Saznajte:

– hipoglikemija – pad šećera u krvi uzroci
– simptomi
– hipoglikemija kod dece
– kod beba
– pad šećera u krvi i ishrana
– lečenje

Hipoglikemija – pad šećera u krvi uzroci

Hipoglikemija jeste pad nivoa šećera (glukoze) u krvi. Ovo stanje nije nimalo bezazleno i često može biti uvod u neko ozbiljnije oboljenje. Sniženje nivoa šećera u krvi utiče negativno na većinu organa u našem telu, a naročito na mozak. Upravo zato se mora ozbiljno shvatiti i početi sa lečenjem na vreme. Hipoglikemija se često javlja kod osoba koje boluju od dijabetesa, ali je ovakvo stanje izazvano lekovima, koji ponekad naglo snižavaju nivo šećera u krvi.

hipoglikemija pad secera u krvi

Uzroci hipoglikemije:

– Prekomerno lučenje insulina

– Smanjena sinteza glukoze u jetri

– Prekoračena doza insulina ili nekih lekova koje koriste dijabetičari

– Unos rafinisanih ugljenih hidrata putem hrane

– Poremećaj u funkcionisanju hipofize ili nadbubrežnih žlezda

– Gladovanje

– Preskakanje obroka

– Mala količina unetih kalorija

– Konzumacija alkohola (kada se dugo ne jede, a pije se alkohol)

– Povećana fizička aktivnost

– U trudnoći

– Tokom držanja dijeta

– Oboljenje jetre

– Druga oboljenja ili infekcije u organizmu

Hipoglikemija simptomi

Jako je bitno da se simptomi hipoglikemije uoče na vreme, kako bi se hitno reagovalo.

Simptomi hipoglikemije:

– Drhtanje

– Glavobolja

– Znojenje

– Nesvestica

– Iznenadni napad gladi

– Osećaj uznemirenosti

– Vrtoglavica

– Slabost

– Netipično ponašanje (nalik na pijanstvo)

– Zbunjenost

– Otežana koncentracija

– Ubrzan rad srca (lupanje srca)

– Otežan vid

– Bledilo

– Koma

Hipoglikemija kod dece

Hipoglikemija kod dece je česta pojava. Dokazano je da je hipoglikemija kod dece najčešće uzrokovana nepravilnom ishranom, odnosno unosom hrane koja sadrži fruktozu ili galaktozu – šećere koji sprečavaju otpuštanje glukoze iz jetre. Jako je bitno da se vodi računa o tome da dete ima redovne obroke, ni preobolne ni premale količine hrane, poželjno je da jede zdravu hranu koja ne sadrži rafinisane ugljene hidrate, a podugačak ih je spisak. Kada su deca u pitanju, od presudnog je značaja da se simptomi hipoglikemije odmah uoče, kako bi se izbegle dodatne komplikacije poput konvulzija, kome i raznih oštećenja centralnog nervnog sistema. Da ponovimo, mozak najviše trpi kada nema dovoljno glukoze.

Hipoglikemija kod beba

Hipoglikemija kod beba se može javljati trenutno i kontinuirano. Zašto opada nivo glukoze u krvi beba? Najčešće usled neredovnog dojenja. Beba koja ima hipoglikemiju je tiha, nema apetit i jako puno spava. Redovno i pravilno dojenje bebe može znatno poboljšati ovaj problem i vratiti glukozu na normalan nivo. Dakle, drage mame, dojite svoju bebu što češće, kako ne bi došlo do opadanja nivoa šećera u krvi.

Hipoglikemija – pad šećera u krvi i ishrana

Osobe koje često imaju problem sa opadanjem nivoa šećera u krvi moraju da promene svoju ishranu. Pravilna ishrana može dosta da spreči ponovni nastanak hipoglikemije, kao i da doprinese održavanju normalnog nivoa šećera u krvi. Dakle, izbegavajte unos rafinisanih ugljenih hidrata kao što su kolači, čokolada i razni drugi slatkiši. Za razliku od toga, zasladite se nekim voćem, a poželjno je konzumiranje mahunarki (pasulj, grašak, boranija) i integralnih žitarica (poput heljde). Poželjno je pojačati unos proteina, a smanjiti unos ugljenih hidrata. Naročito je pogodno konzumirati hranu bogatu biljnim vlaknima. Veoma je bitno da imate redovne obroke sa optimalnim unosom kalorija, dakle, restriktivne dijete i gladovanja su zabranjeni! Trudite se da vam doručak bude obilan i nikako ne preskačite obroke, korisna je čak i užina. Alkohol i kafa mogu uzrokovati hipoglikemiju, a naročito upotreba alkohola na prazan stomak ili kada se dugo posle toga ne jede. Stoga, izbegavajte alkohol i kafu, kao i druge napitke koji sadrže kofein. Sve ovo doprinosi održavanju normalnog nivoa šećera u krvi.

Hipoglikemija – pad šećera u krvi lečenje

Kako se leči hipoglikemija? Ono što najpre možete da uradite kad osetite da vam je opao nivo šećera u krvi jeste da uzmete nešto slatko (bombona, voće, šećer i vodu, med, džem i slično. Ljudi koji imaju često napade hipoglikemije znaju da sa sobom uvek treba da nose tablete glukoze. Kada je onemogućeno davanje glukoze oralnim putem, onda se to čini intravenski.

Promena režima ishrane je obavezna – pacijentima se savetuje ishrana sa visokim sadržajem proteina i niskim unosom ugljenih hidrata.

Lečenje hipoglikemije treba najpre da ide u smeru prevencije – da se spreči da do opadanja nivoa šećera u krvi uopšte i dođe.

Jako je bitno da osoba koja ima česte napade hipoglikemije nauči da brzo prepozna simptome i da odreaguje odmah. Obavezne su redovne kontrole nivoa šećera u krvi! Referentne vrednosti za nivo šećera (glukoze) u krvi su od 4,1 do 6,4 mmol/l.