Ako vam se pritisak javio posle tridese pete godine života, svi su izgledi da je to urodjena hipertenizija -dakle nepoznatog porekla.Ako vam jedan od roditelja ima hipertenziju uzrok je genetski faktor i u većini slučajeva hipertenzije radi se o ovom tipu.Na ovakvu hipertenziju možete uticati redovnom terapijom lekovima,promenama u ishrani i povećanjem fizičke aktivnosti.
Ako vam je pritisak povišen odgovorite na sledeća pitanja:
Kad god primetite neki simptom, prvo pogledajte ormanče s lekovima. Mnogi lekovi za smanjenje apetita (naročito na bazi amphetamina) podižu krvni pritisak.Takodje i pilule za kontracepciju i steroidni hormoni. Posebna vrsta antidepresanata opasno diže nivo pritiska ako se uzima zajedno sa prevrelim sirom, crvenim vinom i čokoladom.
Ali, i ona se može lečiti.
Da Ii ste u nekom od prvih šest meseci trudnoće? U tom periodu može doči do trudničke toksemije (toxemia). Mada se retko javlja, može da izazove hipertenziju i ugrozi život majke te izazove prekid trudnoće.
• Da li ste hipertenziju otrkili prilikom uobičajenog pregleda ili ste imali neke simptome prethodno?

Hipertenizija se naziva “tihim ubicom” i zato što godinama postoji a da i ne znate da je imate. Ponekad se, medjutim, simptomi ispolje. Možda vam se vrti u glavi ili gubite dah, ili vam natiču stopala, bole vas listovi dok šetate ili imate anginu pektoris -zbog toga što je poremećana celokupna cirkulacija.
• Ozbiljne glavobolje praćene hipertenzijom ukazuju na mogučnost tumora pod imenom pheoehromocytoma. Žene posle četrdesete čiji su ciklusi postali neredovni pripisuju pulsacije, znojenje i glavobolje menopazi; ali, isti simptomi, praćeni neobjašnjivim gubitkom težine, učvrščuju sumnju da je po sredi pheochromocytoma.
• Da li vas boli dok mokrite, i da li imate krv u mokraći? Poreklo hipertenzije je u bubrezima.
• Morate li često da ustajete noću radi mokrenja? Kod muškataca uzrok je uvećana prostata. Ali, bez obzira na pol, ako više od dva puta ustajete u toku noći da mokrite, a bez očiglednog povoda -niste dijabetičar, niste pili pivo celo veče, niti čaj pre spavanja -možda imate hipertenziju!
Pomenuo sam da uzimanje steroida na duži period povišava krvni pritisak. Kod Kašinoovog sindroma, samo telo proizvodi veće količine steroida zbog tumora nadbubrežnih žlezda, ili hipofize. Ti pacijenti imaju prepoznatljivu “grbu” na leđima; ili dlakavost gde joj nije mesto -na licu i nogama kod žena; stvaranju crvene prugice pod kožom zbog pucanja kapilara; lakše krvare. Ali, najvažniji simptom je dobijanje težine. Ako ste iznenada počeli da dobijate na težini, a celog života ste imali stabilnu “kilažu”, brčiče, grbu na ledima i hipertenziju, imate Kašingov sindrom.

Reč -dve o sniženom pritisku. Pacijenti koji pate od njega žale se na brzo umaranje, vrtotlalvicu kada naglo ustanu, nedostatak energije. U večini slučajeva nizak pritisak nije ništa nenormalno, ukoliko niste uzimali neki lek koji ga snižava (lekovi za srce i sniženje povišenog pritiska mogu ga sniziti preko mere) ili bolujete od vrlo retkog poremećaja kod kojeg je pritisak nenormalno snižen. To je spontana nesvestica. U svim drugim slučajevima nemojte ništa preduzimati da ga povisite živečete mnogo duže sa sniženim pritiskom.

Simptom: Visoki krvni pritisak Hipertenzija uzroci (šta treba da preduzmete)
1. Urodjena hipertenizija, nepoznatog uzroka (Dijeta, mršavljenje, vežbe, smanjene količine soli i lekovi).
7. Tumor koji luči adenalin -pheochromocytoma (Hirurško otklanjanje).
3. Arterioskleorza (Kontrola rizičnih činilaca).
4. Lekovi, sredstva za smanjenje apetita (Promenite ih izbegavajte).
5. Toksemija u trudnoči (Često može da prekine trudnoću).
6. Bubrežno oboljenje (Lečenje ili operacija).
7. Kašingov sindrom (Operacija ili lekovi).
ŠTA JE KRVNI PRITISAK

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *