Kada je o lečenju i posledicama visokog pritiska reč, gotovo da nema nedoumica. S druge strane, mišljenja lekara o niskom pritisku se bitno razlikuju – dok ga neki i ne smatraju bolešću, drugi tvrde da je potencijalno ozbiljno oboljenje koje zahteva lečenje i redovne kontrole. Koji od ova dva potpuno suprotna stava je najbliži istini.

Pacijenti sa krvnim pritiskom nižim od 100/60 mmHg izmerenim više puta u ambulantnim uslovima, uz postojanje pratećih simptoma, nesumnjivo pate od hipotenzije. A snižena vrednost krvnog pritiska smatra se bolešću i treba je lečiti.
Kao što povišene vrednosti krvnog pritiska mogu naneti značajna oštećenja organizmu i prouzrokovati ozbiljne poremećaje, pa čak i smrt, tako i snižene vrednosti krvnog pritiska mogu izazvati ozbiljna oštećenja organa koji su, u ovom slučaju, izloženi lošijoj prokrvljenosti, a samim tim nedostatku kiseonika. Hipotenziju treba shvatiti ozbiljno, posebno ako su prisutni prateći simptomi, a odsutne druge bolesti, uzroci niskog pritiska.

Hipotenzija se može javiti u bilo kom životnom dobu. Mladi imaju veću mogućnost prilago-đavanja organizma snizenim vrednosti krvnog pritiska .

Simptomi i uzroci hipotenzije niskog pritiska

Kao prateći simptomi sniženog krvnog pritiska najčešće se mogu javiti umor, poremećaj sna, vrtoglavica,nesvestice, anksioznost ili depresija, osećaj izraženog lupanja srca, znojenje.Osim trajno prisutnog niskog krvnog pritiska (hronična ili primarna hipotenzija) koji se ne može otkriti uzrok, postoji sekundarna hipotenzija uzrokovana različitim bolestima, stanjima i lekovima, kao i akutna stanja sa naglim sniženjem krvnog pritiska, od kojih su ortostatska i postprandijalna hipotenzija najučestalije. Ortostatska hipotenzija je pad krvnog pritiska prilikom ustajanja. Postprandijalna hipotenzija je nagli pad krvnog pritiska posle jela. Takvi akutni padovi krvnog pritiska javljaju se i onima koji imaju normalne vrednosti krvnog pritiska.

Šta se događa kad pritisak padne

Kada su vrednosti krvnog pritiska ispod normalnih vrednosti, dovoljna količina krvi ne dolazi u sve delove tela, odnosno sve ćelije ne dobiju dovoljno kiseonika, hrane, pa dolazi do poremećaja metabolizma ovih ćelija, uz nedovoljno uklanjanje otpadnih produkata iz njih. Zbog sniženog krvnog pritiska, javlja se lošija prokrvljenost pojedinih organa, a posledica su zujanje u ušima, kao i hladne ruke i noge.

Kada je lečenje neophodno?

Lečenje pacijenata sa sniženim vrednostima krvnog pritiska usmereno je ka olakšanju simptoma i nije potrebno ako nizak krvni pritisak ne smanjuje kvalitet života.

Da li je kafa “lek” protiv niskog pritiska?

Unošenje kofeina može izazvati povećanje krvnog pritiska. Za razliku od bolesnika koji imaju povišen krvni pritisak i koji kafu moraju da izbegavaju izbog visokog pritiska i ubrzanja srčane frekvence, bolesnicima sa hipotenzijom pijenje kafe može biti korisno.

LEKOVITE BILJKE ZA NIZAK PRITISAK

Imela i ginko se često pominju kao preparati, odnosno čajevi koji uspešno podižu vrednosti krvnog pritiska. Njihova primena, uz kontrolu krvnog pritiska ne može škoditi.I kopriva, jer hlorofil iz koprive povećava nizak krvni pritisak i dovodi ga u normalu.
Priprema čaja: 50 g isitnjenog lišća kuva se 15 minuta u litri vode, ostavi preko noći i u toku dana pije umesto vode.

Limunada je izuzetno korisna u lečenju niskog pritiska, posebno ako je zašećerena.

Nakon naglog pada pritiska, možete uzeti i supu iz kesice, pojesti nešto slatko i ako ste u prilici podići noge da biste poboljšali cirkulaciju u telu.

– Ako pritisak naglo padne najbolje popiti čašu vode sa pola kašičice soli. Može se popiti i kafa, čaj ih neki gazirani napitak.

– Nekima se vrednost krvnog pritiska uspešno podiže i hlađenjem, odnosno tuširanjem potkolenica, kao i kvašenjem slepoočnica.

– Jesti umereno, pet obroka dnevno.

– Poželjno je da u jelovniku budu češće zastupljene namirnice koje sadrže so, kao što su suhomesnati proizvodi.

– Piti mineralnu vodu i voćne sokove.

– Izbegavati visoke temperature i prostorije bez dovoljno kiseonika, kao i dugo stajanje i sedenje bez pomeranja.