Chloramphenicol sastav i dejstvo

Hloramfenikol se koristi za lečenje ozbiljnih infekcija izazvanih određenim bakterijama.

Dejstvo: Hloramfenikol je antibiotik. Deluje tako što ubija ili usporava rast osetljivih bakterija. Ovaj antibiotik usporava rast bakterija sprečavajući ih da proizvode važne proteine koji su im potrebni za preživljavanje.

Hloramfenikol je efikasan protiv: S. typhi, H. influenzae, E. coli, Neisseria vrste, Staphilococcus i Streptococcus vrste, Rickettsia i limphogranuloma-psitakoza grupa organizama.

Sastav: Chloramphenicol je dostupan u obliku 0,5% sterilnih kapi za oči i 1% masti za oči. Hloramfenikol 1% mast za oči u 1 gramu sadrži 10 mg hloramfenikola (aktivne supstance). Kapi za oči su dostupne u bočicama sa kapaljkom od 2.5 ml i 15 ml. Masti su dostupne u tubama od 3,5 g.

Hloramfenikol natrijum sukcinat je dostupan u ampulama od 1 gram/10 ml praha za intravenski oblik injekcija.

hloramfenikol

Doziranje

Hloramfenikol kapi za oči:

Blaga bolest: Ulijte 1 do 2 kapi u obolelo oko do 4 puta dnevno.

Teška bolest: Ulivajte 2 kapi u obolelo oko na svakih sat vremena do poboljšanja.

Hloramfenikol mast za oči: Nanesite malu količinu na ugroženu donju konjuktivalnu kesicu (unutrašnju stranu donjeg očnog kapka) pre spavanja kao dodatak kapima za oči.

Intravenski (IV):

Odrasli: 50 do 100 mg/kg intravenski svakih 6 sati.

Deca: 50 mg/kg intravenski svakih 6 sati; može se povećati do 100 mg/kg intravenski svakih 6 sati kod teške bolesti.

Hloramfenikol za bebe (novorođene): 25 mg/kg intravenski svakih 6 sati. Novorođenčad preko 2 nedelje mogu da prime 50 mg/kg na svakih 6 sati.

Nemojte koristiti Hloramfenikol ako:

– ste alergični na bilo koji sastojak u Hloramfenikolu

– ste ranije imali ozbiljne nuspojave od upotrebe Hloramfenikola

– imate nizak broj belih ili crvenih krvnih zrnaca ili smanjenu funkciju krvnih pločica

– imate manju infekciju kao što je prehlada, grip, infekcije grla ili koristite Hloramfenikol da bi se sprečile bakterijske infekcije

– uzimate druge lekove koji mogu smanjiti funkciju koštane srži (na primer, hemoterapija za rak); proverite sa svojim lekarom ili farmaceutom ako niste sigurni da li neki od vaših drugih lekova mogu smanjiti funkciju koštane srži

Važne informacije:

Nemojte prekoračiti preporučenu dozu ili koristiti Hloramfenikol duže nego što je propisano, bez provere sa svojim lekarom.

Hloramfenikol je efikasan samo protiv bakterija. Nije efikasan za lečenje virusnih infekcija (npr. obične prehlade).

Važno je koristiti Hloramfenikol kao pun tok lečenja. Ukoliko to ne učinite, možete smanjiti efikasnost Hloramfenikola i povećati rizik da bakterije više ne budu osetljive na Hloramfenikol i neće moći da budu tretirane od strane ovog ili nekih drugih antibiotika u budućnosti.

Dugoročna ili ponovljena upotreba Hloramfenikola može izazvati drugu infekciju. Lekar će možda želeti da promenite lek za lečenje druge infekcije. Obratite se svom lekaru ukoliko dođe do znakova i simptoma druge infekcije.

Ako se simptomi tzv. “sivog sindroma” (oticanje abdomena, bleda ili plava boja kože, povraćanje, šok, otežano disanje, odbijanje da sisa, retke zelene stolice, opušteni mišići, niska temperatura) javljaju kod novorođenčeta ili deteta, obratite se lekaru. Smrt nastupa u roku od nekoliko sati od pojave simptoma.

Hloramfenikol može smanjiti sposobnost tela da se bori protiv infekcija. Sprečite širenje zaraze izbegavajući kontakt sa ljudima sa prehladom ili drugim infekcijama. Obavesti svog lekara o bilo kakvim znacima infekcije, uključujući i groznicu, upalu grla, osip, ili jezu.

Hloramfenikol može da smanji broj ćelija za formiranje ugruška (trombocita) u krvi. Da bi se sprečilo krvarenje, treba izbegavati situacije u kojima se mogu javiti modrice ili povrede. Prijavite bilo kakvo neobično krvarenje, modrice, krv u stolici ili tamnu stolicu svom lekaru.

Dijabetičari – Hloramfenikol može uticati na nivo šećera u krvi. Proverite nivo šećera u krvi pažljivo i obratite se svom lekaru pre nego što podesite dozu vašeg leka za dijabetes.

Hloramfenikol za bebe:

Hloramfenikol treba koristiti sa velikim oprezom kod dece mlađe od 1 godine starosti. Bezbednost i efikasnost ovog leka u ovoj starosnoj grupi nisu potvrđeni.

Koristiti Hloramfenikol sa velikim oprezom kod dece mlađe od 10 godina koja imaju proliv ili želudačne ili crevne infekcije.

Koristiti Hloramfenikol sa velikim oprezom kod prevremeno rođene i dece rođene u terminu, jer ona mogu biti osetljivija na dejstvo Hloramfenikola, posebno su u riziku od “sivog sindroma.”

Trudnoća i dojenje:

Ako zatrudnite uzimajući Hloramfenikol, razgovarajte sa svojim lekarom o prednostima i rizicima korišćenja Hloramfenikola tokom trudnoće. Hloramfenikol treba koristiti sa velikim oprezom tokom trudnoće i porođaja, jer može doći do ozbiljnih sporednih efekata kod fetusa. Hloramfenikol se izlučuje u majčinom mleku. Nemojte dojiti ako uzimate Hloramfenikol.

Hloramfenikol za bubuljice

Hloramfenikol je antibiotska mast namenjena prvenstveno za oči. Međutim, može se koristiti i za lečenje drugih infekcija na koži čiji su uzročnici bakterije, poput akni i bubuljica.