groznica na usnama lecenje

Herpes (groznični osip) groznica na usni i nosu
Herpes je virusna bolest kože i sluzokože praćena svrabom i osećanjem žarenja. Ranice se najčešće javljaju oko usta i nosa ili oko genitalnih organa. Osip se sastoji iz nekoliko grozdasto grupisanih malih okruglih plikova, rasutih po pocrveneloj koži. Nakon dva-tri dana od pojave ovi plikovi prsnu, koža ispod njih postaje malo zapaljena, a preko rasprsnutih plikova formiraju se krastice koje se za 8 do 10 dana zaleče ne ostavljajući nikakav trag ni ožiljak.
groznica na usnama lecenje
Treba obratiti pažnju na higijenu, nositi samo pamučno rublje i izbegavati kontakt kože sa drugim licima.

Kad se pojavi groznica hrana treba da bude sa što manje soli i belančevina. Meso, jaja i sir treba koristiti u ograničenim količinama. Na jelovniku treba imati dosta povrća, voća i razne pahuljice i proizvode od žitarica. Blagotvoran je sok od šargarepe i razni kokteli sa njim.

Dosta krompira u ishrani pomaže čišćenju i bržem prolaženju herpesa na usni i nosu. To je tradicionalni lek Rusa i Iraca protiv herpesa.

Herpes se može lečiti umivanjem bolnog mesta sa rastvorom soli (kašika soli na 6 dl tople vode). Stavljanje kese sa ledom na rane umanjuje bolove.

Lečiti se može i ispiranjem bolnog mesta, dva tri puta dnevno, alkoholom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *