Herpes simpleks kod dece izaziva pojavu bolnih mehurića,neraspoloženje deteta,klonulost a često i nejasnu visoku temperaturu,nije neobično ni izbijanje mehurića na nosu i obrazima…
herpes simpleks kod dece
Kad prvog susreta odojčeta ili malog deteta s ovim virusom (primoinfekcija) dolazi do reakcije s vrlo burnim simptomima, a manifestuje se kao težak oblik upale usta, odnosno crvenilo sluzokože usta i ždrela, i najčešće nejasna visoka temperatura. Neraspoloženje deteta, klonulost, odbijanje hrane i pojačano slinjenje prethode pojavi bolnih mehurića po sluzokoži usta. Nakon što dete preboli tu tešku infekciju,herpes simpleks virus prikriveno ostaje u njegovom organizmu (nervne ganglije) spreman da se javi u za njega povoljnim okolnostima, a jedna od takvih je izlaganje sunčevim zracima. Ultraljubičasti zraci sunčevog spektra na neki način stimulišu centralni nervni sistem (mozak, kičmena moždina) i na još nejasan način “probude” herpes simleks virus koji se nalazi u nervnim ganglijama, što ima za posledicu pojavu groznice, najčešće na usnama (herpes labialis), ali kod dece nije neobično ni izbijanje mehurića na nosu i obrazima.

Kako sprečiti recidiv virusa?
Da biste sprečili širenje herpes simpleks virusa, pokušajte da ne dirate zahvaćena područja rukama. Budite oprezni pri upotrebi kozmetičkih proizvoda u tom razdoblju, jer virusi su sposobni da kratko vreme prežive na njima. Kozmetičke i medicinske kreme nanosite isključivo pomoću štapića s vatom. Takođe, tokom akutne faze infekcije deteta herpes simpleksom važno je izbegavati ljubljenje i grljenje.To se posebno odnosi na majke s malom decom, za koju virus može da bude izuzetno opasan. Ne zaboravite da se herpes lako prenosi dodirom s posuđem, priborom za jelo i peškirima. Zbog toga bi zaražena osoba (isto važi i za herpes simpleks kod dece) trebalo da koristiti samo svoje predmete i da ih ne deli s drugima, bar dok traje infekcija. Poseban oprez potreban je i kod osoba koje nose kontaktna sočiva. Virus herpesa može se preneti na oči prilikom stavljanja sočiva i prouzrokovati oštećenje oka. Jedino ciljano lečenje je primena masti kao što je aciklovir, da bi se pravovremenom upotrebom sprečio nastanak promena na koži (estetski problemi, neprijatnost, bol). Terapiju je potrebno započeti kod prvih znakova izbijanja kožnih lezija (žarenje, peckanje, svrab).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *