homeopatija homeopatski lekoviHomeopatja je danas druga metoda lečenja u svetu po broju korisnika prema podacima koje je dala Svetska zdravstvena organizacija.Na prvom mestu je kineska tradicionalna medicina,na trećem je fitoterapija,a na četvrtom alopatska medicina.Koji se homeopatski lekovi danas primenjuju ,kakva su iskustva sa homeopatijom pročitajte u daljem tekstu.

ŠTA JE HOMEOPATIJA
Homeopatija je priznata grana tradicionalne medicine i zasniva se na podsticanju samoizlecenja pomoću malih količina preparata (homeopatski lekovi) koji se unose u organizam. Početkom osamdesetih godina prošlog veka, na kongresu tradicionalne medicine u Alma Ati, lecenje homeopatijom je uvršteno na listu standardnih alternativnih terapija,da bi danas zauzimalo visoko drugo mesto.

HOMEOPATSKI LEKOVI BUDE ORGANIZAM

Ovakav pristup lečenju naravno nije garancija za izlečenje svih bolesti jer, na primer homeopatija ne može zameniti hirurgiju. Ova metoda pomaže organizmu obolelog da pronađe put do samoizlečenja. Ima dugu istoriju i veliko iskustvo brojnih generacija terapeuta i zato je nipošto ne treba zanemarivati. Tajne izlecenja koje su sakupljene u homeopatskim metodama nikako nisu za odbacivanje. To je, uostalom,konstatovala i moderna alopatska medicina koja je homeopatama ustupila odgovarajući prostor i poklonila im veliku pažnju…

HOLISTIČKI PRISTUP ZDRAVLJU

Ono što smo u tvrdili i sada znamo da homeopatija ne leci bolest u klasičnom smislu reči,već poremećaj energije koji za posledicu ima pojavu raznih zdravstvenih tegoba. Da li će se energija izbalansirati i hoće li doći do ozdravljenja zavisi od mnogo faktora, pre svega od konstitucije čoveka, nasledenih i stečenih predispozicija za bolesti (mijazmi), načina i uslova življenja… Pojednostavljeno, izlečenje više zavisi od bolesnika nego od toga od koje bolesti boluje, a svakom čoveku pristupa se kao jedinstvenoj individui koja može imati slično, ali nikako istovetno oboljenje kao neko drugi.

KAD I KAKO JE NASTALA HOMEOPATIJA

Tvorac homeopatije, u obliku u kojem se danas primenjuje širom sveta, jeste dr Samuel Hahnemann (1755-1843) čiji “Medicinski organon” započinje sa rečenicom: “Lekarova uzvišena i jedina misija jeste da povrati zdravlje bolesniku”…Naime ova metoda se ne ograničava sa fizičkim nivoom postojanja, već čoveka posmatra kao vitalnu (životnu) silu, odnosno energiju koja se manifestuje na tri nivoa: mentalnom, emotivnom i fizičkom. Pod dejstvom raznih uticaja, vitalna sila može izaći iz balansa i to se u homeopatiji smatra bolešću koja se određenim simptomima manifestuje na mentalnom, emotivnom ili fizičkom nivou. Tako da , bolest može postojati samo na energetskom nivou gde se upravo nalazi vitalna sila, a sve što se dešava na ostala dva nivoa nije ništa drugo nego manifestacija oboljenja . Posmatranjem čoveka kao energije, homeopatija ne negira metode klasične medicine, već ih, naprotiv, dopunjuje, zalazeći u oblasti živog bića koje su nepoznate oficijelnom načinu lečenja.

HOMEOPATSKO LECENJE – OSNOVNI PRINCIPI

Dr Samuel Hahnemann je sprovodeći istraživanja na sebi došao do neverovatnih zaključaka.Uverio se pre svega da ukoliko uzimamo veće doze pojedinih supstanci ,možemo izazvati simptome bolesti koju inače lečimo (sa manjim količinama istog leka).Zahvaljujući tom saznanju ,razradio je jedinstven sistem tečenja,pri čemu se svaka bolest tretira onim sredstvom koje bi kod zdravog čoveka izazvala pomenute simptome-koji upućuju na znakove bolesti.Od tada pa sve do danas pojavljuju se najrazličitiji homeopatski pripravci za lečenje celog spektra najrazličitijih tegoba i bolesti.

HOMEOPATSKI LEK ZA SINUSE
Najbolje ćemo vam približiti ovaj metod sa jednim primerom: Prilikom sečenja luka redovno se javlja suzenje očiju i curenje nosa,što su najčešći simptomi prehlade, alergija ili kod upaljenih sinusa ,znajući to kao izvanredan homeopatski lek za sinuse a ujedno i protiv prehlade i alergija pokazao se Allium Cepa – crveni luk.

HOMEOPATIJA DA ILI NE
Još je Paracelzijus(1493-1541) utemeljio princip “slično se sličnim leči” na kojem se zasniva današnja homeopatija.Ona pomaže prirodnu tendenciju ljudskog tela za samoizlečenjem.koja je sastavni deo svakog živog bića. Homeopatski lekovi deluju kao stimulansi ove prirodne sposobnosti koja pod dejstvom raznih uticaja može biti usporena ili blokirana. Rezultat ovakovog pristupa lečenju nije samo odsustvo fizičkih bolesti nego i mentalno-emotivna ravnoteža, povećana energija i osećaj sreće i zadovoljstva.

homeopatija iskustva
HOMEOPATSKI PRIPRAVCI U PRAKSI
Homeopata propisuje lek u obliku tablete, granula, praška ili tečnog rastvora. Petnaestak minuta pre i posle uzimanja medikamenta ne bismo smeli ništa stavljati u usta, čak ni vodu, pastu za zube koja sadrži mentu ili cigaretu. Isto tako, preporučuje se izbegavanje peperminta,kafe, pojedinih čajeva ili proizvoda koji u sebi sadrže mentol, kamilicu,eukaliptus ili kamfor, jer mogu
da ponište delovanje homeopatskog pripravka. Nakon uzimanja leka pacijent može zapaziti neke promene: neke osobe su
izuzetno dobro raspoložene i pune optimizma, dok drugima deluje kao da im se stanje nakratko pogoršalo, što je signal da je
homeopatski lek počeo da deluje. Nazeb, osip ili neki drugi oblik stanja mogu da se pojave kao efekat čišćenja organizma, ali ne
treba brinuti zbog toga jer je to veoma važan deo lečenja. Dužina terapije zavisi od vrste tegoba, kao i od individualnih osobina
pacijenta.

HOMEOPATIJA ISKUSTVA

Najbolji efekti postižu se ukoliko se homeopatija kombinuje sa zvaničnom medicinom (alopatskom),šio je postala praksa u
mnogim bolnicama u razvijenim zapadnim zemljama. Teško je nabrojati sve bolesti u čijem lečenju ova metoda pokazuje odlične rezultate, a najčešće se primenjuje u slučaju blažih i težih psihičkih tegoba, prehlada, gripa, alergije, glavobolje,
kao i probavnih, kardiovaskularnih i reumatskih bolesti, te stresa.Homeopatija uspešno leci upalu pluća , gastritis , urinarne infekcije, pa čak i povrede – opisani su slučajevi neuporedivo bržeg zarastanja koštanih preloma kada se primenjuje homeopatska terapija.

HOMEOPATIJA NUSPOJAVE

U slučaju akutnih bolesti izlečenje homeopatskim preparatima je brže i ne izaziva neželjena dejstva, za razliku od metoda alopatske medicine. Tako, recimo, grip, koji uz tretman alopatske medicine prolazi za sedam dana, kod pacijenata koji sprovedu lečenje homeopatijom prolazi već sledećeg jutra.

HOMEOPATIJA ZA DECU
Zbog svoje netoksičnosti homeopatski lekovi za decu su pogodni čak i za male bebe,naravno uz obavezne konsultacije sa pedijatrom. Kada je reč o blažim tegobama, primena ove metode često je dovoljna za potpuno izlečenje. Sve veći broj lekara kombinuje homeopatiju sa fitoterapijom, akupunkturom ili kiropraktikom jer samo holistički pristup može obezbediti efikasno i kompletno isceljenje.