hemangiomAko se tokom prvog meseca na koži odojčeta pojavi izraslina nalik jagodi ili malini, plavičasto potkožno “tkivo” ili, pak, njihova kombinacija, obično je to hemangiom, dobroćudni tumor koji ima četiri do 12 odsto dece. Svrstava se u tumore budući da ćelije koje oblažu zid krvnog suda nekontrolisano rastu, ali je posebna vrsta koja uglavnom prolazi spontano, bez lečenja i nije nasledna.

Zašto nastaje hemangiom se ne zna, ali se smatra da su posledica veće aktivnosti činilaca koji pospešuju rast krvnih sudova. Istraživanja su, takođe, pokazala da ga češće imaju deca bele rase, prevremeno rođena i ona sa malom porođajnom masom, kao i bebe trudnica, koje su imale više trudnoća, kojima je uziman uzorak čupica placente ili su starije trudnice.

Već se tokom rođenja mogu videti neki „vesnici” ove promene:
– Na mestu „budućeg” hemangioma, javlja se crvenilo, koža je bleda sa okolnim crvenilom ili je pojačana mreža kapilara. Postoje i urođeni hemangiomi, ljubičasti i tamnocrveni sa bledim krugom okolo, neki nestaju do 14. meseca dok drugi, obično na nogama i “u ravni” kože, ostaju doživotno. Tipičan hemangiom odojčadi raste do devetog meseca i potom spontano nestaje. Primećeno je da 30 odsto svih hemangioma nestane do treće, a 90 odsto do devete godine. Kada se hemangiom povuče koža ostane mekša, malo istanjena i ponekad bleđa sa pojačanim kapilarima.Hemangiomi su najčešći na licu i vratu, obično se ne leče, ali je neophodno da se redovno kontrolišu i da se sačeka da prođu spontano.

Ipak, hemangiom se obavezno leči ukoliko je:

– na unutrašnjem organu
– veliki na koži
– više kožnih
– na kapku ili u očnoj duplji i ometa vid
– u ustima, na ili u nosu ili na grkljanu i remeti disanje
– na usnama ili u ustima i ometa ishranu
– prepreka mokrenju i stolici
– neestetski i opterećuju roditelje i dete

Lečenje hemangioma ubrizanjavanjem slanih rastvora, smrzavanjem ili zračenjem zastarelo je i štetno.
Hemangiomi odojčeta koji brže rastu ili se nalaze na pregibima, mogu zbog trenja i stvaranja ranica da krvare i sporo zarastaju. Zato je naophodno da se radovno previjaju i mažu antibiotskim mastima. Ako na koži ima više od pet hemangioma iliako je jedan veći od pet centimetara neophodno je ispitivanje da li postoje i u jetri, mozgu i drugim unutrašnjim organima. Ako je na koži veliki hemangiom kroz koji protiče krv, može da oslabi rad srca.

Hemangiomi su se nekad lečili kortikosteroidma dok se danas ova terapija primenjuje ako savremena terapija nije uspešna.
Slučajno je 2008. godine otkriveno da propranolol, lek koji se daje srčanim bolesnicima, posle oko šest meseci primene uspešno zaustavlja rast hemangioma i pospešuje da spontano nestane. Ovaj lek, najbolje deluje ako lečenje započne tokom bebinih prvih šest meseci. Ipak, zbog neželjenih dejstava, pre terapije propranololom neophodna su ispitivanja bebe, a za vreme uzimanja redovne kontrole. Hemangiom se operiše u drugoj ili četvrtoj godini:

– u slučaju daje manji
– ako je na užoj „bazi”
– u periodu potpunog nestajanja, kada zaostane meko zadebljanje i kada se proceni da će ožiljak biti neupadljiv.

ERITEMI VATRENI MLADEŽI

Ponekad se dešava da i lekari crvenilo kože čela, korena nosa i gornjih očnih kapaka nazovu hemangiomom, a reč je o eritemu, crvenilu koje je udruženo sa inače češćim crvenilom kože potiljka. Najčešće prolazi do kraja prve godine. Ipak, iako na licu potpuno izbledi, crvenilo kasnije može da se pojača tokom nekog fizičkog napora. S druge strane, crvenilo kože, od svetlo do tamno crvenog i kasnije, ljubičastog, koje se najčešće nalazi na licu i rukama nikada neće spontano nestati. Naziva se „vatreni mladež” i „mrlja boje porto vina”, a nastaje zbog brojnih proširenih kapilara u površniskim slojevima kože. Lece se pulsnim laserom talasne dužine 595 nanometara.
Neke izrasline na licu i rukama veličine zrna graška i sa „peteljkom” liče na hemangiom ali se radi o piogenom granulomu. Mogu da nastanu na mestu male povrede.

ZABLUDE

U našem narodu često može da se čuje da „mladež od krvnih sudova” imaju deca majki koje su u trudnoći poželele ili ukrale jagodu, malinu, višnju, šljivu… Zato je dete obeleženo „belegom” koji liči na to voće.
Druga zabluda je da je hemagiom nastao zbog pregleda ginekologa u trudnoći i na porođaju ili štipanjem i povređivanjem kože bebe. Osim toga, pogrešno je i mišljenje da povreda hemangioma neće da izazove jako krvarenje. Istina je da je hemangiom na koži, koji je sklon povređivanju, sastavljen od kapilara pa je krvarenje po celoj površini minimalno. Ako se, međutim, povredi veći krvni sud koji dovodi krv u hemangiom krvarenje je jače.