Hemoroidi (šuljevi)prirodno lečenje biljem i ishrana
Od proširenja i upale vena na najnižem delu debelog creva i čmara najčešće obolevaju ‘starije osobe, osobe koje puno sede i one koje imaju problema sa dugotrajnim i upornim zatvorom, alkoholičari i dr. Prema zdravstvenim statistikama, oko polovine stanovnLka iznad 50 godina sta-rosti u evropskim zemljama pati od hemoroida.

Napredovanju ove bolesti pogoduju zatvor, trudnoća, pogrešna ishra-na, nedovoljna fizička aktivnost i slabo kretanja, alkoholna pića i pu-šenje. Bolest se manifestuje čvorićima (zadebljanjima) na proširenim venama na čmaru i svrabom u tom predelu.

Najbolja zaštita od pojave hemoroida je odgovarajuća ishrana koja obezbeđuje urednu i mekanu stolicu i štiti od konstipacije. Rafinisana hrana sa malo biljnih vlakana, meso i masti životinjskog porekla i mlečni proizvodi izazivaju zatvor i hemoroide, dok sirovo voće i povrće, mekinje i proizvodi od celog zrna žitarica, pasulj i druga zrnasta hrana uređuju stolicu i štite od hemoroida. Naročiti značaj imaju mekinje koje vezuju puno vode i stvaraju mekanu stolicu, koja lako prolazi. Takođe pomaže i pijenje dosta vode — 8 čaša dnevno. Preporučuju se šetnje i laka gimnastika.

Hrana kod osoba koje imaju hemoroide ne treba da bude jako začinjena i ljuta. Treba jesti što više voća i povrća u vidu salata, sa uljem i sokom od limuna. Preporučuju se sokovi pre jela, a posle jela kompoti ili; voćne salate. Kuvana pšenica sa mlekom ili orasima, jako je korisna za osobe obolele od hemoroida. Time se reguliše stolica i pomaže lečenje hemoroida. U svakom slučaju treba primenjivati režim zdrave ishrane, uz veće korišćenje sirove i nerafinisane hrane.

Kao zaštitna mera od hemoroida, pored održavanja uredne stolice, služi održavanje higijene čmara, a naročito pranje čmara hladnom vodom posle svake velike nužde. Ova ispiranja povoljno deluju i na već postojeće hemoroide.

Receptura prirodno lečenje hemoroida
-Za lečenje hemoroida, u svetu i kod nas, koriste se plodovi voća i povrća i lekovito bilje, a naročito kupus, šargarepa, kopriva, lavanda, stolisnik, kora hrasta i dr.

-Jesti pečene ili kuvane jabuke i piti jabučni sok. Kura traje 15 dana.Kuvanu pšenicu staviti u mleko i sa mlekom još jednom prokuvati, a zatim jesti, pre ručka i večere. Kura traje mesec dana.

-Dnevno piti 3 dl soka šargarepe ili koktel od 3 dl soka šargarepe i 2 dl soka rotkve.

-Od mešavine jednakih delova maslinovog i ribljeg ulja piti po kašiku, 3 puta dnevno.

-100 g isitnjenog ili samlevenog divljeg kestena preliti sa 3 dl komovice i od tako dobijenog ekstrakta uzimati po 20 kapi dnevno, na kocki šećera ili u kašičici meda.

-10 g semena kopra ili mirođije preliti sa 2 dl ključale vode i nakon 2 sata piti pre spavanja.

-Razvijene, ali još zelene plodove kupine ubrati, osušiti, istucati u prah i po malo (na vrhu kašičice) piti tri puta dnevno u malo vode ili crnog vina.

-Sveže iseckani koren kopriva (20 kašika) staviti u litar komovice i ostaviti da stoji 10 dana. Pije se ujutru natašte i uveče pre spavanja, po čašica. Ovo leči i šuljeve koji krvare.

-Jesti što više paradajza kao jabuku, u vidu salate ili piti sokove, čime se reguliše stolica i pomaže izlečenje od hemoroida.

-Svako jutro na prazan stomak uzeti dve kašike mekinja u čaši jogurta ili mleka.

Oblozi za prirodno lečenje hemoroida
1. Pšenično brašno i maslinovo ulje: mešavinu čaše pšeničnog brašna i šolje maslinovog ulja kuvati dok se ne stvori gusta masa i staviti kao oblog na šuljeve. Terapija traje 15 dana.

2. Komadić gaze natopljen ribljim uljem staviti kao oblog preko hemoroida u toku noći. Ujutru obrisati ostatke ulja. Oblaganje ponavljati 14 dana.

3. Desetak dobro opranih listova vinove loze i 5 kašika sitno iseckanog cveta hajdučke trave preliti sa litrom soka od borovnice i držati na vatri do početka ključanja, ohladiti i koristiti kao oblog za hemoroide.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *