jetra gradja i uloga

jetra gradja i ulogaŠta je hemangiom jetre?

Hemangiom jetre je grupa krvnih sudova koja nastaje u ili na površini jetre. Hemangiom jetre obično ne izaziva nikakve simptome.

Zbog toga što hemangiom jetre može proći nezapaženo, on obično biva otkriven ako se testirate na neka druga stanja. Klinika Mayo navodi da kod većine hemangioma jetre nije potrebno lečenje (Mayo Clinic).

Hemangiomi jetre su benigni i neće izazvati rak. Veličina ovih izraslina je obično oko 4 cm. U nekim slučajevima, oni mogu biti mnogo veći. Na primer, trudnice ili žene koje koriste zamenu za estrogen su pod većim rizikom od povećanog rasta hemangioma, ukoliko ga imaju. To je zato što se za estrogen veruje da je „gorivo” za rast hemangioma jetre. Ovi veliki hemangiomi mogu izazvati razne simptome.

Uobičajena je pojava samo jednog hemangioma jetre. Međutim, postoje slučajevi u kojima je pronađeno više hemangioma na jetri odjednom.

Uzroci i faktori rizika hemangioma jetre

Stručnjaci nisu sigurni zašto se krvni sudovi grupišu zajedno i formiraju hemangiom jetre. Međutim, oni se slažu da je hemangiom jetre najverovatnije urođeno stanje, što znači da se prenosi porodično.

Većina hemangioma jetre se dijagnostikuje kod pacijenata starosti od 30 do 50 godina.

Žene češće razvijaju hemangiom jetre od muškaraca. Žene koje su na hormonskoj terapiji povećanja nivoa estrogena izložene su povećanom riziku od razvoja hemangioma jetre.

Koji su simptomi hemangioma jetre?

U većini slučajeva, hemangiomi jetre ne izazivaju simptome. Međutim, ako su pogoršani povredom ili podstaknuti promenom nivoa estrogena, simptomi se mogu javiti.

Simptomi hemangioma jetre uključuju:

• Bol u gornjem desnom delu stomaka

• Osećaj sitosti nakon unosa male količine hrane

• Mučnina

• Povraćanje

• Nedostatak apetita

Hemangiom jetre može prouzrokovati gubitak težine zbog gubitka apetita. Ako osetite neke od navedenih simptoma, odmah se obratite svom lekaru.

Kako se hemangiom jetre dijagnostikuje?

Kod onih koji ne ispoljavaju simptome, hemangiom jetre se često otkriva slučajno tokom testiranja na druga stanja.

Hemangiom jetre se obično otkriva tokom snimanja kao što su ultrazvuk, CT, MRI skener ili pojedinačnom emisijom fotona kod kompjuterizovane tomografije (SPECT). Ovi testovi omogućuju vašem lekaru da detaljno vidi jetru i okolne strukture. Ukoliko vaš lekar ispituje probleme jetre, može se desiti da pronadje i hemangiom .

Koje su opcije lečenja hemangioma jetre?

Većina hemangioma jetre ne zahteva tretman. Međutim, ako je hemangiom veliki ili prouzrokuje simptome može se hirurški odstraniti. Ako hemangiom izaziva značajnu bol ili oštećenja na površini jetre, onda lekar može odlučiti da ukloni ceo oštećeni deo jetre.

Hemangiom može rasti ukoliko postoji značajan dotok krvi u njega. U ovom slučaju, lekar može podvezati glavnu arteriju koja ga snabdeva krvlju. Okolna područja jetre će i dalje primati krv od drugih arterija i ostati zdrava. Ova hirurška procedura se naziva vezivanje arterija jetre.

Alternativno, lek može da se injektira u hemangiom jetre da izazove zaustavljanje dotoka krvi. Ovo se zove embolizacija arterija.

U izuzetno retkim slučajevima, operacija transplantacije jetre može biti neophodna. Ovo se dešava samo u slučajevima ekstremno velikih hemangioma ili kod pojave više hemangioma jetre koji ne reaguju na druge tretmane.

Takođe u veoma retkim slučajevima, mogu se zahtevati tretmani zračenja ne bi li se smanjila masa hemangioma.

Može li hemangiom jetre dovesti do drugih komplikacija?

Hemangiom jetre retko izaziva komplikacije, a u retkim slučajevima može doći do:

• uvećanja hemangioma

• oštećenja jetre

• bola

Ako ste trudni, koristite hormonsku terapiju ili imate oboljenje jetre, razgovarajte sa svojim lekarom kako biste smanjili rizik od razvoja ovih komplikacija.

Dugoročni ishodi

U većini slučajeva hemangiom jetre ne izaziva zdravstvene rizike u budućnosti. U veoma retkim slučajevima, transplantacija jetre može biti neophodna. Ljudi kojima je izvršena transplantacija jetre će možda morati da uzimaju lekove do kraja života da bi sprečili odbacivanje presađenog organa. Vaš lekar će pratiti hemangiom ne bi li sprečio ove rizike.