lekovito-bilje-prirodni-lekovi

Homeopatija i Homeopati veruju da ako neka materija uzeta u velikoj dozi može da izazove simptome bolesti, onda može iste simptome i da leči ako se uzme u veoma maloj dozi.

Takvo lečenje se može primeniti bez ikakve štete po pacijenta. Shvatanje da se “slično leči sličnim” vladalo je hiljadama godina, ali se homeopatija kao sistem lečenja razvila relativno nedavno, zahvaljujući radu nemačkog lekara, hemičara i lingviste S. Hanemana.

Haneman je razvio homeopatiju kao sistem koji podrazumeva prirodan oblik lečenja, baveći se čitavom ličnošću, a ne samo simptomima njene bolesti. Ispitao je oko stotinu preparata, od kojih su skoro svi i danas u redovnoj upotrebi, a još mnogo lekova otkriveno je posle njegovog vremena.

Homeopatski preparati dobijaju se iz mnogih izvora (biljke, minerali, pa čak i otrovi), ali se doziraju u tako malim količinama da su neagresivni i bezopasni. Puno ime homeopatskog preparata navodi se na latinskom, kao ime bilike ili drugog izvora iz kojeg se dobija, na primer Arsenicum album.

Obratite se stručnjaku za homeopatiju

Kada prvi put dođete kod kvalifikovanog praktičara homeopatije, on će se raspitati za vašu anamnezu, bolest, način života i ishranu, o onome šta volite ili ne volite, kao i o vašoj ličnosti, kako bi na osnovu toga odredio fizički i emocionalni tip kojem pripadate. Fizički pregled je retko potreban, jer ključ za pravilnu homeopatsku dijagnozu leži u slušanju i razumevanju.

Homeopati veruju da ljudi po pravilu mogu da izleče sami sebe, pod uslovom da se pravilno hrane i brinu o sebi. Zato homeopata simptome bolesti smatra za znak da se telo bori protiv bolesti, pa će vam propisati lek koji bi u većim dozama izazvao slične simptome. Svrha homeopatskog lečenja je da podstakne vaše samoizlečenje. Praktičar homeopata, dakle, obično traga za lekom koji vam odgovara kao čitavoj ličnosti, a ne za lekom koji se odnosi samo na vaše simptome.

U principu se prilikom jedne posete propisuje samo jedan lek. Obično su potrebni kraći naknadni dolasci, često u razmacima od tri do četiri nedelje.

Kućna primena homeopatije

Pre nego što se upustite u lečenje kod kuće, uvek pribavite lekarsku dijagnozu u vezi sa simptomima o kojima biste i inače zatražili mišljenje lekara. Većina homeopatskih lekova se lako nabavlja, uglavnom u obliku pilula.

Za povrede se može upotrebiti krema za lokalnu upotrebu, koju treba obilno naneti i blago utrljati. Za manje posekotine i rane odaberite homeopatsku kremu pod nazivom Calendula (to jest, od nevena), a kremu Hypercal (kantarion i neven) za ubode insekata.

Uvek imajte na umu da homeopata, kada vam propisuje lek, ne uzima u obzir samo vaše simptome, nego i vaše raspoloženje, ličnost i konstituciju. Pretvaranje neke materije u homeopatski preparat jeste proces koji se naziva potentizczja, a podrazumeva naizmenično razblaživanje i protresanje, često sve dotle dok u rastvoru ne ostane nikakvih fizičkih molekula prvobitne materije.

Homeopati veruju da, što se ovo više puta izvede, preparat postaje sve jači. Drugim rečima, što se rastvor više razblažuje, njegovo delovanje je snažnije. Preparatima se obično kao oznaka pridodaju broj i slovo — na primer, 30c, što znači da je proces razblaživanja i protresanja na toj materiji primenjen 30 puta, svaki put u razmeri jedan prema sto.

Za kućnu upotrebu idealna je šesta potencija (jačina) — 6c.

Uzimanje homeopatskih pilula.

Ove pilule su slatkaste jer sadrže laktozu, mlečni šećer.

  • Razmak između dva uzimanja leka varira od svakih sat vremena do jednom dnevno, zavisno od vašeg stanja.
  • Prstima dodirnite samo onu pilulu koju ćete upotrebiti. Možda će vam biti lakše da je istresete u kašičicu.
  • Pilule stavljajte na čist jezik, najbolje 15 minuta posle jela ili pranja zuba.
  • Neki praktičari preporučuju da se tokom homeopatskog lečenja izbegavaju kofein i nana (žvake), jer oni smanjuju efikasnost lekova.
  • Najpre 30 sekundi sisajte pilulu, a onda je sažvaćite i progutajte.
  • Kada simptomi počnu da popuštaju, prestanite s uzimanjem leka. Ako se simptomi vrate, ponovo ga uzimajte. Kod akutne bolesti, ako u roku od 24 časa nema poboljšanja, konsultujte terapeuta i promenite lek.
  • Preparate držite dalje od svih električnih aparata, a naročito mobilnog telefona.

Posebna upozorenja

Preparat može izazvati privremeno pogoršanje simptoma pre nego što počne da ih otklanja. Lekovi od šeste (6c) do tridesete (30c) potencije bezopasni su za sve ljude, bez obzira na starost, pa i trudnice. Odojčadi i maloj deci pilulu treba davati smrvljenu u prah.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *