hladne sake i stopalaRuke i noge su hladne kada ne primaju dovoljno tople krvi koja donosi kiseonik i hranljive materije. Najčešći uzrok za hladne šake i stopala je izloženost hladnom vazduhu, naročito promaji ili vetru. Uzrok može biti i neki već postojeći zdravstveni problem, ali u svakom slučaju možete preduzeti mnogo toga da olakšate simptome.

Prevencija
– obucite se toplo kada je hladno vreme
– ostavite ili smanjite pušenje
– bavite se vežbanjem
– jedite redovne i hranljive obroke.

Hladne šake i stopala lečenje
Održavajte toplotu. Zaštitite se od hladnoće tako što ćete obući nekoliko slojeva odeće od tankih tkanina, jer to bolje zadržava toplotu nego jedan debeli sloj. Zatvorite sve otvore na odeći kroz koje bi mogla da prodre hladnoća, naročito oko vrata i zglobova šaka i stopala. Nosite cipele sa debelim đonom a u čizme stavite tople uloske.
Ishrana. Izbegavajte teške, masne obroke i jedite 3 porcije plave ribe nedeljno.

Lekovito bilje
– dodajte hranii piću začine koji greju
– svakodnevno pojedite po 3 čena presnog belog luka
– svakodnevno uzmite dozu ginka
– 2 puta dnevno popijte po šolju čaja od gloga
– ublažite promrzline mašću koja sadrži neven ili kajenski biber
– potopite stopala u toplu vodu dok se ne zagreju. U lavor dodajte 1 kašiku suve ili 2 kašike sveže majčine dušice, 2 kašičive đumbira u prahu, ili 1 kašiku slačice u prahu.

Aromaterapija
– pomešajte po 3 kapi ulja ruzmarina i crnog bibera sa kašikom toplog maslinovog ulja pa time izmasirajte ruke, stopala i listove. (izbegavajte ruzmarin tokom prvih 20 nedelja trudnoce)

Hidroterapija
– stavite vreo oblog na stopala ili šake tokom 3 minuta, pa hladan na 1 minut. Ponovite to nekoliko puta i završite hladnim oblogom. Energično se obrišite.

Homeopatija
– Agaricus
– Pulsatilla

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *