Promena koju nazivamo guščija koža javlja se kada se keratin-protein nakuplja u foukulu dlake stvarajući tvrdi čep u procesu koji se zove hiper-keratinizacija. Iako je u većini slučajeva samo estetski problem, nekad formiranje suvih keratotičnih čepića izaziva svrab…

Istraživanja pokazuju da se procenat onih koji imaju probleme sa guščijom kožom kreće od 40 do 80 odsto.
Oni koji imaju guščiju kožu pogoršanje tegoba primećuju uglavnom u hladnim jesenjim i zimskim mesecima zbor smanjene vlažnosti vazduha. Kao posledica zapušavanja izvodnog kanala dlake keratotičnim čepom pone kad se javljaju urasle dlačice. Umesto da normalno raste, dlačica inkapsulira, pa nekad u procesu uklanjanja urasle dlačice može da dodje i do ožiljavanja. Alergija na hranu, posebno netolerancija na gluten, prema nekim lekarima, pogoršava ovo stanje kao i sva stanja koja dovode do pojave ekstremne suvoće kože.

guscja koza

Guščija koža ili cutis anserina javlja se obično na spoljnim stranama ruku i nogu.Može da se javi i crvenilo. Karakteristična je za oba pola. Blagi oblici guščije kože često ne izazivaju pažnju pa se takvi pacijenti retko i javljaju na pregled. Promene se definitivno ne mogu izlečiti.

Terapija je zato usmerena na ublažavanje tegoba, a u kasnijim godinama života promene mogu da isčeznu. Za ublažavanje tegoba preporučuju se tretmani tipa eksfolijacije (pilinga), primena intenzivnih preparata za vlaženje kože sa ureom, zatim i primena retinola i medicinskih emulzija sa alfa i beta hidroksi kiselinama. Kupke sa prirodnim uljima, takođe, dovode do kozmetičkog poboljšanja kao i umereno izlaganje sunčevom zračenju. U slučaju nedostatka vitamina A, korisna je njegova kontrolisana oralna primena. Primena niskopotentnih kortikosteroidnih preparata se preporučuje kod guščije kože sa znacima upale, a zapaljenje se obično smanjuje već posle sedmodnevne terapije.

Intenzivno češanje promena ili nošenje tesne odeće koja iritira i steže zahvaćenu zonu kože, ponekad se komplikuje sekundarnom bakterijskom infekcijom koja dovodi do pojave hiperpigmentacija i pojave sitnih ožiljaka.