Hemoroidi ili šuljevi predstavljaju upalu i otok vena u predelu anusa. Mogu biti izazvani prekomernim pritiskom na vene u tom delu tela do koga često dolazi usled naprezanja prilikom izbacivanja stolice (defekacije), prekomerne težine, u toku trudnoće ili zbog loših radnih navika, kao što su dugo sedenje, vožnja kolima i slično.

Iz bilo kojeg razloga da su nastali, hemoroidi su veoma teško, bolno i neprijatno oboljenje i premda neki, zbog specifičnog dela tela na kojima se pojavljuju, osećaju neprijatnost i nelagodu kada se govori o njima, to ne bi trebalo da bude tako, jer je u pitanju veoma uobičajena pojava koja – muči mnoge ljude. Često se kaže da je to bolest starije generacije, što znači da je posebno raširena među populacijom iznad 50. godine života, a po nekim procenama, gotovo polovina ljudi u tom životnom dobu pati ili je patilo od hemoroida.

Kako prepoznati hemoroide?
Hemoroidi se javljaju specifičnim simptomima koji u početku nisu toliko izraženi i bolni, kao u kasnijem periodu. Rana faza ove bolesti odlikuje se osećajem svraba i peckanja, a kasnije prelazi u bol i javlja se krvarenje. Prvi znaci bolesti razlikuju se u zavisnosti od toga da li su u pitanju unutrašnji ili spoljašnji hemoroidi. Unutrašnji se ne vide i nemoguće ih je napipati jer se nalaze u unutrašnjosti završnog dela debelog creva. Prepoznaju se po tome što prilikom defekacije dolazi do njihovog ozleđivanja, što rezultira pojavom krvarenja, tako da kapljice krvi na WC papiru posle obavljanja velike nužde gotovo sigurno ukazuju na to da su se u unutrašnjosti anusa razvili hemoroidi. Dodatna opasnost ove vrste šuljeva jeste to što je krvarenje često jedini znak koji ukazuje na njihovo postojanje jer u delu tela gde se razvijaju ne postoji dovoljno nervnih završetaka koji bi u vidu bola telo “obavestili” da postoji problem. Međutim, ponekad naprezanje prilikom izbacivanja stolice dovodi do toga da ovi hemorodi “ispadnu” napolje. Spoljašnji hemoroidi nastaju na analnom otvoru i obolelom pričinjavaju izuzetne neprijatnosti. Bol je u nekim slučajevima toliko jak da potpuno onemogućuje sedenje, a ponekad čak i ležanje.

Uzrok hemoroida — loše životne navike
Najćešće su hemoroidi izazvani povećanim pritiskom na vene u predelu debelog creva, naročito usled dugotrajnog zatvora praćenog jakim naprezanjem prilikom izbacivanja stolice, upomom dijarejom i dugotrajnim sedenjem na WC šolji, a prekomema kilaža kao i trudnoća direktno dovode do pojačanja pritiska na vene u predelu završnog dela debelog creva. U svakom slučaju, ukoliko hemoroidi ne nestanu posle eliminacije njihovih potencijalnih izazivača ili ako se javi krvarenje, neophodan je hitan odlazak kod lekara. Ovo je naročito važno u slučaju pojave unutrašnjih hemoroida koje je gotovo nemoguće otkriti samopregledom, pa tek specijalista može pouzdano da ih dijagnostikuje.

Lečenje hemoroida
Prvi savet prilikom lečenja hemoroida jeste izbegavanje aktivnosti i stanja koja dovode do pojačavanja pritisaka na vene u predelu anusa. Već to često dovodi do izlečenja, ali, ukoliko se ono ne dogodi, pristupa se terapiji uklanjanja hemoroida. Na tržištu postoji mnoštvo preparata i krema koje pouzdano smanjuju tegobe izazvane hemoroidima, a ne treba zanemariti ni fitoterapiju. Ovakva terapija dopunjuje se i kupkama u toploj vodi i veoma brzo dovodi do poboljšanja stanja. Poseban vid terapije hemoroida predstavlja onaj pomoću gumenih navlaka koje se vezuju oko njihove baze. Na ovaj način sprečava se cirkulacija, odnosno dotok krvi i šuljevi vremenom nestaju.

Skleroterapija predstavlja postupak kada se pomoću injekcije ubrizgava posebna hemikalija koja dovodi do smanjenja hemoroida.
Najnovija terapija uklanjanja hemoroida izvodi se kratkim izlaganjem, na sekundu ili dve, infracrvenim zracima, što dovodi do njihovog smanjivanja, a konačno i nestanka. Međutim, ukoliko ništa od ovoga ne pomogne, preostaje jedino uklanjanje hemoroida hirurškim putem.

Prevencija
Redovna konzumacija namirinica bogatih biljnim vlaknima i nezačinjena “laka” hrana direktno dovode do uspostavljanja pravilnog rada creva i njihovog normalnog pražnjenja, čime se sprečava prekomerno naprezanje prilikom izbacivanja stolice. Unos dovoljne količine tečnosti važan je za pravilan rad organa za varenje i savetuje se minimalno unošenje do 2 litra vode dnevno.
Fizička aktivnost je veoma blagotvoma za pospešivanje cirkulacije i smanjivanje pritiska na vene pogotovo ukoliko se obavlja posle perioda dugotrajnog sedenja ili ležanja. Na ovaj način skidaju se i suvišni kilogrami, što dovodi do regulacije telesne mase i smanjivanja jednog od glavnih faktora rizika za dobijanje i razvijanje hemoroida.
Ukoliko se dugotrajno sedenje ne može izbeći, savet je da se kombinuje sa kratkim, ali redovnim pauzama u vidu šetanja ili stajanja. Najvažniji savet jeste da se izbegne naprezanje prilikom izbacivanja stolice, posebno zadrzavanje vazduha i jako “potiskivanje”.
Povezani članci >>>>KAKO I ZAŠTO NASTAJU HEMOROIDI-ŠULJEVI    Hemoroidi prirodno lečenje biljem
ZATVOR NEREDOVNO PRAŽNJENJE CREVA
KRV U STOLICI

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *