nizak krvni pritisak lecenje

Hipotenzija (sniženi krvni pritisak)
Blago sniženi krvni pritisak, ako je neznatno niži od 120/80, znak je dobrog zdravlja i takve osobe ne osećaju neke posledice. Osobe sa jače sniženim pritiskom mogu dobiti napade vrtoglavice i kratkotrajne nesvestice, naročito na nadmorskim visinama od 1500-1800 metara.

nizak krvni pritisak lecenje
Kada je u pitanju nizak pritisak treba se držati režima zdrave ishrane. Pored jače hrane sa dosta mesa, ribe i jaja, za povišenje pritiska pomaže i čaša-dve crnog vina dnevno, sok od šargarepe, salata od celera i cvekle i kokteli sokova od njih. Tri puta nedeljno treba jesti guste čorbe od povrća i voditi računa o odmoru i fizičkim aktivnostima. Vežbe pospešuju lučenje adrenalina koji utiče na podizanje pritiska.

Pošto je sniženi pritisak u nekoj vezi sa nedostatkom rada polnih žlezda, to i u ovom slučaju pomaže morska hrana (ribe, školjke), med sa matičnim mlečom, jezgrasto voće (orah, lešnik, badem, pistaći, kikiriki), pšenične klice, suncokretovo seme i dr. Voće i povrće i sokovi, a naročito crno grožđe i suvo grožđe, smokve i suve šljive i kajsije imaju veoma korisna svojstva.

Za lečenje niskog krvnog pritiska preporučuje se, između ostalog, sledeće:
1. Za korekciju niskog krvnog pritiska, uz redovne obroke, jesti najmanje 300 grama rezanog paradajza dnevno, začinjenog sa malo semena morača, isitnjenog peršunovog lišća i ulja.

2. Na pola sata, pre sva tri obroka, pojesti po grozd grožđa, bolje crnog slatkog grožđa.

3. Tri puta dnevno, na sat pre jela, izgrickati po šaku jezgri lešnika, bolje prženih, oraha ili prženog kikirikija.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *