hemangiomŠta su hemangiomi?

Hemangiomi su benigne izrasline koje nastaju usled abnormalnog skupljanja krvnih sudova. Oni se obično nalaze na koži ili unutrašnjim organima – posebno na jetri. Zato što su urođeni, većina ljudi ih razvije pre rođenja, dok su još u materici.

Hemangiomi na jetri retko izazivaju simptome. Oni se obično ne otkriju dok se ne testirate za neko drugo stanje. Hemangiomi kože se manifestuju kao male ogrebotine kod beba i povećavaju se kako dete raste. Međutim, većina hemangioma kože nestaju do desete godine starosti.

Hemangiomi su obično mali, ali u nekim slučajevima mogu narasti ili razviti lezije i tako mogu zahtevati uklanjanje. Ne postoje poznati načini za sprečavanje rasta hemangioma na koži ili organima.

Kako se hemangiomi razvijaju?

Hemangiomi kože se razvijaju kada se krvni sudovi zajedno grupišu u kvržice. Stručnjaci nisu sigurni zašto se krvni sudovi ovako grupišu, ali se sumnja da je ovo stanje uzrokovano određenim proteinima koji se proizvode u posteljici tokom trudnoće (ili u vreme dok ste još u materici).

Henangiomi na koži

Hemangiomi kože se mogu formirati na gornjem sloju kože ili unutar masnog, potkožnog sloja. U početku mogu izgledati kao crveni mladeži, ali se kasnije mogu izdići.

Hemangiomi na jetri

Hemangiomi jetre se formiraju na površini jetre. Za ove hemangiome se smatra da su osetljivi na estrogen. Tokom menopauze, mnogim ženama se prepisuju zamene za estrogen da bi se umanjili simptomi uzrokovani padom prirodnih nivoa ovog hormona. Višak estrogena koji može da nastane ovom zamenom može podstaknuti rast hemangioma jetre.

Gde se još hemangiomi mogu pojaviti?

Hemangiomi se mogu pojaviti i na:

• Bubrezima

• Plućima

• Debelom crevu

• Mozgu

Hemangiomi koji rastu unutar šupljina u telu se nazivaju karvenozni hemangiomi.

Znaci i simptomi hemangioma

Hemangiomi obično ne uzrokuju simptome tokom ili posle njihovog formiranja. Međutim, oni ipak mogu izazvati neke simptome ako dovoljno narastu, pogotovo ako postoji više hemangioma ili ako rastu u osetljivom području.

Kako izgledaju hemangiomi na koži?

Hemangiomi na koži su obično nalik malim, crvenim ogrebotinama ili masnicama. Tokom rasta, njihov izgled postaje sličan tamno plavom/purpurnom belegu od rodjenja. Hemangiom na koži se ponekad naziva i „ jagodasti hemangiom” zbog svoje jarko crvene boje. Ovaj tip hemangioma se uglavnom može naći na vratu ili licu.

Simptomi hemangioma unutrašnjih organa

Hemangiomi u telu obično prolaze nezapaženo dok ne porastu ili dok se ne formira više istih.

Uobičajeni simptomi koje možete iskusiti u slučaju hemangioma unutrašnjih organa su:

• Mučnina

• Povraćanje

• Abdominalna nelagodnost

• Gubitak apetita

• Neobjašnjiv gubitak težine

• Osećaj punoće u trbuhu

Kako se hemangiom dijagnostikuje?

Ne postoje posebni testovi za dijagnozu hemangioma kože. Vaš lekar može postaviti dijagnozu tek nakon što ih primeti tokom fizičkog pregleda.

Hemangiomi unutrašnjih organa se obično pronalaze tokom raznih snimanja istih, kao što su ultrazvuk, MRI ili CT skeniranje.

Opcije za tretman hemangioma

Jedan mali hemangiom obično ne zahteva lečenje i verovatno će nestati sam od sebe.

Kada hemangiom kože zahteva lečenje?

Hemangiomi kože koji prouzrokuju lezije ili rane mogu zahtevati lečenje.

Opcije tretmana uključuju:

• Kortikosteroidne lekove

• Laserski tretman

• Medicinski gel za hemangiome

• Hirurško uklanjanje

Kortikosteroidni lekovi se mogu ubrizgavati u hemangiom radi smanjenja njegovog rasta, kao i da bi zaustavili upalu.

Laserski tretman se koristi za uklanjanje hemangioma. U nekim slučajevima, hirurg može koristiti laserski tretman za smanjenje crvenila i kao pomoć bržem zarastanju hemangioma.

Medicinski gel za hemangiome se zove Regranex i često se koristi za lečenje čireva na površini hemangioma kože. Ovaj gel nema uticaja na same hemangiome.

Ako je hemangiom posebno velik ili je u osetljivom području (u blizini oka npr.), lekar može odlučiti da ga ukloni hirurški.

Kada hemangiomi na unutrašnjim organima zahtevaju lečenje?

Hemangiomi na unutrašnjim organima mogu zahtevati lečenje ako narastu izuzetno veliki ili kada izazivaju bol.

Opcije lečenja ovih hemangioma uključuju:

• Hirurško uklanjanje hemangioma

• Hirurško uklanjanje oštećenog organa ili oštećenog područja

• Podvezivanje glavne arterije koja snabdeva hemangiom krvlju