupkama u naizmenično toploj i hladnoj vodi, jutarnjom gimnastikom pored otvorenog prozora.
-Plivajte.
-Za jačanje nervnog sistema pijte čajeve od odoljena, matičnjaka, kresa, ružmarina, hmelja.
-Za jačanje organizma koristite lekovita svojstva biljaka alanta i suncokreta radi smanjenja osetljivosti na infekcije.
-Suvi ekstrakt korena ženšena deluje harmonizujuće i izgrađujuće; ishrana voćem i povrćem ima isti učinak, a ubedljivo je jeftinija.
-Kod učestalog stresa i umora primenite tehnike opuštanja (joga, autogeni trening), vežbe disanja, vizualizovanje u cilju svesnog i zdravog života.