Svaki bol ili nelagodnost u analnom području može biti simptom za hemoroide ili druge probleme, neki mogu biti i mnogo ozbiljniji nego hemoroidi. Zavisi samo od vas da li ćete prvo da izvršite pregled kod stručnjaka za ovu oblast i uverite se da li su u pitanju hemoroidi i istovremeno dobijete i savete za lečenje ili vam se predloži operacija hemoroida…

Podaci koje pacijent daje lekaru dok traje pregled hemoroida su od velike važnosti za donošenje dijagnoze zato je potrebno odgovoriti na sva pitanja kao što su: kako je bolest počela, da li ima krvi u stolici za vreme vršenja nužde, u početku ili na kraju, da li je krv bila crvena, sveza ili je bila crno obojena i pomešana sa sluzi? Kakva je bila sluz, da li je prilikom defekacije bolesnik imao bolove u čmaru ili nije, da li je stolica bila čvrsta i si.? Otežavajuća je okolnost za lekara dok vrši pregled je kada je pacijent zaplašen i stidljiv, pa je od njega teško dobiti ma kakav podatak.

Kako se vrši pregled hemoroida

Pregled analnog područja i čmara se obavlja tako da pacijent klekne i osloni se na oba lakta i oba kolena. Lekar pregleda analno područje kažiprstom ruke na koju je prethodno navukao gumenu rukavicu i prst premazao vazelinom. Kod ovog pregleda hemoroida , koji je bezbolan i bezopasan, iskustvo lekara je od neprocenjivog značaja. Jagodica prsta izvežbanog lekara lako otkriva razna oboljenja kao što su prisustvo hemoroidalnih čvorića, tumora, suženja i druga oboljenja. Čuveni lekar koji se bavio oboljenjima ovog predela, dr Eton, kaže: “Izvežbani prst je sonda sa okom na vrhu”.

Osim pomenutog, manuelnog pregleda, u cilju postavljanja konačne dijagnoze može se pregled dopuniti i pregledom pomoću optičkog aparata -rektoskopa. Ovaj instrument na spoljnjem vrhu ima optički deo pomoću kojeg se vidi unutrašnjost debelog creva, a u donjem delu cev ima sijalicu koja se upali i osvetljava debelo crevo tako da se mogu videti sve promene na sluzokoži creva.

Osim toga u izuzetnim slučajevima kada se sumnja na promene u tkivu mogu se uzeti i delovi tkiva (biopsija) radi patofiziološkog pregleda a mogu se primeniti rendgenska snimanja, laboratorijski pregledi i si.

Donošenje zaključaka o dijagnozi vaših simptoma bez profesionalne pomoći je pogrešan potez. To je nešto oko čega ne treba imati dilemu jer rizik da se napravi greška je jednostavno preveliki.
Ako imate bilo koji od simptoma hemoroida koji su navedeni apsolutno je neophodno da potražite savet od kvalifikovan ih zdravstvenih stručnjaka za ovu oblast, pre nego što donesete odluku koji je najbolji tretman hemoroida u vašem slučaju. Postoje efektni tretmani koji mogu doneti olakšanje ili ozdravljenje od hemoroida.
Pročitajte sve detaljne informacije o hemoroidima koje bi morali znati >>> Hemoroidi