jetra gradja i uloga

Simptomi i znaci (klinička slika) hepatitisa.

I pored izvesnih, neuobičajenih oblika hepatitisa, kod većine bolesnika postoje izvesni simptomi, relativno tipični za bolest, naročito u periodu kad izbije žutica. Kod tog tipičnog oblika hepatitisa postoje tri perioda:
period pre pojave žutice, period žutice i period oporavka (rekonvalescencije).
hepatitis simptomi

Prvi period, koji ostaje neprimećen samo kod vrlo malog broja bolesnika, traje od nekoliko dana do 2 nedelje. On se ispoljava na dva načina: poremećajem organa za varenje ili u vidu gripa. Kod oba oblika postoje opšti simptomi zaraze: povišena temperatura (između 37,5 i 38,5°C), malaksalost, glavobolja, zamor, gubljenje apetita, bolovi u mišićima, a ponekad i u zglobovima.

Kod većine bolesnika postoje istovremeno poremećaji organa za varenje, slabije ili jače izraženi. To su muka, gađenje, naročito prema masnoj i mesnoj hrani, povraćanje, bolovi u predelu želuca, prolivi ili ređe zatvor. Kod pušača je karakteristična odvratnost prema duvanu ili čak prema mirisu duvana. U manjem broju bolesnika, naročito kod dece, javljaju se znaci gripa: bolovi u guši, promuklost, kašalj, većinom suv, kijavica, bolovi u očima, glavobolje.

Kod nekih bolesnika, naročito ako je u pitanju, u tom periodu postoje bolovi u zglobovima i koprivnjača. Hepatitis kod dece može početi i sa znacima moždanih poremećaja.

Svi opisani simptomi hepatitisa, iako prilično mnogobrojni, nemaju ničeg specifičnog za hepatitis, jer se javljaju i kod drugih bolesti. No, ako u tom periodu lekar pažljivo pregleda bolesnika, naći će povećanu jetru. Sem toga, pojava tih simptoma u predelima gde postoji epidemija hepatitisa govori skoro sigurno da će se javiti uskoro drugi period hepatitisa, period žutice. Taj period ispoljava se postepeno. Najpre bolesnik primeti đa mu mokraća postaje sve tamnija i da postepeno dobija boju crnog piva, a da mu stolica dobija »sve belju boju«. Za dandva njegova okolina ili bolesnik primete da su beonjače bolesnika postale žute, a zatim se postepeno cela koža oboji žuto.
Žutica u toku prvih 7 dana postaje sve jača, da bi posle postepeno opadala. Ona obično traje 2—4 nedelje, a može da se produži i na 2—4 meseca. Čim izbije žutica, kod većine bolesnika vrlo brzo se izgube svi simptomi prethodnog perioda.
Temperatura se normalizuje, apetit se znatno popravlja, stolica se normalizuje, iako ostaje još jedno vreme slabije obojena. Pregled bolesnika u tom periodu otkriva povećanu jetru, koja je lako osetljiva na dodir kod nekih bolesnika. U priličnog broja bolesnika povećava se i slezina, dok se povećanje limfnih žlezda nađe vrlo retko.

Period žutice dosta neodređeno prelazi u treći period — oporavak (rekonvalescenciju). Obično treba smatrati da taj period počinje kad nestane žutica bar na koži. Prvi simptom tog perioda je naglo povećanje izlučivanja mokraće, koja dobija normalnu boju, apetit postaje vrlo izražen, malaksalost iščezava, a probe funkcionog ispitivanja jetre se postepeno norrpalizuju. Taj period traje 2—3 meseca, a ponekad i duže. U tom periodu bolesnik još treba da se poštedi od fizičkog rada, da se odmara, jer je utvrđeno da fizički napor u tom periodu predstavlja jedan čest uzrok prelaska akutnog u hronični hepatitis ili uzrok ponovnog javljanja (recidiva) hepatitisa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *