Kada se pomene hormon rasta mora se odmah naglasiti da je ovo verovatno najskuplje doping-sredstvo koje sportisti trenutno koriste. Upravo zbog toga svako ko planira da nabavi hormon rasta treba posebno da obrati pažnju da nije reč o falsifikatu jer ga njegova visoka cena čini vrlo primamljivim za prevarante.
hormon rasta
Sam hormon rasta se mora skladištiti na niskoj temperaturi inače postaje bezvredan. Ovo je još jedan razlog za brigu jer možete kupiti pravi proizvod, ali ukoliko nije pravilno skladišten neće imati apsolutno nikakvo dejstvo.
Ovaj hormon se proizvodi u ljudskom mozgu i ima mnoge pozitivne funkcije u organizmu. Manjak ovog hormona, koji se javlja sa godinama ima mnoge negativne efekte na ljudski organizam kao što su povećane masne naslage, loše zdravstveno stanje uopšte i uočljivi efekti starenja organizma. Mnogi stručnjaci tvrde da 80 % vrhunskih profesionalnih sportista koriste hormon rasta. Pored činjenice da se ne može detektovati na doping-testu treba reći da suplementacija ovim hormonom može imati čudesan efekat koji mnogi porede sa podmlađivanjem organizma. Ovi efekti obuhvataju zatezanje kože, pojačanu aktivnost mozga, jačanje vezivnih tkiva, neverovatan gubitak težine bez gubljenja mišićne mase, pojačan dotok kiseonika u sva tkiva i što je najfascinantnije proizvodnja novih mišićnih ćelija. Međutim, ovaj hormon prati i dosta kontroverznih slučajevaupotrebe. Dok su neki sportisti napravili neverovatan napredak neki nisu napredovali uopšte.
Možda se ovo može opravdati brojem falsifikata pa mnogi sportisti nisu koristili dovoljne doze ovog hormona dovoljno dugo da bi postigli efekat.

Druga zabluda vezana za ovaj hormon je da je on sam po sebi dovoljan. Iako će njegova upotreba imati značajan efekat na organizam, najbolje ispoljava svoje dejstvo kada se kombinuje sa drugim drogama. Mnogi sportisti kažu da su postigli najbolje rezultate kada su ga kombinovali sa insulinom, tiroidnim hormonom i anaboličkim steroidima. Populamo verovanje je da treba koristiti 3 i.j. za svakih pola kilograma telesne težine nedeljno. Za sportistu teškog oko 95 kg to izađe čitavih 60 i.j. nedeljno što se može uzeti u tri podeljene injekcije, ponedeljak, sreda, petak i to intramuskularno. Naravno može se davati i potkožno sa insulinskim iglama i u tom slučaju bi ga trebalo uzimati svakog dana, pa i dva puta dnevno. Pri ovakvoj upotrebi treba voditi računa da se injekcije daju uvek u različita mesta jer ovaj hormnon može izazvati i lokalni gubitak masnog tkiva, u mestima gde se ubrizgava. Upravo iz tog razloga ga mnogi sportisti ubrizgavaju u problematična mesta gde imaju najviše masnog tkiva. Naravno treba reći da su mnogi sportisti postigli odlične rezultate i sa mnogo manjim dozama hormona rasta od gore navedenih.

Sporedni efekti pri upotrebi hormona rasta nisu isti kao i pri upotrebi anaboličkih steroida. Najčešći sporedni efekat je hipoglikemija (nizak šećer u krvi) i neadekvatna funkcija tiroidne žlezde. Velika zabluda je i to da je gigantizam nuspojava hormona rasta. Ovo može biti slučaj samo ukoliko se hormon rasta uzima pre puberteta ili u toku njega. Nakon tog perioda ovo se ne može dogoditi. Ostali retki sporedni efekti uključuju dijabetes, uvećanje srčanog mišića, visok pritisak i uvećanje bubrega. Većina problema kada se koristi hormon rasta potiče zapravo od upotrebe insulina koji je obavezan u cilju izbegavanja dijabetesa. Hormon rasta se nalazi u ampulama u vidu praha, a neposredno pre upotrebe se meša sa sterilnom vodom.
Dve firme su renomirani proizvođači ovog hormona. “Serono” proizvodi hormon rasta pod nazivom SAIZEN i to od 10 i.j. u dve ampule po pakovanju.

ZABLUDE O HORMONU RASTA
Utvrđeno je da se hormon rasta (HR) ne oslobađa kontinuirano i da se najintenzivnije luči u prvim satima spavanja. Njegov nivo raste u slučaju stresa, povrede, bola, hladnoće, gladovanja, a produkciju HR stimulišu i polni hormoni. Najveće koncentracije beleže se prvih nekoliko dana po rođenju i u pubertetu, dok se u četvrtoj deceniji sekrecija postepeno smanjuje i njegov nivo drastično opada. Zabluda je da HR podstiče zarastanje rana, da daje snagu i brzinu te da usporava starenje, ali istina je da smanjuje nivo masnoća u krvi, povećava mišićnu masu, podiže energiju i podstiče libido – seksualnu želju. Posledično, s godinama se telo teže oslobađa suvišne masnoće, a opada i seksualna želja. Ovaj hormon reguliše i količinu insulina, stvaranje proteina, prenos amino-kiselina kroz ćelijske membrane te ima velikog uticaja na imunološki sistem.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *