Iako je skoro svako od nas u nekom periodu života izložen virusu herpesa, ne razvije se kod svakog klinička infekcija. Jačanjem imunološkog sistema može se sprečiti izbijanje herpesa.
herpes simpleks kod dece
Herpes simpleks je česta pojava na usnama, nosu, rukama ili obrazu. Pre same pojave herpesa, na tom području kože se oseća svrab, vrućina i nadraženost. Posle dva dana se pojavljuje mehurić koji kasnije puca i stvara se otvorena rana. Herpes simpleks je izrazito zarazan i prenosi se kontaktom preko čaša, peškira, brijača i ostalog. Postoje dva glavna oblika herpesa: herpes simplex 1 i herpes simplex 2, koji se pojavljuje na genitalijama. Simptomi herpesa mogu se javiti čak 20-tak dana nakon što je organizam bio izložen virusu. Jednom kada se zarazite herpesom, virus ostaje u latentnom stanju u organizmu dok ga nešto ponovo ne aktivira.

Herpes se ponovo javlja kada ste izloženi visokim ili niskim temperaturama, jakoj sunčevoj svetlosti, prehladi, umoru i stresu. Herpes prolazi spontano, nije potrebno nikakvo posebno lečenje. Ako ga dobijete, sledećim postupcima ćete ublažiti simptome: odmarajte se, ukoliko osećate jak bol koristite lekove protiv bolova. Nastale mehuriće nemojte stiskati ni grebati. Izbegavajte dodire i poljupce dok su vam mehurići još na usnama. Pre kontakta s drugom osobom operite ruke. Koristite kreme za sunčanje i leti i zimi. Ako vam herpes izbija često, počnite, uz konsultaciju s lekarom, da koristite neki antivirusni lek (aciklovir). Taj lek će sprečavati rast virusa. Mnogi lekari savetuju da krema počne da se koristi već pri prvim znacima pojave herpesa. Infekcije herpesom obično se završavaju bezopasno, ali postoji vrsta virusa koja može da izazove komplikacije. Ozbiljne komplikacije javljaju se ako ova vrsta herpesa napadne područje oko očiju, tada može doći do slepila! Ukoliko osetite žareći bol u oku, ili imate osip u blizini oka, potražite pomoć lekara.

Herpes simplex tip 1
Do primarne infekcije obično dolazi u ranom detinjstvu, na primer tokom igre iii grljenja, i simptomi obično nisu vidljivi. Jednom kada virus uspe da prodre u ćelije epitela kroz oštećenja na koži ili sluzokoži, on putuje do nervnih ćelija (ganglija), gde ostaje doživotno. Taj tip virus najčešće se prenosi preko usta, neposrednim kontaktom (dovoljan je poljubac ili kap pljuvačke). Zaraza može proći bez ikakvih simptoma ili sa simptomima sličnim infekciji gornjih disajnih puteva. Virus se nakon prvog kontakta s domaćinom usadi na deo nervnog sistema oko usana i ostaje doživotno u telu, pa se povremeno ili češće “budi”. Najčešći razlozi koji ga aktiviraju povezani su s padom imuniteta, gripom, prehladom, stresom, umorom, povišenom telesnom temperaturom, hladnoćom, menstruacijom. lako je infekcija virusom Herpes simplex tip 1 relativno bezazlena, komplikacije nastaju ako se bolest proširi na druge delove tela, a posebno je opasan prelaz na oči, gde virus može da izazove infekciju oka, uz obrve, može da ošteti rožnjaču. Za vreme infekcije (dok postoji ranica) treba izbegavati ljubljenje, kao i oralni seks, jer Herpes simplex tip 1 može da zahvati i polne organe. Bolest nije izlečiva, već se samo ublažava sredstvima za olakšavanje simptoma.Iako više od 90% odrasle populacije nosi virus tipa 1, samo kod 20 do 45 odsto nosilaca virusa herpes učestalo izbija.

Kako prepoznati Herpes simplex infekciju (“groznicu”)
Početni znaci izbijanja herpesa, posebno na donjoj usni, su osećaj peckanja i svraba uz pojavu crvenila i otoka
kao i brzo izbijanje tipičnih mehurića veličine zrna prosa, koji se grupišu u grozdaste tvorevine. U sredini mehurića nakuplja se tečnost, u početku bistra, a potom opalescentna, koja je vrlo zarazna i pravi je koncentrat virusa.Iako izvor zaraze može biti i osoba nosilac virusa bez manifestovanih znakova herpesa, svakako je veća verovatnoća zaraze osetljivih osoba, pre svega odojčadi i male dece, u dodiru sa osobom koja ima jasne simptome bolesti. Nakon 5-7 dana mehurići pucaju, suše se i na njihovom mestu se stvaraju žućkastosmeđe kraste. U toj fazi bolest nije više zarazna. Kraste otpadaju same i ne ostavljaju ožiljke.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *