Hladne ruke i noge se mnogo češće javljaju kod pripadnica nežnijeg pola, a stručnjaci smatraju da je osnovni razlog za to što hormoni kod žena funkcionišu na drugačiji način nego kod muškaraca. I dok jedni tvrde da to nije ništa opasno, te da su hladne noge i ruke sasvim normalna pojava, koju nema potrebe lečiti, mnogi stručnjaci ukazuju na to da slaba cirkulacija, usled koje se i javljaju hladne noge i ruke, može da bude simptom i nekih malo ozbiljnijih oboljenja.

Hladne noge i ruke – slaba cirkulacija

Hladne noge i ruke se gotovo uvek dovode u vezu sa lošom cirkulacijom, mada oni mogu biti simptomi i nekih težih oboljenja, ali u izuzetno retkim slučajevima.

hladne ruke i noge slaba cirkulacija

Ukoliko osoba pati od slabe cirkulacije, uz hladne noge i ruke se neretko javljaju i mnogi drugi simptomi poput promene boje kože, koja može biti izrazito bela ( kao da nema ni kapi krvi ), a ponekad i modra. Nerekto se javlaju i grčevi, ali i bolovi u nogama i to najčešće u listovima, kao i neprijatan osećaj trnjenja ruku i nogu.

Kako slaba cirkulacija utiče i na rad lojnih žlezda, jedan od simptoma može biti i smanjeno znojenje stopala.

Uvek hladne noge i stopala

Ukoliko su vam uvek hladne noge i stopala, gotovo je sigurno da je protok krvi u vašem organizmu na izuzetno niskom nivou, Zato je vrlo važno da obratite pažnju na to šta jedete i koje nezdrave navike imate ( unos duvana, alkoholnih i kofeinskih napitaka, fizička neaktivnost i slično ). Kada budete jasno ustanovili šta u životu ne radite kako treba, odnosno koji je razlog što su vam uvek hladne noge i stopala, moći ćete i da primenite adekvatnu prirodnu terapiju.

Stalno hladne ruke

Često se može čuti da su stalno hladne ruke posledica loše cirkulacije, što u većini slučajeva i jeste tačno. Međutim, nemojte zaboraviti da ova pojava može da nastane i kao posledica izloženosti stresu i stresnim situacijama.

Povezano>>> Stalno su vam hladne ruke i noge? poboljšajte cirkulaciju

Hladne noge i ruke kod beba

Većina majki, posebno onih mlađih se uplaši kada primeti hladne noge i ruke kod beba, mada je činjenica da je bebama vrlo često hladan i nos.

Osnovni razlog za ovu pojavu jeste što se kod malih beba termoregulacija razvija postepeno. Tek kada im se ustali takozvana bazalna temperatura trebalo bi i da hladne noge i ruke kod beba prestanu da se javljaju, a što se u većini slučajeva dešava do 6 meseci starosti.

Slaba cirkulacija

Slaba cirkulacija može nastati pod dejstvom brojnih faktora, a do danas nije precizno utvrđeno usled čega tačno nastaje slaba cirkulacija krvi u organizmu.

Kod nekoga je uzrok genetsko nasleđe, kod nekoga opet povećana telesna težina i fizička neaktivnost, dok kod nekoga slaba cirkulacija nastaje usled pušenja, pojačanog unosa kofeinskih i alkoholnih napitaka. Opet, kod pojedinih osoba, koji imaju neko hronično oboljenje, takođe često postoji i slaba cirkulacija.

Ukratko rečeno, bez obzira na to koji je njen tačan uzrok, slaba cirkulacija podrazumeva da se pod uticajem nekog od pomenutih faktora jednostavno smanjuje elastičnost krvnih sudova koju oni inače imaju, te se na njihovim zidovima formiraju zadebljanja, usled kojih se smanjuje i protok krvi. Neretko slabu cirkulaciju prati i povišen arterijki pritisak, ali i povišen holesterol.

Kako poboljšati cirkulaciju

Kada se postavi pitanje kako poboljšati cirkulaciju, gotovo je sigurno da će vam mnogi reći : trči, hodaj, vodi računa o svom zdravlju, izbaci štetne navike i slično. U suštini, to i jeste najbolji odgovor na ovo pitanje.

A šta to zapravo znači ?

Naime, svako ko ima problem sa lošom cirkulacijom, te hladnim rukama i nogama, koje prate ovo stanje sasvim sigurno više vremena u toku dana provodi sedeći, ne vodi računa baš mnogo o tome šta jede i pije. Uz to, vrlo je moguće i da unosi nikotin, kofein i alkohol u većim količinama. Zato je najpre važno, ukoliko želi da dobije adekvatan odgovor na pitanje kako poboljšati cirkulaciju da pokuša da odbaci sve te, da kažemo negativne životne navike, te da prestane prvenstveno unosom duvana i alkohola, a kofein bi trebalo da ograniči na najmanju moguću meru ili, čak i potpuno izbaci iz upotrebe.

Zatim, savetuje se da u ishranu, uz neizostavni beli luk koji se smatra odličnim prirodnim sredstvom za lečenje cirkulacije, unosi obavezno i maslinovo ulje, umesto suncokretovog ili bilo kog drugog koje trenutno koristi. Posle glavnog obroka se preporučuje unos decilitra crnog vina, koje je poznato kao sredstvo koje čisti krvne sudove, te posredno utiče i na poboljšanje cirkulacije.

Uz to, preporučuje se pojačati unos svežeg voća i povrća, a naročito onog koje obiluje vitaminom C, te treba unositi koštunjave plodove, papriku, limun, bobičasto voće, ali i semenke bundeve. I đumbir se preporučuje za poboljšanje cirkulacije, kao i cimet.

Povezano>>> 10 saveta kako poboljšati cirkulaciju

Prirodni lek za hladne noge

Kao prirodni lek za hladne noge gotovo uvek se navodi prirodni antibiotik – beli luk. Mnogi fitoterapeuti, ali i ljudi iz naroda veruju da beli luk utiče na poboljšanje cirkulacije, te da snižava povišen krvni pritisak. Nemojte zaboraviti da su naši preci izuzetno retko imali problem sa slabom cirkulacijom, povišenim pritiskom i holesterolom, a kao osnovni razlog za to se smatra činjenica da su često konzumirali beli luk.

Saznajte više>>> Čaj kao lek za bolju cirkulaciju krvi