Hronični kašalj može biti izazvan raznim uzročnicima a neki mogu predstavljati i vrlo ozbiljan zdravstveni problem.
Morate uzeti u obzir i mogućnost plućnog tumora, u tom slučaju, naročito ako pušite.

• Kada neko kašlje tu i tamo nekoliko godina, a nije u pitanju rak pluća ni TBC, onda se sumnja na pušački kašalj, hronični bronhitis ili na bolest zvanu bronhieklazije. To je oboljenje zidova disajnih puteva, iskomplikovano ozbiljnom infekcijom u samim plućima. Što izaziva stalno stvaranje zaudarjuće pljuvačke pomešane sa krvlju. • Da li se kašalj iznenada pojavio? Da Ii je suv, odnosno da išta izbacujete dok kašljete? Svaki akutni proces, od prehlade do virusne upale pluća, baš tako počinje, medjutim, kod malog deteta uvek uzmite u obzir mogućnost da je udahnulo neki mali predmet ili zrnce, poput kikirikija, perlice ili komadića igračke, što može delimično da začepi disajne kanale.

• Ako ste iznenada počeli da kašljete, osećate bol u grudima i proširene vene na nogama, a listovi su vam preosetljivi, kašalj je možda izazvalo zapaljenje krvnim ugruškom negde u plućima. Pogotovo ako uz kašalj ide i malo povišena temperatura a pljuvačka je pomešana s krvlju.

• Ako ste iskašljavali različite količine obojene sluzi, i to tokom više meseci, možda imate hronični bronhitis. Ako izbacite i do pola šoljice zelenkastog zaudarajućeg šlajma, možda imate apsces pluća (hroničnu infekciju pluća koja je duboka i ne može se lako dosegnuti antibioticima). Ako su sastojci koje izbacujete kašljem histri ili beli, uzrok je pre nadražaj zbog virusa ili čak alergijskog kašlja, nego bronhitis neka druga infekcija. Kašalj koji stvara penastu ružičastu pljuvačku zajedno sa vidnom kratkoćom daha (čini vam se da se davite) označava plućni edem -kad vam se pluća ispune tečnošču zbog srčane slabosti.

• Pljuvačka je boje rđe ili kafe i pihtijasta -klasičan slučaj zapaljenja pluća zbog pneumokoka. Javiće se i bol u grudima, kao i temperatura.

• Kašalj kojim se na bilo koji način izbacuje krv mora se tretirati kao slučaj za hitnu pomoč. Mada ponekad, zbog snažnog kašlja mogu da ispucaju kapilari u grlu i da izazovu krvarenje. To nije ništa ozbiljno, ali se ipak mora proveriti.

• Hronični kašalj bez ispljuvka sugeriše tumor, srčanu bolest ili nervoznu naviku, ili sporednu posledicu nekog ACE inhibitora sa tržišta lekova.

• Suvi kašalj praćen bolom usred grudi možda označava akutni laringitis ili trahejalni bronhitis. Ili obratno, duboki kašalj koji dolazi iz donjih respiratornih puteva ili pluća (često će infekcija i kašalj započeti negde gore u grlu a onda se spuštati dole sve do pluća).

• Ako vas boli kad duboko dišete i kašljete, imate pleuriziju. Plućna maramica (pleura) neka vrsta omotača koji okružuje pluča može da bude pogodjena u ranom stadijumu zapaljenja pluća, plućnim kancerom, ili nekim virusom.

• Gubitak težine uz kašalj širi izglede raka pluća. Isti simptomi, zajedno sa ozbiljnim gubljenjem daha, odlika su fatalne plučne infekcije koja napada pacijente obolele od SIDE.

• Kada teško dišete dok kašljete, verovatno imate hronični bronhitis i/ili astmu.

• Gubitak svesti zbog kašlja dešava se pacijentima koji boluju od hroničnog bronhitisa a imaju suvišne kilograme, velikim pušačima i teškim pijanicama.

• Da Ii imate krilatog ljubimca, i da li vam se golubovi gnezde na prozorskom limu? Možda imate psitakozu (psittaeosis), plućnu infekeiju koju prenose ptice. I gljivične infekeije pluća izazivaju kašalj.

• Da li imate novog psa ili mačku, ili ste se skoro preselili u novi stan, ili kupili novu posteljinu, nova odela ili novi tepih? Možda ste na neki od tih predmeta alergični. Ili imate alergijsku reakciju na polen u vazduhu (polensku groznicu), prašinu, i na jak miris duvana.

• Dobro zapamtite: svaki kašalj mora se objasniti, naročito ako potraje duže od tri ili četiri dana. Opasno je pretpostaviti da je izazvan prolaznom infekcijom i tek tako ga ignorisati.

Simptom: Hronični kašalj šta sve može da znači (šta treba da preduzmete)
1. Prudužetak prehlade (Strpeljenje i sirup za kašalj).
2. Hronični bronhitis, laringitis ili traheitis (Antibiotici, prestanite da pušite).
3. ACE inhibitori (Lekovi za srce ili povišeni pritisak) (Promenite ih nekom drugom vrstom leka).
4. Rak pluća (Operacija, lekovi, zračenje).
5. Stres (Naučite da se sami nosite s teškoćama).
6. Uvećana uvula (Antihistaminiei, hiruruško uklanjanje).
7. Astma (Bronhodilatori, steroidi).
8. Srčana slabost Diuretici, ishrana s malo soli,
9. Respiratorna infekcija -virusna, bakterijska, TBC (Odgovarajući antibiotici).
10. Strana tela, naročito kod dece (Uklanjanje tela i primesa).
11. Krvni ugrušak u plućima (Antikoagulanti).
12. Apsces pluća (Antibiotici).
14. Zapaljenje pluća (Antibiotici).
15. Pleurizija (Lečenje zavisi od specifičnosti slučaja).
16. Alergija (Prilagodite svoju okolinu; antihistaminici).
Još o kašlju

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *