kila bruh

Hernija ili kila,bruh javlja se kao izraštaj većinom u donjem delu abdomena i liči pomalo na unutrašnju gumu fudbalske lopte koja proviruje kroz pocepanu kožu.Nastaje usled slabosti trbušnog zida ili razmicanja dvaju mišića koji su inače prlijubljem jedan uz drugi.
kila bruh
Takva klia (bruh) nije bolna i lako se gubi kada se pritisne rukom. Za nju je karakteristično to što iskoči i postane tvrda u trenutku bilo kog napora, naročito pri kašiljanju. Kilu nipošto ne treba zanemariti, jer iako u svom najčešćem obliku predstavlja samo neprijatnu smetnju, ona u svakom trenutku može da izazove opasne komplikacije: pri nekom naporu može toliko da iskoči da se više ne može sama vratiti na mesto. Takav nesrećan slučaj, veoma opasan, bolan i relativno čest, zove se uklještena kila. Nemojte se pomiriti sa pretnjom te komplikacije. Bez obzira na to gde je smeštena (u preponama, između bedra i abdomena, na pupku ili ispod njega), podvrgnite se hirurškoj intervenciji, pa će se tako učvrstiti trbušni zidovi koji su popustili. Uvek je bolje operisati kilu (bruh) nego nositi pojas, osim ako to nalaže opšte stanje bolesnika. Jedan oblik hernije kile predstavlja i ispadanje utrobe između trbušnih mišića ili kroz ožiljak od operacije. Mala hirurška intervencija kile će i to dovesti brzo u red, i tako doprineti da se izbegnu komplikacije, ,pre svega uklještena kila.

Bruh se ne pojavljuje samo kod muškaraca kako mnogi misle već sečesto javlja i kod žena. Na preponama postoji mali otvor kroz koji prolaze vene i živci, iz trbušne duple ka nogama.Taj otvor drže mišići ali ponekad dodje do toga da ti mišići oslabe a kroz taj otvor krene i sadržaj stomaka.

Kada ljudi shvate da imaju bruh u početku im sve djeluje bezazleno pa se čak i naviknu na nelagodnosti.Ali zbog lošeg i neprirodnog položaja trbušnih organa može doći do infekcija a veličina kile može biti do neverovatnih granica.Takodje u ispalim organima slabi cirkulacija krvi što dodatno može izazvati razne probleme….
Nikome se rado ne ide na hiruršku operaciju ali za sada to je jedino potpuno efikasno rešenje.
Do operacije oboleli ne bi smeli da rade poslove u nezgodnim položajima ili da podižu bilo kakve terete jer svako opterećenje stomačnih mišića može izazvati povećanje kile.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *