hipertenzija

Posle šestomesečne fizičke aktivnosti visok pritisak će se sigurno smanjiti ,a ako još uvek nemate problema sa hipertenzijom možete ih odložiti za dvadeset godina…
hipertenzija
Puls zahteva stručnjaka
Da biste imali efekta, telo mora raditi sa ispravnom frekvencijom pulsa. Samo tako možete izabrati dobar tempo. Frekvenciju vašeg pulsa će vam najbolje odrediti kardiolog, eventualno lekar specijalista sportske medicine. Bitan je pre svega pregled pod opterećenjem na ergometru, na sobnom biciklu ili na traci. Na početku treninga bi trebalo da frekvencija pulsa iznosi 40-60% maksimalne srčane rezerve. Ova rezerva se izračunava tako što se od frekvencije sa maksimalnim dozvoljenim opterećenjem oduzme frekvencija pulsa u stanju mirovanja. Jedino će vam pregled od strane stručnjaka pomoći da utvrdite tačne podatke.
Kardiovaskularna oboljenja su najčešći uzročnik smrtnosti ne samo kod nas, već i u svetu. Jedan od faktora rizika njihovog nastanka je i visok krvni pritisak koji spada u savremena civilizacijska oboljenja. Obilno se hranimo, malo se krećemo, gojimo se…
Sve to je veliko opterećenje za kardiovaskularni sistem, a hipertenzija je za to očigledni dokaz.Iako mnogo ljudi, kada im se otkrije visok krvni pritisak, počne da se štedi i svaku vrstu sportske aktivnosti obesi o klin, upravo suprotno bi im činilo bolje.

Redovno se bavite fizičkim aktivnostima
Da bi se iskazala sva pozitivna dejstva, morate naći vremena za fizičku aktivnost barem četiri do pet puta nedeljno. Dovoljno je pola sata do četrdeset i pet minuta. Ova aktivnost, medjutim, mora biti dinamična. Neka vam svaki trening počne vežbama zagrevanja, ali ne zaboravite i na postepeno smanjivanje tempa kako se približavate kraju vremena izdvojenog za fizičku aktivnost.
Zdrav savet: Redovno kretanje bi moralo postati sastavni deo vašeg stila života, čak i kod težih oblika hipertenzije i farmakološkog lečenja. Trening svakako neće rešiti sve teškoće, ali će dovesti do izrazitog poboljšanja situacije!

Oterajte visok pritisak na narednih dvadeset godina
Možda mislite da se vas problemi pritiska ne tiču? Pogledajte svoje roditelje. Hipertenzija se uglavnom prenosi sa oca na sina. Ako vaš otac uzima lekove, vi odmah počnite sa preventivom. Na osnovu istraživanja je dokazano da sistematska aktivnost i kretanje mogu da odlože medikamentozno lečenje za dvadeset, a u idealnom slučaju čak i za trideset godina. Ukoliko patite od visokog krvnog pritiska, izbegavajte da dižete teške terete iznad glave, jer podizanje takvih tereta u značajnoj meri povećava unutrašnji pritisak, a to nije dobro.
Hipertenzija zahteva redovnu i namensku fizičku aktivnost. Treba se orijentisati na aktiviranje izdržljivosti, dakle na brzo hodanje, džoging, odnosno naizmenično trčanje i hodanje, ali mogu se u to uključiti i roleri. Kod blaže hipertenzije, i ukoliko ne postoje još neki faktori rizika, dovoljno je obično kretanje i regulisanje jelovnika u cilju poboljšanja stanja. Posle šest meseci ovakve fizičke aktivnosti krvni pritisak u stanju mirovanja padne za približno deset milimetara živinog stuba, što je značajna razlika!

Neka vam se vežbe nairmenično smenjuju
Ni u borbi sa hipertenzijom ne morate podleći rutini. U svoj nedeljni program možete, na primer, uvrstiti vežbe za poboljšanje fleksibilnosti zglobova. Za to je dobar pilates, port de bras ili klasični strečing. Ne morate izbegavati ni treninge naprezanja. Osnov bi trebalo da budu takozvane vežbe otpora. Savladivanje sopstvene telesne mase odlično tonizuje mišiće, zahvaljujući čemu se poboljšava ne samo kardiovaskularni aparat, već i kompletan organizam. Za ovaj trening možete koristiti elastičnu gumenu traku. Kod vežbi jačanja preporučuje se da se oko trideset procenata mišićne snage koristi sa višekratnim ponavljanjem.

Zašto je bitno kretati se
Zahvaljujući redovnom treningu izdržljivosti ćete svakako intenzivnije opterećenje moći da savladate sa manjim naporom. Osim toga, u mišićima se stvara jača mreža kapilara. Kretanje otvara i najtanje kapilare, zahvaljujud čemu se poboljšava protok a jedan od pozitivnih rezultata je i smanjenje krvnog pritiska. U ovoj vrsti opterećenja učestvuju i enzimi koji kao izvor energije koriste potkožnu masnoću. Kod istrajnog vežbanja, već posle šest nedelja laboratorijske analize pokazuju pad nivoa holesterola. Ova činjenica je veoma pozitivna. Mreža kapilara u srcu se poboljša približno posle pola godine. A kada se reguliše metabolizam, otprilike posle godinu dana počinjete značajnije da slabite i prilikom trčanja, čime stičete i lepše obline.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *