hipertireoza

Kako prepoznati hipertireozu? Pojačano lučenje hormona štitne žlezde retko prolazi bez simptoma, pa ćete gotovo sigurno osetiti ukoliko do poremećaja dođe. Naučite da prepoznate prve simptome hipertireoze: Jedna od prvih nelagodnosti koju možete osetiti jeste slabost u mišićima i konstantan umor…
hipertireoza
Zbog toga će vam aktivnosti poput vožnje bicikla ili penjanja uza stepenice postati veoma naporne. Gubitak energije može se dodatno pogoršati pojavom nesanice.
Nervoza, nemir, drhtavica i česte promene raspoloženja takođe su stalni pratioci hipertireoze.
Usled ubrzanog metabolizma, ma koliko pojeli, nećete se gojiti. Oboleli od hipertireoze obično gube u telesnoj težini, a glavni uzrok jeste često pražnjenje creva.

Ukoliko vam srce lupa, preskače ili nepravilno radi, što pre posetite lekara. Ovo mogu biti prve ozbiljne komplikacije pojačanog rada štitne žlezde.
Nervoza, nemir, drhtavica i česte promene raspoloženja takođe su stalni pratioci hipertireoze.

Oblik i uspeh lečenja hipertireoze zavisiće od stepena uznapredovalosti oboljenja, ali i vaše rešenosti da pobedite bolest.

– Ukoliko bolujete od Gravesove bolesti i stru-me, moraćete da pijeteove lekove. Njihovim redovnim uzimanjem uspećete da sprečite prekomerno stvaranje hormona u štitnoj žlezdi
– Terapija radioaktvnim jodom preporučuje se pacijentima sa Gravesovim oboljenjem.

ISHRANA
Pošto se usled ubrzanog metabolizma i većeg gubitka kilograma u organizmu može javiti nedostatak važnih minerala i vitamina, veoma je važno da pojačate i izbalansirate ishranu.

Poželjno je da što češće jedete brokoli, kupus, karfiol, soju, luk, spanać, repu, breskve i kruške, jer ove namirnice smanjuju lučenje štitne žlezde.

Saveti za obolele od prekomernog lučenje hormona tiroidne žlezde hipertireoze:
UZIMAJTE SUPLEMENTE
Pomozite svom organizmu da se izbori s gubitkom važnih nutritijenata pažljivm odabirom suplementima. Ovo se posebno odnosi na vitamine iz gurpe B, jer bez njih mozak i žlezde ne mogu da funkcionišu na pravi način. Pojačajte i unos vitamina C i E, lecitina i litijuma.
USPORITE TEMPO
Ukoliko uspete da se oslobodite stresa, bolje ćete spavati, što vam može pomoći u regulisanju rada štitne žlezde.
Iz tog razloga, pokušajte da usporite životni tempo, nemojte sve primati k srcu, ukoliko je moguće promenite radno mesto i okružite se ljudima koji vam prijaju.
OBLOGE
Od velike pomoći mogu biti ledeni oblozi koje ćete prislanjati na grlo. Pakovanje ricinusovog ulja takođe može umanjiti upalu. Najbolji rezultat postići ćete ukoliko ulje namažete direktno na kožu, pa to mesto prekrijete mekom krpom i uvijete folijom. Zatim taj deo izložite izvoru grejanja, pa ostavite da deluje od 30 do 60 minuta.
OPREZ U TRUDNOĆI
Pored toga što može otežati začeće, hipertireoza predstavlja rizik za održavanje trudnoće. Najintenzivnije simptome osećaćete u prvom trimestru, da bi se zatim stanje postepeno normalizovalo do kraja trudnoće. Na sreću, nema razloga za brigu jer se ovo stanje i tokom trudnoće veoma uspešno kontroliše odgovarajućim lekovima.
RIZICI
– iako je teško prevenirati hipertireozu, zdravim životnim navikama donekle se može odgoditi razvoj bolesti. Ukoliko ste pušač, znajte da imate dvostruko veće šanse da vaša štitna žlezda postane preaktivna, kao i da nakon pojačanog lučenja tiroidnih hormona zadobijete ozbiljne srčane tegobe. Zato, ostavite pušenje!

– Ako ste zbog nedostatka joda u organizmu morali da uzimate suplemente joda ili se vaša ishrana zasniva na konzumiranju ribe iz slanih mora, takođe ste u grupi sa značajno povećanim rizikom od razvoja hipertireoze. U tom slučaju, u konsultaciji sa lekarom ograničite unos joda.

– Kafa, kola i crni čaj ubrzavaju metabolizam, a ukoliko ih unosite prečesto i u većim količinama, takođe možete ubrzati razvoj bolesti.

– Poznato je da je stres okidač mnogih oboljenja, među kojima je i hipertireoza. Nekim od tehnika kontrole stresa, časovima joge ili meditacije možete sebi značajno pomoći.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *