gutanje vazduha

Pri jelu i piću uvek dolazi do gutanja malo vazduha. Neki ljudi, svesno ili nesvesno, u stanju su da gutaju veće količlne vazduha…

gutanje vazduha
Gutanje vazduha može da izazove čitavitav niz smetnji, kao lupanje srca, nepravilan rad srca, bolovi u predelu srca koji liče na anginu pektoris, otežano disanje, nadutost i težina u predelu želuca, naročito ako se javljaju neposredno posle jela.

Uzroci gutanja vazduha-aerofagije
Kod mnogih sa aerofagijom ne može da se utvrdi nijedno organsko oboljenje. Inače može da se javi kod raznih oboljenja, ali najčešće kod katara želuca, jednjaka. Može da se nađe i kod čira želuca, u toku žučnih ili bubrežnih kolika, kod angine pektoris.
Otuda je aerofagija, sama po sebi poremećaj bez nekog značaja,a može da predstavlja znak iza koga se krije neko vrlo teško oboljenje. Osobe koje gutaju vazduh imaju vrlo često neuravnotežen vegetativni nervni sistem, sa preovlađivanjem nerva vagusa. Uz aerofagiju često imaju i pojačano lučenje pljuvačke. Uticaju nerva vagusa, njegovoj prenadraženosti, pripisuju se i ostale smetnje koje one mogu da imaju: nepravilan rad srca, prekovremene kontrakcije srca, otežano disanje, usporen rad srca.

Simptomi
Najvažniji znak je nadutost trbuha i druge, gore pomenute smetnje, koje trenutno iščeznu kad bolesnik podrigne nekoliko puta i tako izbaci nakupljeni vazduh. Neki put to ide u vidu napada: sve počne osećajem stezanja ili muke u trbuhu pa se onda jave pokreti gutanja naprazno, kojima sledi glasno podrigivanje. U isto vreme javlja se pojačano izlučivanje pljuvačke, koju bolesnik pljuje iii guta i time pogoršava aerofagiju i podrigivanje. Ovakav napad traje od oko 20 minuta do 2 časa. U toku tog napada bolesnik ima osećaj gušenja, poremečaj rada srca, nesvestice.

Gutanje vazduha kod beba
Kad sisa, beba skoro uvek ubaci i malu kolicinu vazduha u stomak,ali ta kolicina bude mnogo veca kod nepravilnog dojenja.Vazduh će izazvati napetost u stomaku pa će beba plakati.U toj situaciji može biti od koristi da se peglom ugreje pamucna pelena i stavi na bebin stomak,toplota će ublažiti grceve,pa ce se posle nekogg vremena grcevi smiriti ili ce se značajno smanjiti.Mozete koristiti i čaj od kima ili specijalne čajeve u granulama koji se veoma brzo spripremaju i koji su namenjeni protiv grčeva kod beba.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *