Postoje mnogi uzroci impotenicje kao što su emotivno stanje i organske bolesti ali lekovi su prvi na listi.
Ako se pitate šta je uzrok impotencije najpre zavirite u ormanče s lekovirna. Izuzev antibiotika, skoro svaki lek može izazvati impotenciju.

Ima najmanje osamdeset lekova koje lekari često propisuju a koji mogu uzrokovati impotenciju. Recimo: Lekovi za promenu raspoloženja -stimulanti, depresanti, sedativi, preparati protiv anksioznaqi i pilule za spavanje, u prvoj grupi.
Zatim slede lekovi za smanjenje visokog krvnog pritiska i srčane bolesti.
To su beta -blokatori, diuretici, Aldimet pa čak i digitalis.Jedini lekovi protiv visokog krvnog pritiska koji ne izazivaju ovo neželjeno dejstvo su ACE inhibitori -captopril (Capoten), enalapril (Vasotec) i lisinopril (Zestril, Prinivil). Drugi lekovi mogu izazvati impotenciju, čak i lekovi protiv čira kao Tagamet i Zantic. Podaci o lekovima morali bi da sadrže i sve podatke o sporednim, sekundarnim efektima. Ali kad je reč o impotenciji teško je prikupiti takve podatke. Mnogi muškarci ni za živu glavu neće priznati, čak ni lekaru, da više “ne mogu; nisu dovoljno obrazovani da bi za tu nemoć okrivili medicinu, tj. lekove; ili se boje da to kažu jer veruju da ih dotični lek štiti od neke smrtne opasnosti.Pitajte lekara u vezi mogućeg dejstva bilo kog leka koji koristite na vašu potenciju. Kad otklonite tu mogućnost, ostaju još neki fizički organski uzroci impotencije. Očigledan neurološki problem, (kao Parkinsonova bolest, šlog ili tumor na mozgu), može takodje izazvati impotentnost. Oštećenje jetre nije jedini mehanizam na koji alkohol štetno deluje. On može da ošteti i nerve (alkoholičarska neuropatija). Pošto je nikotin nervni otrov, strasni pušači mogu biti seksualno nemoćni. Dijabetes je davni uzrok impotencije, koji, pak, može biti i prva manifestacija oboljenja.

Dijabetes izaziva impotenciju na dva načina: napada nerve tako da poruka iz mozga nikad ne stigne do penisa i/ili ubrzava proces arterioskleroze, koja opet, sužava krvne sudove i smanjuje snabdevanje tog organa krvlju. Visoki krvni pritisak koji čini arterije krutim i neelastičnim takodje doprinosi imptenciji. Pacijenti sa hipertenzijom često za to krive lekove koje uzimaju za sniženje pritiska, medutim, pravi krivac je sama bolest.

Da li i samo starenje izaziva imptenciju? I kada?
Pacijenti svih uzrasta umeju da kažu: “Nije više onako kao kad sam imao dvadeset godina”. Mada s godinama opada učestalost seksualne aktivnosti to nije isto što i impotencija. Kod normalnog zdravog muškarca, izvesna seksualna aktivnost može trajati gotovo čitavog života.
Ne smetaju godine impotenciji, već poznati, često zastrašujući hronični poremećaji koji se usput nakaleme.
Ako ste zabrinuti zbog impotencije, evo šta mogu biti uzroci:
• Ako ste navršili pedeset i neku, a dosada ste bili potpuno zdravi, na poslednjih par nedelja osećate umor, pamćenje pomalo popušta, usporeni ste i impotentni: sve je počelo kada vam je lekar prepisao beta -blokator jer je ustanovio da imate povišeni krvni pritisak. Kladim se, pet prema deset. da će se vaš problem rešiti ako prekinete s tim lekom.Često važi i za mnoge druge lekove.
• Dijabetičar ste već pet -šest godina i više, i za to vreme niste bas često kontrolisali šećer. Osećate bol u listu jedne obe noge dok brzo šetate, koji prestaje kada se zaustavite. Možda imate i probleme da izazovete i zadržite erekciju. Oba simptoma su rezultat istog poremećaja -smanjenog priliva krvi u noge i penis zbog arterioskleroze lokalnih krvnih sudova.
• Celog života ste pili – “prilično ili previše” . Uvek ste alkohol podnosili kao “pravi muskarac”. Ali se više tako ne osećate. Brijali ste se dvaput dnevno, sada -jednom u dva -tri dana. Niste više zainteresovani za seksualni užitak a kad se uzbudite teško postižete erekciju.
Objasnjenje? Imate previše ženskog, a premalo muškog hormona, jer je jetra oštećena alkoholom.
• Baš ste se oporavili od srčanog napada.Objašnjenje je verovatno, psihološko: strah da će seksualno uzbudenje izazvati novi srčani napad, pa čak i smrt.
• Razvedeni ste i željni nove veze. Na putu srećete atraktivnu ženu s kojom imate “sudar”. U ključnom momentu, nema erekeije. U pitanju je možda, strah od samog čina, ili straha od neuspeha. Bez obzira zašto se javlja, impotencija često ima duboki učinak na moral. Psihološke uzroke teže je lečiti od mnogih fizičkih. Čak i kad je impotencija naizgled neizlečiva, ima nade. Proteze za penis u raznim situaeijama mogu od svakoga napraviti “muškarca”.

Impotencija uzroci lečenje
1. Hormonski nedostatak zbog bolesti ili oziede (Nadoknaditi hormon, testosteron).
2. Oboljenje jetre, obično usled alkoholizma (Dodatak testosterona).
3. Oštečenje mozga, uključujuči hipofizu (Dodatak hormona).
4. Oštečenje nerva (Proteza za penis).
5. Vaskularno oboljenje (Operacija može biti efikasna).
6. Depresija, anksioznost, umor, dosada, stres, strah od neuspeha (Terapija, odmor, imaginacija -često pomažu).
7. Duboki psihološki problemi (Savet stručnjaka, mada ne uvek efikasan. Proteza za penis kao poslednje sredstvo).
8. Strah od infekcije (Ako sumnjate, nemojte ni pokušavati).
9. Strah od ponovnog srčanog napada (Razbijanje te predrasude).
10. Lekovi za promenu raspoloženja, lekovi za razne bolesti, maltene svi koje znate (Bolje sprečiti nego lečiti).
11. Pušenje (Smesta ostavite duvan).
12. Druge bolesti, Parkinsonova, dijabetes, visoki krvni pritisak (Savet stručnjaka može da pomogne).
IMPOTENCIJA KOD MUŠKARACA          Hrana i biljni čajevi za potenciju

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *